Van'da Hastanelerin Yükü Aile Hekimleriyle Azaliyor

Van’da dogumdan baslayip ölüme kadar olan süreçte vatandasa hizmet veren aile sagligi merkezleri, hastanelerin yükünü azaltmakta aktif rol oyuyor.

Van'da Hastanelerin Yükü Aile Hekimleriyle Azaliyor
Türkiye’de Saglikta Dönüsüm Programi kapsaminda 2010’dan itibaren uygulamaya alinan aile hekimligi sistemi, vatandaslarin ikametlerine en yakin yerdeki saglik hizmetlerine kolayca erisebilmesini sagliyor. Birinci basamak basvuru noktasi olan aile hekimleriyle hastanelerdeki yogunlugun azaltilmasina da katki sunulmasi amaçlaniyor. Düzenli saglik kontrolleri, asi hizmetleri, anne ve bebek sagligi takipleri, kronik hastalik yönetimi ve kanser taramalari gibi birçok hizmeti sunan merkezler, erken teshis ve tedavi ile saglikli bir yasami hedefliyor.

Konuya iliskin konusan Dr. Yildirim Altay, aile hekimliginin anne karnindan baslayan bir süreci dogumda ve dogumdan sonra bebeklik, çocukluk, evlilik dönemi, ileriki dönemlerde ve en son zamana kadar takip eden uzmanlik alani oldugunu belirtti.

Bebekler dogdugu günden itibaren topuk kani alarak tarama yaptiklarini ifade eden Dr. Altay, “Isitme testi, görme testi, ileriki dönemlerde ise bagisiklik sistemleri testi hizmetleri veriyoruz. Ayni zamanda 50 yas üstü kadin ve erkeklerde kolorektal kanser tarama testi, mamografi testleri ve rahim agzi kanseri testleri yapilmaktadir. 40 ile 69 yas arasina mamografi testleri, 30 ile 65 yas arasina rahim agzi kanseri testleri, 50 ile 70 yas arasindaki kadin ve erkek vatandaslarimiza ise kolorektal kanser testlerini yapmaktayiz. Özellikle hipertansiyon, seker hastaligi gibi obezite gibi takip edilmesi gereken kardiyovasküler hastaliklarin takiplerini yapmaktayiz” dedi.

Vatandasin aile hekimligini sadece reçete yazdirmak için kullandigina dikkat çeken Altay, “Aslinda biz tüm vatandaslarimiza hem teshis hem tedavi hem kanser tarama hem de tani koyma amaçli yapilan islemlerde yardimci olmaktayiz. Vatandaslarimiz, ikinci basamak özel hastane, devlet ile üniversite hastanelerine gitmeden önce aile hekimliklerine ugradiklari zaman teshis ve tedavilerinde gerekli özeni gösterdigimizden ve aile hekimliginin asil amaci olan aileyi tanidigimizdan dolayi takibi devamli yapabildigimiz için gerekli müdahale, tani ve tedavileri yapmaktayiz. Bizi asan tetkik ve tani konusunda daha üst merkeze gidilmesi gereken durumlarda ise gerekli yönlendirme ve sevkleri yapmaktayiz” diye konustu.

Saglik taramalari için Ipekyolu 1 No’lu Aile Sagligi Merkezine geldigini söyleyen Sait Öztunç isimli vatandas ise “Eger hastanelik bir durumumuz varsa bizi hastaneye sevk ediyorlar. Hastanelik bir durum yoksa burada gereken müdahaleyi burada yapiyorlar. Aile hekimlerinden çok memnunuz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA