Bademin kilosu 10 Lira

Muğla'nın Datça ilçesinde mevsimin ilk bademi toplanıyor.

Bademin kilosu 10 Lira
Yeni mahsül eski ürünün fiyatına göre belirleniyor. Buna göre bademin fiyatı 10 liraya verilecek.

Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de en iyi bademin Datça'da yetiştiğini söyledi.

Datça Yarımadası'nın büyük bölümünde badem yetiştiğini belirten Tokcan, ''En meşhur bademimiz Palamutbükü, Cumalı ve Yaka köylerinde üretiliyor. İlk badem çağlaları çıkmaya başladı ve piyasada satılıyor. Son 10 gündür satış için İzmir'e badem götürülüyor'' dedi.

Datça'da şubat ortasında mevsimin ilk bademlerinin çıktığını vurgulayan Tokcan, ''Datça bademi, erken çıkmasından ziyade lezzet olarak da farklı. Datça'da yaşayanlar için badem en önemli gelir kaynaklarından biri. Badem, insan sağlığına çok faydalı. Özellikle kolesterolü düşürücü ve insanı zinde tutucu özelliği biliniyor'' diye konuştu.

Datça bademinin korunmasıyla ilgili çalışmalar yaptıklarını ifade eden Tokcan, şöyle devam etti:

''Tanıtımı için belirli bir çaba gösteriliyor ama şu an için önceliği bademin korunmasına veriyoruz. Datça bademini California ve İspanyol bademine karşı koruma mücadelesi veriyoruz. Datça bademinin coğrafi tescilini alarak markalaştırmak için girişimlerde bulunuyoruz. Taklit Datça bademlerinin piyasada bizim ismimizle satılmasını istemiyoruz.''

Datça Belediyesinin sınırlarının bütün yarımadayı kapsamadığına işaret eden Tokcan, yetkili bütün kurumlara badem üreticiliğinin desteklenmesi konusunda yardımcı olmaya çalıştıklarını kaydetti.

BADEMİN KİLOSU 10 TL

Palamutbükü köyünde yaşayan Şencan Çuhadar ise bademlerin geçen yıla göre daha fazla meyve verdiğini belirterek, ''Türkiye'de badem ilk Palamutbükü'nde çıkar. Bu yılın bademleri de 20 Şubatta çıkmaya başladı'' diye konuştu.

Bademin fiyatının, eski kuru bademin fiyatına göre belirlendiğini ifade eden Çuhadar, ilk çıktığında kilosu 20 TL'den satılan bademin bugün 10 TL'den satıldığını, Palamutbükü'nde yaklaşık 5 bin badem ağacı bulunduğunu söyledi.

Topladıkları ilk bademleri Antalya, Anakara, İstanbul ve İzmir'e gönderdiklerini bildiren Çuhadar, ''Bu illerden de yurt dışına ihraç ediliyor. Bir hafta sonra Datça bademi, Avrupa'da sofraları süsleyecek. Türkiye'nin farklı kentlerinden insanlar bademlerin çiçek açtığı ve çağla olduğu dönemelerde bölgeye gelerek ortaya çıkan doğal güzelliği izliyor'' dedi.