Rize'de ölü sayısı artıyor

Rize'de meydana gelen heyelanda hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor.

Rize'de ölü sayısı artıyor
Rize'nin merkeze bağlı Gündoğdu beldesinde sağanak sonucu oluşan heyelanda 12 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi de kayboldu. Öte yandan; birbirlerine sarılı vaziyette ölü olarak bulunan bir çift, yakınlarını yasa boğdu.

Gündoğdu Beldesinde, dün akşam saatlerinde etkili olan sağanak sonucu meydana gelen heyelan nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu ulaşıma kapandı. Heyelan nedeniyle ulaşım sağlanamayan Gündoğdu beldesinde sağanağın meydana getirdiği tahribat ise gece geç saatlerde ortaya çıktı. Merkeze bağlı köylerde yaşana sel ve heyelanlarda, Servan Taşkıran, Fazile Efil, Tahir Akat, Osman Kutay, Akif Kopuz, Muhammet Kopuz, Vildan Kopuz ve Meliha Kopuz, hayatını kaybetti. Ayrıca bir kişinin daha hayatını kaybettiği ancak kimliğinin henüz belirlenemediği açıklandı.

Sel ve heyelanlarda, aralarında Salim Bilgin, Serdar Pehlivan ve eşi Sonay Pehlivan'ın da bulunduğu 6 kişiye henüz ulaşılamadığı belirtildi. Ayrıca heyelanlarda toprak altından ağır yaralı olarak çıkartılan Reyhan Yazıcı, Sümeyra Yazıcı ve Zeki Karakaş, Rize 82. Yıl Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.

Elektrik ve su verilemeyen beldede halen ulaşılamayan bazı bölgeler olduğu, göçük altında kalanları arama kurtarma çalışmalarının sürdürüldüğü bildirildi.

SERDAR VE SONAY PEHLİVAN ÇİFTİ BİRBİRLERİNE SARILI VAZİYETTE ÖLÜ OLARAK BULUNDU


Rize'nin Gündoğdu beldesinde meydana gelen sel ve heyelanlarda hayatını kaybedenlerin sayısı 10'a yükseldi.

Gündoğdu beldesi Hamidiye mahallesinde toprak altında kalan bir evin içinde Serdar ve Sonay Pehlivan çifti birbirlerine sarılı vaziyette evin mutfağında ölü olarak bulundu. Çiftin 2 çocuğunu dün annelerine gönderdiği öğrenilirken, Serdar Pehlivan'ın babası Cemal Pehlivan oğlunun ve gelinin cenazelerini görünce sinir krizleri geçirdi. Ölü sayısı 10'a yükselirken, kayıp vatandaşları arama çalışmaları sürüyor.

"BUGÜNE KADAR ALIŞILMIŞIN DIŞINDA BİR HEYELAN OLMUŞ"


Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, sağanak sonucu heyelan meydana gelen Rize'nin merkeze bağlı Gündoğdu beldesinde incelemelerde bulundu.

Özak, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, dün akşam iftar saatinde aşırı bir yağış olduğunu hatırlatarak, ''Bugüne kadar alışılmışın dışında bir heyelan olmuş. Gündoğdu'nun doğusundan batısına kadar aralıklarla heyelan oluşmuş. Geçmişte dere vadisinde üstten aşağıya inerek heyelan olurdu ama böylesini ilk defa görüyoruz'' dedi.

Teknik çalışmaların, arama kurtarma ve yol açma çalışmalarından sonra yapılacağını ifade eden Özak, ''Şu anda 7 canımızı kaybettik, acımız çok büyük. Aynı zamanda 6 kaybımız var, onları arıyoruz. Yaralılarımız da var, onlara acil şifalar diliyoruz. Afete dayalı vatandaşı koruyacak planlama yapmalıyız. Aksi takdirde daha büyük yağışlarda daha büyük sorunlar yaşanabilir'' diye konuştu.

Özak, zararın tespit edilmeye başlandığını kaydederek, ''Ankara'dan acil bir para gönderilecek ve gerekli yerlere harcanacak. İlk planda evlerinden çıkan vatandaşımızın kiraları 6 ay, 1 yıl, ne kadar süre evlerine giremeyeceklerse tespit edilir, ödenir'' dedi.

Bakan Özak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu sabah Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile görüştüğünü, Çiçek'in, Başbakan Erdoğan'ın tahsis ettiği uçakla bölgeye geleceğini bildirdi. İncelemelere Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, İl Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş ve diğer yetkililer de katıldı.

100 ARAÇ HASAR GÖRDÜ


Selde, Veliköy deresi, Karadeniz Sahil Yolu'na taştı. Karayolu çift yönlü ulaşıma kapandı. Beldedeki 100 araç hasar gördü. 400 dolayında araç yolda kaldı. Taşan dere suları otomobillerin yarı seviyesine kadar yükseldi. Bazı sürücüler araçlarını bırakarak güvenli bölgelere geçti. Gündoğdu girişi de ulaşıma kapandı.

Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş'ın içerisinde bulunduğu makam aracı heyelan altında kalmaktan son anda kurtuldu. Demirtaş'ın arkasında ilerleyen Anadolu Ajansı'na ait araç ise toprak altında kaldı. Rize ve çevre ilçe belediyelerine ait itfaiye ve Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, yolların kapalı olması nedeniyle bölgeye ulaşmakta güçlük çekiyor.

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI ÇİÇEK İNCELEMELERDE BULUNACAK

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Rize'de 8 kişinin hayatını kaybettiği sel ve heyelan bölgesinde incelemelerde bulunacak.

Bakan Çiçek, özel uçakla geldiği Trabzon Havalimanında Trabzon Valisi Recep Kızılcık ve diğer yetkililer tarafından karşılandı. Karayolu ile Rize'ye hareket eden Bakan Çiçek, ilk belirlemelere göre 8 kişinin yaşamını yitirdiği sel ve heyelan bölgesinde incelemelerde bulunacak.

'KARDEŞİM TAHİR'İ ADIYAMAN'DA İŞ OLMADIĞI İÇİN YANIMA ÇAĞIRDIM. AYDA 800 LİRA KAZANACAKTI''

Rize'nin Gündoğdu beldesinde etkili olan sağanak nedeniyle meydana gelen heyelandan sağ kurtulan, ancak kardeşi ve kayınvalidesini kaybeden Burak Akat, ''Kardeşim Tahir'i de Adıyaman'da iş olmadığı için yanıma çağırdım. Ayda 800 lira kazanacaktı'' dedi.

Akat, gazetecilere yaptığı açıklamada, dün akşam Gündoğdu beldesinin Dağınıksu Mahallesi'nde kayınvalidesi Fazile Efil'e ait evde bulunduklarını belirtti. Yaz mevsiminde çay toplamak için eşiyle bölgeye geldiklerini ifade eden Akat, ''Kardeşim Tahir'i de Adıyaman'da iş olmadığı için yanıma çağırdım. Ayda 800 lira kazanacaktı. 5 ay sonra da askere gidecekti. Kazandığı parayı askerliği için biriktiriyordu'' diye konuştu.

İftar saatinde sofraya oturdukları sıralarda bir ses duyduklarını belirten Akat, ''Evin çökeceğini anladık. 'Çökecek, kaçın' demeye kalmadan ev çöktü. Bu arada ben kendimi dışarı atmayı başarmıştım. Kayınvalidem ve kardeşim ise evden kaçmayı başaramadılar. Heyelan altında kalarak hayatlarını kaybettiler. Çok üzgünüm'' dedi.