Cised'den ''yılbaşı'' Uyarısı

Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Adana Şube Başkanı Uzman Dr. Taner Canatar, yapılan araştırmada Aralık ve Ocak aylarında istenmeyen gebelik oranlarında önemli artışlar yaşandığına dikkat çekerek “Yeni yılın kabusa dönmemesi için tedbiri elden bırakmamalı, kontrolsüz alkol ve uyuşturucudan uzak durmalı” dedi.

Cised'den ''yılbaşı'' Uyarısı
. KADIN DA ERKEK DE CİNSEL SORUN YAŞIYOR Türkiye’de her 10 kadından 8’inin, her 10 erkekten de 7’sinin cinsel sorunlar yaşadığına dikkat çekerek, cinsel problemlerin bastırılması, bunun normalleştirilerek yaşamaya çalışılmasının aynı zamanda da hayatın tüm alanlarında sağlıklı bir yaşam sürdürülmesine engel olduğunu belirtti.

Çoğu kişinin 2-3 günlük yılbaşı tatiline partneri ile girmek istediğine dikkat çeken Canatar, ‘yılbaşı gecesi’ için uyarılarda bulundu.

“CİNSEL HASTALIK VE İSTENMEYEN GEBELİKLERE DİKKAT EDİN” Canatar, “Günlük işler, iş yoğunluğu ve stresi olmadan yaşanacak 2-3 günde yıl boyu biriken stresi atmak veya negatif enerjiyi boşaltmak için seksle meşgul olunması çoğu kişiye normal gelebilir. Ancak, enerjilerinin büyük bir kısmını seks yaparak, alkol ve uyuşturucu kullanarak atmak isteyen kişilerde korunmasız seks yapılması; istenmeyen gebelikler ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma gibi beklenmedik sonuçlara yol açabilir” diye konuştu.

“YILIN İLK ÇEYREĞİNDEKİ AIDS TESTİ YAPILMA ORANI ARTIYOR” İstenmeyen gebeliklerin dışında her yılın ilk çeyreğinde frengi, bel soğukluğu, herpes, klamidya ve trichomoniasis gibi birçok cinsel yolla bulaşan hastalığın da tavan yaptığının da yine ankette ortaya çıktığını vurgulayan Canatar, bunun yanı sıra cinsel sağlık klinik ve hastanelerde yılın ilk çeyreğinde AIDS testi yapılma oranının arttığını belirti. Canatar, “Bu bulgular, aralık ve ocak aylarında diğer aylara göre daha az önlem alındığını gösteriyor” dedi.

“YENİ YILA GİRMENİN HEYECANI İLE ÇİFTLER VURDUMDUYMAZ OLUYOR” Yeni yıla girmenin heyecanıyla çiftlerin vurdumduymaz bir ruh haline girebildiği yorumunda bulunan Uzman Doktor Canatar, kış tatilindeki ‘korumasız cinsel birleşim’in bu zamanlarda zirve yaptığına işaret etti. Canatar, insanların yılbaşı tatilinde çok daha neşeli ve stressiz olduğunu, bu zaman zarfında insanların aynı zamanda da daha hoşgörülü ve tutkulu olduklarını ifade etti.

Taner Canatar, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “Eğer halkımız 2012 yılını sorunsuz ve şanslı olarak kapatmak istiyor ve yeni yıla sağlıklı ve mutlu bir şekilde girmek istiyorsa; kendilerine ve partnerlerine bir iyilik yapmalı, korunarak seks yapmalı, kontrolsüz alkol ve uyuşturucu kullanımından uzak durmalıdır. Aksi takdirde yeni yıl kabusa dönüşebilir. Bunun için tedbiri elden bırakmamakta fayda var.”
Kaynak: İHA