Vezirköprü Belediyesi elektriğini hayvan gübresinden elde edecek

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde, Belediye ve Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) işbirliği ile biyogaz tesisi kuruluyor. İlçedeki 80

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde, Belediye ve Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) işbirliği ile biyogaz tesisi kuruluyor. İlçedeki 80 adet ahırdan günlük elde edilen 90 ton hayvan atığı, kurulacak tesis ile elektrik enerjisi üretiminde kullanılacak.

Vezirköprü Belediyesi, ilçenin en önemli çevre sorunlarının başında gelen ahırların ürettiği atıkları enerjiye dönüştürecek. Başkan İbrahim Sadık Edis, şehir merkezi civarında bulunan 80 adet büyük çaptaki ahırlarda beslenen büyükbaş hayvanların günlük 90 ton katı atık ürettiğini belirtti. Ahırlardaki atıklardan dolayı çevrede koku ve görüntü kirliliği oluştuğunu dile getiren Edis, "Bu atıklar bazen derelerimize akıtılıyor, bazen de tarlalarımıza atılıyordu. Bu da ciddi çevre kirliliğine neden oluyordu. Bununla alakalı bir çalışma yapalım dedik ve araştırmalarımızda bu atıkları bir biyogaz tesisinde değerlendirebileceğimizi öğrendik ve TÜBİTAK kurumuyla ortak bir proje hazırladık." dedi.

Gerekli hazırlıklardan sonra, proje aşamasından uygulama aşamasına geçtiklerini belirten Başkan Edis, "Aralık ayında tesisin kurulacağı yer ile ilgili imar çalışmasını yaptık, yer alımı ile ilgili meclisten yetkimizi aldık, tesisimizin inşası için tüm hazırlıkları tamamladık." açıklamasını yaptı.

Kuracakları tesiste başlangıçta günlük 90 ton hayvansal katı atığı işleyip gaza dönüştüreceklerini dile getiren Edis şöyle konuştu: "Üretilen bu gazı kullanarak günlük 500 kw elektrik üretimi gerçekleştirip, belediyemize ait kurumların ve bazı kamu kuruluşlarının elektrik ihtiyacını karşılayacağız. Ayrıca işlenen atıklardan 5 yıl dayanıklı katı ve yaş gübre üretimi yapacağız ve çiftçimize tekrar dönüşüm sağlayarak üzerlerindeki yükü hafifletmeye çalışacağız. Bu tesis çalışırken elde ettiğimiz sıcak su ile de ilçemizdeki belediye binaları, okullar ve hastane gibi kamu kuruluşlarının ısıtılmasını sağlayacağız. Ama bizim için en önemlisi bir çevre felaketini ortadan kaldırmış olacağız."