DTP'li Ata: Açılımın mimari PKK'dır

DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, hükümetin başlattığı ‘Kürt açılımının' gerçek mimarının Kürt halkı ve ‘onun bir parçası' olarak nitelendirdiği terör örgütü PKK olduğunu öne sürerken, “Yanlışta ısrar edilirse Türkiye’yi bekleyen çok daha acı bir süreç olacaktır” iddiasında bulundu.

DTP'li Ata: Açılımın mimari PKK'dır
 

Milletvekili Ata , uydu ü ; zerinden yayın yapan Roj TV ' nin Belç ; ika ' nın başkenti Brü ; ksel ' deki stü ; dyosuna konuk olarak ' Kü ; rt aç ; ılımı ' konusunda gö ; rü ; şlerini anlattı . Ayla Akat Ata , AK Parti ' nin zemin aç ; ılım konusunda zemin yaratarak bunun etrafında tepkileri gö ; rmek istediğini ileri sü ; rerken , &ldquo ; Neyin ne kadar gelişebileceğini , bakış aç ; ısı politikasını da tepkilere gö ; re ya da buna sunulan desteğe gö ; re belirleyecek . Ama kafasında bir yol haritası var ve bu sü ; reci kendi cephesinden başlattı&rdquo ; dedi . Ata , gerç ; ekte bu sü ; recin gerç ; ek mimarının iktidardaki AK Parti veya Tü ; rkiye ' yi yö ; netenler olmadığını , iddia ettiği konuşmasında şunları sö ; yledi : &ldquo ; Bu sü ; recin mimarı Kü ; rt halkı ve yıllardan bu yana ortaya koyduğu direniştir 1 Eylü ; l ' de ( Diyarbakır ' daki ) o meydanı dolduran tü ; m insanların ablası , kardeşi , bacısı ' artık ç ; ö ; zü ; m sü ; recidir , ç ; ö ; zü ; m gelişmelidir ' diyen insanların bir parç ; ası PKK ' dır . Artık bunu gö ; rmek , PKK ' yı muhatap kabul etmek gerekiyor . Bu reel bir durum , politik bir tespittir . Ama Tü ; rkiye ' de ' Bu doğru değildir . Siz yanlış yapıyorsunuz ' yaklaşımı değişmiyor . Bu yanlışta ısrar edilirse Tü ; rkiye ' yi bekleyen ç ; ok daha acı bir sü ; reç ; olacaktır . Bu bir gerç ; ektir . O yü ; zden genel başkanımız ve partimiz bir siyasetç ; i olmanın sorumluluğu ile davranmıştır . Sorunun ç ; ö ; zü ; lmesinde muhatapların doğru tespit edilmesi , geliştirilecek yö ; ntemlerin ortak diyalog sü ; reci konularak ç ; ö ; zü ; lmesi noktasında yardımcı olmuştur . &rdquo ;

Batman Milletvekili Ayla Akat Ata , &ldquo ; Meydanlarda toplanan halkın tek bir sloganı , taşıdığı tek bir poster vardır . ( Bu ) Sayın Abdullah Ö ; calan ' ın posterleridir&rdquo ; dedikten sonra devletin de ' bu adresi ' gö ; rmek durumunda olduğunu ö ; ne sü ; rdü ; . Ata , şu iddialarda bulundu : &ldquo ; Gerç ; ekç ; i bir politika gü ; tmezseniz , ' Bu sorunu ç ; ö ; zerim . Muhataplarına rağmen ç ; ö ; zerim . Yıllardır mü ; cadele edenlere rağmen ç ; ö ; zerim ' derseniz esasında siz bu sorunu rafa kaldırmışsınız demektir . ' Ç ; ö ; zü ; m sadece Kü ; rtler , sadece Kü ; rdistan coğrafyası iç ; in değil ' dedik . Ancak sadece Kü ; rtler iç ; in algılandı . Projeyi aç ; ıkladık . ' Bunlar ayrı bir devlet , resmi dili değiştirmek istiyorlar ( denildi ) . Biz ayrı bayrak talebinde bulunmadık . ' Tü ; rkiye iç ; in geç ; erli olan bayrak Kü ; rtler iç ; in de geç ; erli olmak kaydıyla her bö ; lgesel yö ; netimin kendi bö ; lgesindeki mevcut ö ; ncelikli renkleri ve sembolleri olan bayraklar olabilir ' dedik . ' Bunlar ayrı bayrak istiyor ' denildi . Ama ç ; ok trajikomik bir durumdur bugü ; n bir mahalle takımının bir bayrağı , amblemi vardır . Resmi dil konusunda ciddi hassasiyet var . Ama biz ' Tü ; rkiye ' de Tü ; rkç ; e resmi dil olmasın ' demiyoruz . Tü ; rkiye ' de olası dil 25-26 bö ; lge olacaksa her bö ; lgede kullanılan yerel lehç ; elerin de kamusal alanlarda kullanılması noktasında talebimiz var . &rdquo ; Ata , Tü ; rkiye ' nin bunları zorlanmadan yapabileceğini , demokratikleşme yolunda ü ; lke olduğunu gö ; stermesi amacıyla Kamu Reformu Yasa Tasarısını gü ; ndemine alması gerektiğini sö ; yledi . Ayla Akat Ata , yasal dü ; zenleme yapılması halinde yerel yö ; netimlerin gü ; ç ; lendirileceğini , adli-idari kolluğun ayrılacağını , her yerel yö ; netime bağlı idari kolluk kuvveti olacağını bildirirken , &ldquo ; Bu Tü ; rkiye ' yi ü ; rkü ; tü ; yor . Bö ; lgede 100 kadar belediyesi olan DTP ' nin polis gü ; cü ; nü ; n olması devleti ü ; rkü ; tmektedir . Bu yasa raftan inmemektedir . Ana dil konusunda engeller var . Demokratikleşme hedefse Tü ; rkiye uluslar arası anlaşmalardaki ç ; ekinceleri kaldıracak , 18 yaş altındaki ç ; ocuklara kendi dilinde eğitim , yerel yö ; netimler ö ; zerklik şartını yerine getirecek&rdquo ; diye konuştu .

Milletvekili Akat sö ; zlerinin sonunda , Kü ; rtler ' in isteklerinin Anayasal gü ; venceye alınması , iktidar partisinin ö ; ncelikle aç ; ılıma kendisini ikna etmesi gerektiğini sö ; ylerken , &ldquo ; Aksi halde Kü ; rtler ' e Tü ; rk olduğunu ikrar ettirirse bu geri teper&rdquo ; dedi .