Ahıska Türklerinin Dramı

Ahıska Türkleri'nin, Gürcistan'daki anavatanlarından sürgün edilişinin 68. yıldönümü münasebetiyle Azerbaycan’ın Saatlı bölgesindeki Nizami köyünde bir kurultay düzenlendi.

Ahıska Türkleri Vatan İçtimai Birliği tarafından düzenlenen kurultayda, Ahıskalılar vatanlarını unutmadıklarını ve geri dönmek için ellerinden geleni yapacakları mesajını verdi.Bunlardan biri olan 83 yaşındaki Halit Aslanoğlu, ”Bize yaptıkları sürgün değil soykırımdı. Ahıska ve Hocalı Türk dünyasının ortak sorunudur. Dünya niye sesimizi duymuyor. Bizi yük vagonlarına bindirdiler. Vagonun biri dolduğu zaman diğerine bindiriyorlardı. Kaç tane aile böyle birbirlerinden ayrı düştü” diye konuştu.

Muzeyfe Poladov da, 1944’ün Kasım ayında 3 saat içerisinde ev ve obalarından zorla çıkarıldıklarını belirterek "İnsanlarımız yollarda helak oldu. Biz vagonlarda 16 gün yol gittik. Ölen insanları gözümüzün önünde kara gömdüler. Yolda gördüğüm şeyler gözümün önünden gitmiyor” dedi

Ahıska Türkleri Vatan İçtimai Birliği Başkanı İbrahim Memmedov da Ahıska’ya dönmek istediklerini belirterek şunları söyledi: ”68 yıl geçmesine bakmayarak biz Ahıska Türkleri ana vatanımızı unutmadık ve unutmayacağız. Gücümüzün yettiği kadar vatanımıza dönmek için mücadele edeceğiz.” Sovyet lideri Josef Stalin, İkinci Dünya Savaşı sırasında, tüm Ahıskalıların topraklarından çıkarılması talimatını verdi. 14 Kasım 1944'de, birkaç saat içinde Rus askerleri evleri basarak, silah zoruyla Ahıskalıları kamyonlarla tren istasyonlarına getirdi. Yine silah zoruyla yük vagonlarına tıka basa doldurdular. Rus askerlerine karşı direnenler orada infaz edildi. Sürgün sırasında binlerce insan hayatını kaybetti .
Kaynak: İHA