Doğramacı için devlet töreni düzenlendi

YÖK'ün kurucu başkanı ve Bilkent Üniversitesi kurucusu Prof. Dr. İhsan Doğramacı için İhsan Doğramacı için Ankara'da 'Devlet Töreni! düzenlendi.

  İhsan Doğramacı iç ; in dü ; zenlenen devlet tö ; renine Cumhurbaşkanı Gü ; l , TBMM Başkanı Şahin , Başbakan Erdoğan , Genelkurmay Başkanı Başbuğ ve CHP Lideri Baykal ile birlikte bir ç ; ok bakan ve milletvekilinin yanı sıra eski politikacılar da katıldı .

YÖ ; K ' TEN DE UĞURLANDI

Milli Eğitim Bakanı Nimet Ç ; ubukç ; u , YÖ ; K ' ü ; n kurucu başkanı ve Bilkent Ü ; niversitesi Mü ; tevelli Heyeti Başkanı Prof . Dr . İhsan Doğramacı ' nın , yeri doldurulamayacak bir boşluk bırakarak ayrıldığını belirterek , ' ' Şimdi bize dü ; şen , onun yenilikç ; i ve ö ; ncü ; tavrını ö ; rnek almak ve devraldığımız bilim mirasına , bilimsel dü ; şü ; nceye sahip ç ; ıkarak , daha ileri noktalara taşımaktır ' ' dedi .

İhsan Doğramacı iç ; in YÖ ; K ' te dü ; zenlenen anma tö ; renine , Doğramacı ' nın ç ; ocukları Bilkent Ü ; niversitesi Rektö ; rü ; Prof . Dr . Ali Doğramacı , Osman Doğramacı ve kızı Şermin Savaşç ; ı ile Mili Savunma Bakanı Vecdi Gö ; nü ; l , Milli Eğitim Başkanı Nimet Ç ; ubukç ; u , YÖ ; K Başkanı Yusuf Ziya Ö ; zcan , YÖ ; K ü ; yeleri , rektö ; rler ve akademisyenler katıldı .

Doğramacı ' nın Tü ; rk bayrağına sarılı naaşı , YÖ ; K bahç ; esindeki tö ; ren alınan getirildi . Doğramacı anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından , ö ; z geç ; mişi okundu .

Milli Eğitim Bakanı Nimet Ç ; ubukç ; u tö ; rende yaptığı konuşmada , bü ; tü ; n ö ; mrü ; nü ; bilime ve ü ; lkesine vakfetmiş değerli bir bilim adamının yitirildiğini sö ; yledi .

Ç ; ubukç ; u , ' ' Uzun meslek yaşamı boyunca yaptığı ç ; alışmalarla hem tıp , hem de yü ; ksekö ; ğretim alanına ç ; ok değerli katkılarda bulundu . Ç ; ocuk ve halk sağlığı alanında ö ; ncü ; ve yenilikç ; i ç ; alışmalarıyla ulusal ve uluslararası bilim ç ; evrelerinde saygınlık kazanmış bir bilim insanı olan merhum İhsan Doğramacı , bu vasıflarını eğitim alanına da taşıyarak ü ; lkemizin ilk vakıf ü ; niversitesinin , kö ; klü ; devlet ü ; niversitelerinin ve tıp fakü ; ltelerinin kurulmasına ö ; ncü ; lü ; k etti ' ' diye konuştu .

Doğramacı ' nın ardından yeri doldurulamayacak bir boşluk bırakarak ayrıldığını ifade eden Ç ; ubukç ; u , sö ; zlerini şö ; yle sü ; rdü ; rdü ; :

' ' Ama bize , aynı zamanda ö ; rnek alınacak bir hayat ve yü ; ksekö ; ğretime yaptığı katkılarla da ç ; ok değerli bir miras bıraktı . Şimdi bize dü ; şen onun yenilikç ; i ve ö ; ncü ; tavrını ö ; rnek almak ve devraldığımız bilim mirasına bilimsel dü ; şü ; nceye sahip ç ; ıkarak , daha ileri noktalara taşımaktır . O ' nu her zaman saygıyla ve şü ; kran duygularıyla hatırlayacağız . Değerli ailesinin , tıp ve eğitim camiasının , milletimizin başı sağ olsun . ' '

YÖ ; K BAŞKANI Ö ; ZCAN

YÖ ; K Başkanı Prof . Dr . Yusuf Ö ; zcan da , Doğramacı ' nın ç ; ok sevdiğini dü ; şü ; ndü ; ğü ; ve ö ; ğrencilerinin de ona seslendiği şekliyle ' ' Hocabey ' ' diye hitap etmek istediğini sö ; yledi .

Ü ; nlü ; İngiliz hayırsever ve Parlamenter Charles Buxton ' un ' ' Hiç ; bir şey ayağınıza gelmez , en azından iyi olan hiç ; bir şey . Her şeyi gidip almanız gerekir ' ' sö ; zü ; nü ; anımsatan Ö ; zcan , ' ' Bugü ; n burada toplanmamıza vesile olan merhum Hocabey ' in hayat hikayesini incelediğimiz zaman , hiç ; bir şeyin ayağına gelmesini beklemeyen , ö ; zel olarak ç ; abalayan , ulaşmak istediği bir noktaya ulaşmak iç ; in adeta satranç ; oynarcasına hamleler yapan bir kişi gö ; rü ; yoruz ' ' dedi .

