ÖTV'yi otomobilciler üstleniyor

Talebi canlı tutmak için bazı firmalar ÖTV indirimlerine Ekim ayı boyunca devam ediyor

ÖTV'yi otomobilciler üstleniyor
Eylül ayında 75 bin adetlik satışla 6 aylık ÖTV indiriminde satılan toplam araç sayısı 367 bin adedi bulurken, firmalar şimdi yılın son 3 ayında satışların dibe vurmaması için kendi güçleriyle indirimler yapmaya çalışıyor. Kampanyalardan bazıları şöyle:
Ford Otosan, ekim ayı boyunca Fiesta, Focus ve Mondeo’nun Titanum benzinli modellerinde ve C-max’in Titanium dizel modelinde, 30 Eylül itibariyle sona eren ÖTV indiriminden kaynaklanan artışı karşılayacağı bildirildi.
Nissan, ekim ayında ÖTV farkını tüketicilerine yansıtmayacağını açıkladı. Ekim ayında ÖTV destek paketini sürdüren Nissan, yenilenen Micra’da 2 bin 189 TL’ye, Note’da 5 bin 771 TL’ye, Qashqai’de 4 bin 902 TL’ye varan ÖTV desteği veriyor.
Volkswagen, binek modellerinde ÖTV avantajlarını devam ettirip, indirim uygulamasının sona ermesinden oluşan farkı karşılıyor. VW, 1.6 ve altı motor hacmine sahip tüm modellerinde anahtar teslim fiyatlarını sabit tutarken, bir tek yeni Polo’da da yaklaşık yüzde 7.5 civarındaki ÖTV artışının yüzde 6’lık kısmını müşterilerine yansıtmıyor.
Renault ise Ekim ayında tüketicilere ‘0’ faiz ve takas indirim fırsatları sunuyor. Bu kampanya kapsamında Renault modellerinde 2 bin TL’yi bulan indirimler yer alıyor.

Otomotiv sektörü temsilcileri ve dernekleri, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le göreve geldiği günden bu yana ilk kez ÖTV indiriminin son haftasında biraraya geldi. Ancak, 5 ay sonra yapılan ilk görüşme otomotivcilerin istediği gibi gerçekleşmedi. Şimşek, sektörü tanıdığını ve sorunlarını bildiğini belirterek, otomotivcilerin dertlerini anlatmaya fırsat vermedi. Şimşek’in sektör temsilcilerine söz hakkı vermemesi toplantıyı geçiştirmek olarak algılandı, hurda teşviği, kalıcı vergi indirimi bekleyen otomotivcilerin işinin çok zor olduğunu ortaya koydu.