Chp Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Emeklilere Seslendi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, emeklilerin, sorunlarını çözmediği halde iktidara oy vermeye devam ettiklerini belirterek, "İyi de, bir siyasal iktidar emekliyi çantada keklik görürse sizin sorunlarınızı niye çözsün

Chp Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Emeklilere Seslendi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, emeklilerin, sorunlarını çözmediği halde iktidara oy vermeye devam ettiklerini belirterek, "İyi de, bir siyasal iktidar emekliyi çantada keklik görürse sizin sorunlarınızı niye çözsün. 'Ben ne yaparsam yapayım, bunlar oylarını bana verecekler' diyor" dedi.
Geçirdiği ameliyatın ardından ilk kez evinden çıkan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Tüm İşçi Emeklileri ile Dul ve Yetimleri Derneği'nin (Tüm Emek Der) DSİ Konferans Salonu'nda gerçekleşen 10. Genel Kurulu'na katıldı. Burada bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, Türkiye'de 9.5 milyon emekli olduğunu eşleri ile birlikte bu sayının 17-18 milyon olduğunu belirterek, "Yani kendiniz parti kurup, kendiniz kendinize oy verseniz tek başınıza iktidar olursunuz" diye konuştu.
Demokrasi, özgürlükler, alın teri, iş, ekmeğe sahip çıkmanın yolunun örgütlenmekten geçtiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Sorunlar bir ortak paydadır. Bu ortak paydada bütün derneklerin birleşmesi lazım. Bütün dernekler demeli ki; 'bizim şu sorunumuz var, biz bu sorunu çözmek istiyoruz.' Demokrasilerin özünde yatan gerekçe şudur: Demokrasilerde örgütlenme önemli, ama sorunların çözümü için hedef gösterilen siyasal parti de önemli" ifadelerini kullandı.

"EMEKLİ ÇANTADA KEKLİK"
Tüm Emek Der Genel Başkanı Satılmış Çalışkan'ın emeklilerin sorunları ile ilgili raporları cumhurbaşkanından başlayarak herkese verdiklerini açıkladığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, hükümetin emeklileri 'çantada keklik gördüğünü' iddia ederek şunları kaydetti:
"Dinleyen oldu mu? Hayır. Sizin sorunlarınızı çözen oldu mu? Hayır. Biz ne yaptık. Koşa koşa gittik, yine oyumuzu verdik. Sonra da diyoruz ki, bizim bu dertlerimiz niye çözülmüyor? İyi de, bir siyasal iktidar emekliyi çantada keklik görürse sizin sorunlarınızı niye çözsün? 'Ben ne yaparsam yapayım, bunlar oylarını bana verecekler' diyor.
Bu sorunu aşmak zorundasınız. Aşmazsanız, kendi sorununuzu çözemezsiniz. Şikayet etmekle bir yere varılmaz. Şikayet etmek, sorunu kamuoyuna anlatmak için belki bir yoldur, yöntemdir. Ama sorunu çözmez. Sorunu çözmenin yolu, sizin sorunlarınıza sahip çıkan siyasal iktidarlara sahip çıkmaktır."

"AMELİYATTAN SONRA İLK KEZ BURAYA GELDİM"
Ameliyat olduktan sonra ilk kez bu toplantıya katıldığını belirten CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Çünkü ben sizi çok iyi biliyorum. Sizin de beni çok iyi bilmeniz lazım. Bir tek hedefim var, bir tek felsefem var. Bu ülkede mutlu insan, mutlu aile ve mutlu bir toplum oluşturmak. Emekli, Batı standartlarında nedir, bizim ülkemizde nedir? Batı standartlarında emekli, çalışma yaşamını noktalamış, aldığı gelirle, yurt içi-yurtdışı tatillerini yapan, gezen, dolaşan, zaman zaman görüş ve düşüncelerini açıklayan,
mutlu bir kişidir. Aldığı aylıkla da rahat rahat geçinir. Peki bizim ülkemizde emekli nedir? Bizim ülkemizde, ya zorla emekli edilmiş, 'bir dakika sen artık çalışma, senin işine son veriyoruz' denip, kapının önüne konmuş veya kişi kendi isteğiyle emekli olmuş ama aldığı aylıkla geçinemeyen ve bir köşeye atılmış kişi demektir" şeklinde konuştu.
Emekliye milli gelirden pay verilemeyeceğine ilişkin bir yasa çıktığını belirten Kılıçdaroğlu, "Bir ülkede oluşturulan milli değerden, herkes pay almazsa o toplumda huzur olur mu? Herkes pay ayacak, tek istisna var. Emekliler pay almayacak. Kim söylüyor bunu? Bir kanun söylüyor. Kişi başına düşen milli gelir isterse 150 bin dolara, 300 bin dolara çıksın, emeklinin aylığında asla değişiklik olmayacaktır. Çünkü kanuna göre emekliye pay verilemez" şeklinde devam etti.
Bunun sosyal devlete aykırı bir düzenleme olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, dava açtıkları Anayasa Mahkemesi'nin de bu düzenlemeyi Anayasa'ya uygun gördüğünü söyledi. Kılıçdaroğlu, "Bunu anlamı şudur: Emekli, bu ülkenin ikinci sınıf vatandaşıdır. Eğer siz ikinci sınıf vatandaş olduğunuzu kabul ediyorsanız, bizimle hiçbir sorununuz yok zaten. Ama 'hayır, biz bu ülkede çalıştık, ürettik, alın teri döktük. Artık yaşımız geldi, primimizi ödedik, emekli olduk. Onurumuzla ve gururumuzla milli gelirden pay
almak istiyoruz, biz de birinci sınıf vatandaşız' diyorsanız; o zaman bize geleceksiniz. Size söz sizin sorunlarınızı çözeceğiz" dedi.
İş bulması halinde çalışmak isteyen emeklilerden el kaldırmalarını isteyen ve birçok 'evet'le karşılayan Kılıçdaroğlu, "Emekli aldığı emekli aylığı ile insanca yaşamını sürdüren kişi demektir. Aldığı aylıkla geçinemeyip yeniden çalışan kişi değildir. Bizdeki tanımla, demokrasilerdeki tanım farklıdır" görüşünü dile getirdi.
İktidar oldukları zaman mevcut iktidar tarafından reddedilen İntibak Yasası'nı çıkartacaklarını da belirten Kemal Kılıçdaroğlu, "Hiç meraklanmayın, halkın iktidarında intibak yasası çıkacaktır" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, bu çerçevede, kazanılmış haklara dokunulmayacağını, ancak hak edenlerin hakkının da teslim edileceğini söyledi.
Emekli Sandığı binasında 'Cumhuriyet, bilhassa kimsesizlerinin kimsesidir' yazdığını belirten Kılıçdaroğlu, "Allah aşkına, emeklilerin kimsesi var mı? Niye yok? Eğer adı Türkiye Cumhuriyeti ise ve Atatürk, 'Cumhuriyet, bilhassa kimsesizlerinin kimsesidir' demisf6zemezsiniz. Şikayet etmekle bir yere varılmaz. Şikayet etmek, sşse, niye biz bunun gereğini yerine getirmiyoruz. Biz size söz veriyoruz. Hiç endişe etmeyin. Sorunları çok iyi biliyoruz. Sorunları çözmede de kararlıyız. Bunun için bir şeye
ihtiyacımız var; size ihtiyacımız var" ifadelerinde bulundu.