' ' Hocabey ' ' in 1915 ' te Erbil ' de doğduğunu ve o dö ; nemin savaşlar , ekonomik buhran , gibi pek ç ; ok sıkıntıya sahne olduğunu anlatan Ö ; zcan , şunları kaydetti :

' ' Kanımca kendisinden bahsedilirken asıl değinilmesi gereken konu , Hocabey ' in hayallerini gerç ; ekleştirirken izlediği gü ; zergah ve herkese ö ; rnek olması gereken girişimci ve inşacı zihniyeti olmalıdır . En azından şu anda bu tö ; renin yapıldığı nokta , yani Yü ; ksekö ; ğretim Kurulu Başkanlığının bulunduğu bö ; lgenin 1970 ' li yıllardaki halini bilenler ne demek istediğimi anlayacaklardır . Ankara ' nın kırsalı konumundaki bu topraklar , Hocabey ' in yıllar ö ; ncesinden yapmış olduğu planlarla şekillenmiştir . Tü ; rkiye ' de ü ; stlendiği , Ankara ve Hacettepe Ü ; niversitesi Rektö ; rlü ; kleri , ODTÜ ; Mü ; tevelli Heyet Başkanlığı gibi gö ; revlerin yanı sıra dü ; nyada da yü ; ksekö ; ğretim alanında sö ; z sahibi bir ç ; ok kuruluşta gö ; rev alan Hocabey , bir yandan da hayallerini kurduğu projeleri adım adım hayata geç ; irmiştir . ' '

Yusuf Ziya Ö ; zcan , Doğramacı ' nın Tü ; rkiye ' de ve dü ; nyada yü ; ksekö ; ğretimde olduğu gibi sağlık hizmetleri alanında da en ç ; ok tanınan kişilerden biri olduğunu vurgulayarak , İhsan Doğramacı ' nın bu alandaki başarılarını sıraladı .

' ' BİLGİ BİRİKİMİNDEN ETKİLENDİK ' '

Prof . Dr . Ö ; zcan , ' ' Bugü ; n YÖ ; K Başkanı olarak ben ve kurul ü ; yelerimizin Tü ; rk yü ; ksekö ; ğretimini geliştirmek adına yapmak istediklerimiz , Hocabey ' in 1970 ' li yıllarda dü ; nya yü ; ksekö ; ğretim sistemlerini inceleyerek oluşturduğu bilgi birikiminden etkilenmiştir ' ' diye konuştu .

Doğramacı ' nın Tü ; rk yü ; ksekö ; ğretiminin sorunlarını ç ; ö ; zü ; mlerken aldığı bazı kararlarla bugü ; n kendilerinin işini kolaylaştırdığını kaydeden Ö ; zcan , YÖ ; K ' ü ; n kurulmasıyla birlikte ö ; ğrenci , araştırma ve yayın sayılarında bü ; yü ; k artış olduğunu ifade etti .

Merhum Doğramacı ' nın vizyoner kişiliğinin en ö ; nemli gö ; stergelerinden birinin de vakıf ü ; niversitelerinin kurulmasında oynadığı rol olduğunu kaydeden Ö ; zcan , ' ' Daha ö ; nceleri , akamete uğramış vakıf ü ; niversitesi kü ; ltü ; rü ; tekrar Tü ; rkiye gü ; ndemine getirilmeseydi , bugü ; n yü ; ksekö ; ğretimdeki tek tipç ; ilik sü ; rü ; yor olacaktı ' ' dedi .

Ö ; zcan , Doğramacı ' nın YÖ ; K ' ü ; , ulusal bir mü ; tevelli heyeti gibi dü ; şü ; ndü ; ğü ; nü ; ve ü ; niversite yö ; netimini bü ; tü ; n topluma mal etmeye ç ; alıştığını dile getirerek , merhumun dü ; şü ; ncelerinden bazılarının ve YÖ ; K ' ü ; n acımasızca eleştirildiğini , ancak Hocabey ' in hiç ; bir yılgınlık gö ; stermeden projelerini ü ; retmeye devam ettiğini sö ; yledi .

Yusuf Ziya Ö ; zcan , YÖ ; K Başkanlığı gö ; revine geldiğinden bu yana Doğramacı ile ç ; eşitli ortamlarda bir araya geldiğini ve kendisine projelerini anlattığını belirterek , Doğramacı ' nın ilerleyen yaşına rağmen genç ; bir ö ; ğrenci gibi hayata dair dü ; şü ; nceler geliştirmesinden ç ; ok etkilendiğini kaydetti .

Fizikç ; i Albert Einstein ' ın ' ' Karşılaştığınız problemleri onu yaratan dü ; şü ; nce tarzıyla ç ; ö ; zemezsiniz ' ' sö ; zlerini anımsatan Ö ; zcan , Doğramacı ' nın ü ; zerinde ç ; alıştığı her konuya ilişkin dü ; şü ; nce tarzını sorguladığını ve onu bü ; yü ; k ö ; lç ; ü ; de değiştirmeyi başardığını anlattı .

YÖ ; K Başkanı Ö ; zcan , şunları sö ; yledi : ' ' O ' nu Hakk ' ın rahmetine uğurladıktan sonda bize dü ; şen gö ; rev , Hocabey ' in vakıf , eğitim ve sosyal hizmetler alanlarında bıraktığı mirası yaşatmak olmalıdır . Onun ü ; lkemize yaptığı hizmetleri , ismini yaşatarak ve hayallerini gerç ; ekleştirerek devam ettirmeliyiz . Hocabey ' in hatırasını yaşatmak amacıyla adına yarışmalar dü ; zenlemek , ö ; dü ; ller vermek , belgeseller ç ; ekmek ve kuruluşuna ö ; ncü ; lü ; k ettiği nadide kurumları geliştirmek gö ; revlerimiz arasında olmalıdır . YÖ ; K bu konuda ü ; zerine dü ; şeni yapacaktır . ' '

Konuşmaların ardından Doğramacı ' nın naaşı , askerler tarafından omuzlarda taşınarak cenaze aracına konuldu .