Tim Başkanı: Krizi Ya Da Panik Hissetmiyoruz, Makro Dengeler Mükemmel

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye için herhangi bir kriz ortamı hissetmediklerini dile getirdi.

Tim Başkanı: Krizi Ya Da Panik Hissetmiyoruz, Makro Dengeler Mükemmel
Türkiye’nin makro dengelerinin son derece mükemmel olduğuna işaret eden Büyükekşi, büyüme oranları, sanayi kapasite kullanım Okanları, sanayi üretimi, ihracat, istihdam oranlarının da son derece pozitif olduğunu dile getirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Yöneti Kurulu üyelerini kabul etti. Başbakan Erdoğan`ın Dolmabahçe`deki çalışma ofisinde gerçekleştirilen, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan`ın da katıldığı görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü. Görüşmenin ardından TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi basın mensuplarına açıklamada bulundu.


BAŞBAKAN’DAN YERLİ OTOMOBİL İSTEĞİ
Hükümetin bakanlıkların yapısı ile ilgili yaptığı düzenlemenin çok olumlu olduğunu belirten TİM Başkanı Büyükekşi, bu değişimin 2023 ihracat hedefine ulaşmada büyük bir avantaj sağlayacağını belirtti. Erdoğan’ın hedef noktasında kendilerini desteklediğini belirten Büyükekşi, “Başbakan 2023 ihracat hedefine ulaşmak için ihracata her türlü desteği vereceklerini belirtti.” diye konuştu.
Havacılık-uzay teknolojisi ile otomotivin aynı teşviki almaması gerektiğine dikkat çektiklerini belirten Büyükekşi, “Başbakanımız yerli otomotiv Türk markası yapılmasının üzerinde durdu. Biz de buna destek verdik. Bir otomotiv yatırımı eğer motorunu Türkiye’de üretecekse ona daha fazla teşvik verilmesi, yerli markanın bu konuda desteklenmesi gerektiğini Sayın Başbakanımız belirtti. Enerji, yüksek teknolojili savunma sanayinin, havacılık sanayinin özel teşviklerle desteklenmesi konusunda mutabık kaldık.” dedi.

Başbakan Erdoğan ve TİM heyetinin İstanbul’u 2023 hedefine ulaştırmak için dev bir fuar merkezi kurulması konusunu görüştüklerini belirten Büyükekşi, Başbakan Erdoğan’ın Kanal İstanbul projesiyle birlikte bu çalışmaya başlanacağını belirtti. Büyükekşi, “Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin ihracatının 135 miyar doları yakalayan bu yıl yeni bir rekor kıracağını, 2015 yılına kadar kişi başına düşen milli gelirin 15 bin dolar hedefini yakalayacağını, ihracatta ve diğer konularda hedeflerine bir bir ulaşacağını söyledi.” diye konuştu.


MERKEZ BANKASI’NIN PROAKTİF TUTUMUNDAN MEMNUNUZ
Merkez Bankası’nın son kararlarıyla ilgili soru üzerine Büyükekşi, Merkez Bankası’nın proaktif tutumundan memnun olduklarını ifade etti. Büyükekşi şöyle konuştu: “Merkez Bankası’nın döviz karşılık oranlarında 0,5 puan aşağıya çekmesi, piyasaya 1 milyar dolara yakın para bırakması, günlük 50 milyon dolarlık piyasada döviz satmasını doğru ve faydalı buluyoruz. Geçmişte kur aşağıdayken Merken Bankası’nın döviz almasını istediysek bugün de döviz satmasını olumlu buluyoruz. Çünkü biz 1,6 -1,7 arasındaki dolar kurunun, sepet kurunda 2’nin Türkiye’nin ihracatı için son derece faydalı olduğunu düşünüyoruz. Bundan daha fazlası Türkiye’de maalesef olumsuz sonuçlara yol açabilir. Kurun 1,80’lere çıkması böyle hızlı çıkışlar yarın hızlı bir şekilde düşebilir, ihracatçıya zarar verebilir. Biz hızlı bir çıkış istemiyoruz, 1,6-1,7 arasındaki, sepet kurunda 2 civarı bir dalgalanmanın ihracatımıza ilave bir motivasyon sağlayacağını, ithalatın önünde de bir denge olacağını düşünüyorum.”
Büyükekşi, bir soru üzerine, “Biz herhangi kriz veya panik hissetmiyoruz, kesinlikle düşünmüyoruz da. Çünkü Türkiye’nin bütün makro dengeleri son derece mükemmel. Bugün büyüme oranları, sanayi kapasite kullanım oranların, sanayi üretimi, ihracat, istihdam oranlarının hepsine baktığımızda mükemmel. Kriz Türkiye’de yok, Avrupa’da, ABD’de var. Düne kadar ABD borçlanma sınırını arttırtmakla uğraşıyordu. Avrupa’da Yunanistan, Portekiz, İrlanda’da sıkıntılar vardı. Son olarak İtalya’da sorunlar var. Bunlardan şu ana kadar olumsuz etkilenmedik. İnşallah bundan sonra da etkilenmeyiz.” cevabını verdi.