Havaalanı için en uygun yer baharlı

Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, 'Uluslararası Çukurova Havaalanı' için en uygun yerin Baharlı olduğunu iddia ederek, söz konusu bölgeye gerekli yatırımların yapılması halinde de kazananın hem Mersin, hem de bölge kentleri olacağını söyledi.

Havaalanı için en uygun yer baharlı
Mersin ile Adana'yı karşı karşıya getiren; 'Uluslararası Çukurova Havaalanı' ile ilgili olarak tartışmalar sürüyor. Problem çıkartılmak istendiği sürece konuyla ilgili olarak her zaman sorun oluşturulabileceğini savunan Burhanettin Kocamaz, dünyanın farklı bölgelerinde denizin üzerine havaalanları inşa edildiğine dikkat çekerek, ancak bugün kentte havaalanı için zeminin sağlam olmadığı yönünde tartışmaların olduğunu anlattı. Kocamaz, zemindeki sıvılaşma nedeniyle karşı çıkılan ve Baharlı'da yer alan alanın, kendisine göre havaalanı konusunda en uygun yer olduğunu, söz konusu alanın gerek karayolu bağlantısı, gerekse de turizm bölgesine yakınlığı açısından da oldukça önemli bir noktada yer aldığını savundu.
Bugün gelinen noktada havaalanı için alternatif alanın; Çiçekli ile Kargılı arasında kalan bölgede yer aldığını hatırlatan Kocamaz, "Bu alanın tamamı tarım arazisi. Eğer bölgeye uluslararası ölçekte bir havaalanı yapılırsa, o zaman da verimli tarım arazileri yok edilmiş olacak. Aklın yolu birdir ve masrafta sadece bir defaya mahsus olarak yapılmalı. Havaalanı, Baharlı'ya yapılırsa aynı zamanda da bölge de hareketlenir ve önemli bir merkez olarak öne çıkar" dedi. Bir tarafta tarım arazilerinin korunabilmesi için çaba sarf edilirken, diğer yandaysa basit sorunlar nedeniyle bu arazilerin yok edilmesini doğru bulmadıklarının altını çizen Kocamaz, yapılan uyarıların da dikkate alınmasını istedi.
Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak istenildiğinde denize çok katlı binalar inşa edilebildiğini ifade eden Burhanettin Kocamaz, tüm teknolojik imkan ve gelişmişliğe karşın hala sorunlarla karşılaşılmasının da mantıklı bir açıklamasının olamayacağını dile getirdi. Kocamaz, "Plan ve programlar Ankara'dan bakılan bir gözlükle yapılmaya çalışılıyor. İşte Türkiye'nin kaybettiği noktada budur. Bana göre kalkınma yerelden başlar. Yerel problemini de en iyi yerel yöneticiler ve bölge insanı bilir. Bu noktada da Ankara'ya, bölge insanının taleplerine cevap verebilecek bir altyapı hazırlamak düşer. Projeleri hazırlayıp, kaynağı finanse etmek Ankara'ya düşer. Havaalanı konusunda zararın neresinden dönülürse kardır. Baharlı, havaalanı için en uyun yer Baharlı'dır. Ancak buna rağmen Çiçekli-Kargılı arasına yapılacaksa da bu iş daha fazla savsaklanmadan bir an önce yapılmalıdır" diye konuştu.
'Uluslararası Çukurova Havaalanı'nın, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından; 'yap-işlet-devret' usulüne göre yapılacağı bilgisini de veren Kocamaz, bu kapsamda da ihaleyi alan firmanın da bölgenin şartlarına göre bir değerlendirme yapacağını ve buna göre hareket ederek, yatırımlarda bulunacağını söyledi. Kocamaz, havaalanı konusunun siyasi bir malzeme olarak kullanılmasına karşı çıkarak, bu tür yatırımların zorunluluk olduğunu ve yapılması halinde de kazananın Mersin'in ve bölge kentleri olacağını vurguladı.