Sağlık Bakanlığı, kalp krizinde kritik 3 saat için düğmeye bastı

Sağlık Bakanlığı, kalp hastalarını rahatlatacak bir projeyi hayata geçiriyor. Bundan böyle, kalp krizi geçiren hastalar en fazla 3 saat içerisinde açı

Sağlık Bakanlığı, kalp hastalarını rahatlatacak bir projeyi hayata geçiriyor. Bundan böyle, kalp krizi geçiren hastalar en fazla 3 saat içerisinde açık kalp ameliyatı da yapılabilen bir merkeze ulaştırılacak. Bakanlık bu amaçla, Artvin, Sinop, Şırnak, Hakkari ve Muş'ta yeni merkezler kuracak.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Vekili Orhan Koç, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada dünyada ve Türkiye'de ölümlerin üçte birinin kalp hastalıklarından gerçekleştiğine dikkat çekti.

Kalp krizine erken müdahalenin ölüm oranlarını azalttığını vurgulayan Koç, "112 çağrı merkezine başvuru sonrasında, kalp krizi geçiren bir hastaya il merkezinde 10, kırsalda ise 30 dakikada ulaşıyoruz. 30 dakikada geri dönüş düşünüldüğünde, hastanenin biraz da uzak olması durumunda 90 dakikada hastayı bir kalp doktoru ile buluşturuyoruz." dedi.

Böylece altın standart denilen zaman diliminde tıbbi tedavinin başladığını aktaran Koç, "Ancak bunun hemen akabinde kişiyi anjiyo yapılıp, gerekirse stent uygulanan ya da balon takılabilen bir merkeze ulaştırmanız gerekiyor." diye konuştu. Bu merkezde aynı zamanda açık kalp ameliyatının da yapılıyor olması gerektiğine işaret eden Koç, "Onun için de 3 saat içinde vakayı bir açık kalp merkezine götürmeyi hedefliyoruz." dedi.

Türkiye'de açık kalp ameliyatı yapılabilen 207 merkez bulunduğunu dile getiren Koç; dağılım nedeniyle erişimin 3 saatten fazla sürdüğü yerler bulunduğunu aktardı. Bu merkezlerin çoğunun, İstanbul, İzmir, Adana gibi büyük illerde bulunduğunu aktaran Koç, "Şu an itibariyle 5 ilde (Artvin, Sinop, Şırnak, Hakkâri, Muş) üç saat içerisinde ulaşabileceğimiz bir merkez yok." ifadesini kullandı.

Koç, bu illere açık kalp ameliyatı yapılabilecek merkezler kurmayı planladıklarını söyledi. Bununla birlikte kişinin kendi ilinde sağlık hizmeti alabilmesinin birinci öncelik olduğunu belirten Koç, "Nüfusu 300–400 binin üzerinde olan illere de her ne kadar kara yolu ile ulaşılıyor olsa da oralarda da planlamalar yapacağız. Bunlardan bazıları Ağrı, Tekirdağ... Buralarda da yine açık kalp ameliyatı yapılacak merkezler kuracağız." şeklinde konuştu.

Merkezlerde 24 saat hizmet verilebilmesinin önemli olduğunun altını çizen Koç, "Yoksa gündüz var, akşam yok. Bu merkezi, sistem içerisinde göz ardı etmek istiyoruz. Çünkü 24 saat hizmet veremeyen bir merkez bizim ihtiyacımızı karşılayamıyor." dedi.

MERKEZLERİN 100'E YAKINI AYDA 20 AMELİYAT YAPABİLİYOR

Özellikle özelde açılan merkezlerin birçoğunun verimli çalışmadığını söyleyen Koç, uluslar arası standarda göre merkezlerde günde iki tane açık kalp ameliyatı yapılıyor olması gerektiğini aktardı. Bunun yılda yaklaşık 500 vaka anlamına geldiğini dile getiren Koç, şöyle devam etti: "Ancak, merkezlerimizin 100'e yakını ayda 20 tane ameliyat yapabiliyor. Bu vaka olmadığından değil, kurulmuş olduğu yer açısından öyle. Fazla kurulmuş olan iller var. Biz o artı kapasiteyi hesap ederek Türkiye'de yeni merkez kurmaya gerek yok diyemiyoruz. Çünkü merkez kurulmuş ama Ağrı'daki, Muş'taki hastane ihtiyaçlarını karşılamıyor."

Vakaların ilk üç saatte merkeze ulaşabilmesi için mevcut 207 merkeze 10 merkez daha ilave ederek sistemi bütüncül hale getireceklerini kaydeden Koç, "Var olan merkezleri de tekrar gözden geçireceğiz. Bileceğiz ki bunlar 24 saat çalışmıyor, bu yüzden biz buraya acil vakayı götürmeyeceğiz. Acil vakayı 24 saat çalışan merkezlere götüreceğiz." diye konuştu.

YENİDOĞANLAR İÇİN AYRI BİR ÇALIŞMA YAPIYORUZ

Koç, yenidoğan kalp hastaları için de ayrı bir çalışma başlattıklarını dile getirdi. Yılda 400 ila 500 tane çok kompleks yenidoğan kalp hastası olduğunu aktaran Koç, "Bazı kalp hastalıkları doğuştan oluyor ama bunlar 2-3 yaşında ameliyat ediliyor. 9 ilde 22 merkez var. Ama yeni doğan döneminde, bebek bir iki günlük iken yapılması gereken ameliyatlar var. Bunlarla ilgili ayrı bir çalışma yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Koç, bu tür ameliyatların yapılabildiği merkezlerin ülke genelinde yaygınlaştırılacağını aktardı.