Kredi Kartı borcu için yarın son gün

Tüketiciler Birligi Başkanı Nazım Kaya, borçların yeniden yapılandırılması için başvurunun yarın sona erdiğini hatırlattı.

Kredi Kartı borcu için yarın son gün
 

Takside bağlanan tutar itibarıyla hayal kırıklığına yol aç ; an kredi kartı borç ; larının yeniden yapılanmasında final gü ; nü ; tartışması yaşanıyor . Mü ; racaat iç ; in son gü ; nü ; n bankaların ileri sü ; rdü ; ğü ; gibi 4 değil , 7 Eylü ; l olduğuna vurgu yapan Tü ; keticiler Birliği , sö ; z konusu borç ; luları bu fırsatı mutlaka değerlendirmeye ç ; ağırıyor .

Birlik Başkanı Nazım Kaya , ' Borcunu takside bağlamak isteyen bugü ; n ( pazartesi ) bankaya gidip yazılı mü ; racaatını yapsın . Eğer , ' Sü ; re 4 Eylü ; l ' de doldu ' denilirse , bu beyanı da dilekç ; eye dar kenar olarak işlesinler . Sö ; zlü ; başvuru ve retler hiç ; bir şekilde ispat edilemeyeceği iç ; in hakları gasp edilmiş olur . Ardından dilekç ; eleriyle birlikte Bankacılık Ü ; st Kurulu ' na şikâ ; yette bulunsunlar . ' tavsiyesinde bulundu .

Hü ; kü ; metin , kü ; resel krizle birlikte kredi kartı borç ; larında yaşanan yığılmaya ç ; are iç ; in uygulamaya koyduğu ' yeniden yapılandırma ' istenilen sonucu vermedi . Kredi kartı borcu sebebiyle haklarında icra takibi başlatılmış 875 bin kişiyi kapsayan ve toplam 3 milyar 100 milyon lira olan borcun , şimdiye kadar bu ç ; erç ; evede ancak 251 milyon lirası yapılandırıldı . Bankalar bu duruma ; borç ; luların ilgisizliğini gerekç ; e olarak gö ; sterirken , tü ; keticiler de bankaların işleri zorlaştırdığını ö ; ne sü ; rü ; yor .

Borç ; larının yeniden yapılandırılmasına ilişkin sü ; renin ne zaman dolacağı da konuyla ilgili diğer bir ö ; nemli bir tartışma maddesini oluşturuyor . Bankaların pek ç ; ok kart borç ; lusuna sü ; renin 4 Eylü ; l ' de dolduğunu sö ; ylediğine işaret eden Tü ; keticiler Birligi Başkanı Nazım Kaya , oysa sü ; renin 7 Eylü ; l Pazartesi gü ; nü ; sona ereceğini ileri sü ; rdü ; . Konuyla ilgili olarak Cihan ' a değerlendirmelerde bulunan Kaya , şu aç ; ıklamada bulundu :

' Hukuk Usulü ; Muhakemeleri kanununun 161 ' inci maddesinde , ' Gü ; n sü ; reli kanunlar yayınlandıktan sonraki gü ; n yü ; rü ; rlü ; ğe girer . ' diyor . Yani kanunun yayınlandığı gü ; nü ; n sü ; reden sayılmayacağı belirtiliyor . Bu nedenle bankaların duyurduğu gibi borç ; yapılandırmada sü ; re 4 Eylü ; l değil , 7 Eylü ; l Pazartesi gü ; nü ; doluyor . '

Kanun kapsamına giren kredi kartı borç ; lularından pazartesi gü ; nü ; de borç ; larını taksitlendirmek iç ; in bankalara başvurmalarını tavsiye eden Nazım Kaya , Bankacılık Dü ; zenleme ve Denetleme Kurumu ' ndan ( BDDK ) da tarih ile ilgili olarak bankaları uyarmasını istiyor . Bankaların , borcu yapılandırmamak iç ; in 2 ay boyunca mü ; şterileri oyaladığını ö ; ne sü ; ren Kaya , BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ' in bankaların makul bir sü ; re uzatımına gidebileceklerini umut ettiğine yö ; nelik sö ; zlerine tepki gö ; sterdi .

' BDDK samimi olsaydı bankalardan bir gü ; zellik beklemek yerine , 2 ay boyunca bankaların gö ; revini yapıp yapmadığını denetlerdi . ' ifadelerini kullanan Nazım Kaya , bankaların sö ; z konusu kanun ö ; ncesinde de taksitlendirmeye gittiğini ancak , bu taksitlendirmeyi aylık yü ; zde 3 faizle yaptığını ifade etti . Kaya , ' Kamu otoritesini kullanmak yerine bankalara ricada bulundu . ' dedi .

' YÜ ; ZDE 8 ' LİK YAPILANDIRMADAN BANKALAR SORUMLU '

Tü ; keticiler Birliği Başkanı Kaya , toplam borcun yapılandırılan bö ; lü ; mü ; nü ; n yü ; zde 8 ' lerde kalmasında bankaların bu konudaki tutumunun etkili olduğunu sö ; yledi . Kaya şö ; yle konuştu :

' Bankalar , yapılan başvuruları ilk başlarda kabul etmedi . Sistem yoğunluğunu gerekç ; e gö ; sterilip , tü ; keticiler ilk 2-3 hafta geri ç ; evrildi . Ardından bazıları , tü ; keticileri , borç ; larıyla ilgilenen avukatlarına yö ; nlendirdi . Avukat parasını aradan ç ; ıkarmak iç ; in bö ; yle bir yol denediler . Bu tü ; r sorunlar nedeniyle hedeflenen tahsilâ ; t gerç ; ekleşmedi . Kanunun ç ; ıkarılması iç ; in yapılan masrafı dahi karşılamayan bir tahsilâ ; t yapıldı . '

Kart borcuna taksitlendirme kolaylığı , ö ; denecek tutarda ö ; nemli indirim sağlıyor . Sistem , kredi kartı borcunun temerrü ; de dü ; ştü ; ğü ; tarihteki anapara ve faiz tutarının 31 Mayıs 2009 tarihine kadar geç ; en sü ; rede makul bir artış uygulanarak ö ; demeye esas borç ; tutarının hesaplanmasını ö ; ngö ; rü ; yor . Tutarın , mü ; racaat tarihinden itibaren 30 gü ; n iç ; inde ö ; denmesi durumunda herhangi bir ilave faiz hesaplaması yapılmayacak .

Taksitle ö ; demenin tercih edilmesi durumunda , 31 Mayıs 2009 itibarıyla ö ; demeye esas borç ; tutarı 6 aylık vade iç ; in 1 , 04 ; 12 aylık vade iç ; in 1 , 08 ; 24 aylık vade iç ; in 1 , 18 ; 36 aylık vade iç ; in 1 , 26 katsayısıyla ç ; arpılacak . Bö ; ylece geri ö ; denecek toplam borç ; hesaplanacak ve ay sayısına bö ; lü ; nerek taksitler belirlenecek . Ö ; demeler 1 yıllık sü ; rede sadece 1 kez en fazla 15 gü ; n geciktirilebilecek . Ö ; rneğin borcunu 3 yılda ö ; deyecek bir vatandaş iç ; in 3 kez geciktirme hakkı olacak .