Konya Ticaret Odası'na ikinci 'insan hakkı ihlali' kararı

Konya Ticaret Odası'nın (KTO) personeline uyguladığı idari ve yasal işlemler, İl İnsan Hakları Kurulu tarafından ikinci defa 'İnsan Hakkı İhlali' olar

Konya Ticaret Odası'nın (KTO) personeline uyguladığı idari ve yasal işlemler, İl İnsan Hakları Kurulu tarafından ikinci defa 'İnsan Hakkı İhlali' olarak değerlendirildi.

KTO personeli Naci Tekin, Konya Ayakkabıcılar Odası'nın faaliyet gösterdiği binada depo ve elektrik odası olarak kullanılan odada çalışmak zorunda bırakıldığı şikayetiyle İl insan Hakları Kurulu'na başvurdu. Başvuru yazısında görev yerinin kapısında "elektrik tehlikesi" yazısı bulunduğunu anlatan Tekin, "İnsan sağlığını olumsuz etkilemesi yanında her an yangın tehlikesine maruz kalınabilecek bir mekanda çalışmak zorunda bırakıldım. Aynı zamanda hurda malzemelerin depolandığı odada, 2009 yılı Kasım ayından bu yana çalışıyorum. Normal çalışma hayatı ve ortamına ait imkanlardan yoksun, bir nevi hapis hayatı yaşatılıyorum." dedi.

Bütün bu yapılanları 'insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele' olarak gördüğünü söyleyen Tekin, Konya Ticaret Odası yönetimini İnsan Hakları Kurulu'na şikayet etti. Şikayet üzerine harekete geçen kurul, Naci Tekin'e tahsis edilen odaya giderek inceleme yaptı ve şu tespitlerde bulundu:Odanın değişik yerlerine istiflenmiş, kömür sobası, soba boruları, boya kutuları, fırın ve set üstü ocak, eski ayakkabılar gibi metruk eşyanın bulunduğu, odada 12 kiloluk tüp, kullanılmayan sandalyeler bulunuyor. Odada iletişim için gerekli olan, telefon, faks gibi materyaller ve bilgisayar, daktilo ve hiçbir kırtasiye malzemesi yok. Odanın bir kenarında elektrik panolarının bulunduğu, odanın depo ve elektrik odası olarak kullanıldığı görülmüştür."

Vali Yardımcısı ve İl İnsan Hakları Kurulu Başkanı Zikri Şahin başkanlığında toplanan İl İnsan Hakları Kurulu, inceleme komisyonunun elde ettiği bu sonuçlar üzerine, KTO'nun idari ve yasal işlemlerinin "İnsan Hakkı İhlali" olduğuna oy birliği ile karar verdi.