Firtinada Koparak Denize Uçan Dev Türk Bayragi 8 Ay Sonra Dalgiçlar Tarafindan Deniz Tabaninda Bulunarak Çikarildi

Antalya’da yaklasik 8 ay önce firtina nedeniyle bagli oldugu direkten koparak denize uçan dev Türk bayragi, 30 Agustos Zafer Bayrami öncesinde tesadüfen dalgiçlar tarafindan deniz zemininde bulunarak sudan çikarildi.

Firtinada Koparak Denize Uçan Dev Türk Bayragi 8 Ay Sonra Dalgiçlar Tarafindan Deniz Tabaninda Bulunarak Çikarildi
Antalya’da Konyaalti sahilinde dalis yapan dalgiçlar su altinda tesadüfen karsilastiklari manzara karsisinda hayrete düstü. Dalis sirasinda gruptan bir kisinin dikkatini çeken cismi inceleyen dalgiçlar dev Türk bayragi ile karsilasti. Kiyidan 250 metre mesafede ve 26 metre derinlikte bulunan yaklasik 8 metreye 12 metre ebatlarinda olan bayragi bulundugu yerden çikartmak için çalisma baslatan dalgiçlar ilk olarak bayrak üzerinde ki deniz tabani mili temizlendi. Bayragin büyüklügü nedeniyle su yüzeyine çikarmak için dalgiçlar parasüt adi verilen yardimci ekipmandan faydalandi.

Sudan çikartilarak yetkililere teslim edildi

Parasüt yardimiyla su yüzeyine çikartilan dev Türk bayragi ardindan kiyiya çikartildi. Su altinda kaldigi süre içerisinde yiprandigi ve bazi noktalarinin deforme oldugu görülen dev bayrak Antalya Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskanligi yetkililerine teslim edildi. Dev Türk bayraginin bulunmasi ve çikartilma anlari ile ilgili bilgi veren Antalya Konyaalti Su sporlari Kulübü Yönetim Kurulu Baskani ve Dalis merkezi yetkilisi Alim Tug, 30 Agustos Zafer Bayrami’ndan bir gün önce tesadüf eseri deniz tabaninda karsilastiklari Türk bayragini çikarmanin mutlulugunu yasadiklarini belirtti.



8 ay boyunca arama çalismalari sürdü

Deniz tabaninda bularak yetkililere teslim ettikleri bayragin yakin zamanda yasanan bir firtina sirasinda Konyaalti üzerinde bulunan yaklasik 30 metrelik direkten koparak denize düsen Türk bayragi oldugunu belirten Tug, “Bundan yaklasik 8 ay önce aniden çikar bir poyraz firtinasi neticesinde yukarda bulunan Türk bayragimizin firtina sebebiyle denize dogru uçtugunu gördük. Hemen yetkili birimlere haber verdik, deniz polisi ve sahil güvenlik birimleri hemen geldi. Firtina aninda ve daha sonrasinda bayragi bulmak için çalismalar yapildi. Bizlerde yardimci ve destek olduk çalismalara, ancak bayragi bulamadik” dedi.



Deniz tabaninda mil altinda kalmis

8 ay boyunca hem bayragi bulmak için, hem de diger faaliyetleri ile ilgili bölgede arama-tarama çalismalari yaptiklarini belirten Tug, “Yaptigimiz tüm dalislarda arama yaptik fakat karsimiza çikmadi. Dün ise Zafer Bayramimizdan bir gün önce bizim içinde çok anlamdi olan, duygulandiran noktada burasi oldu. Yine bir dalis gerçeklestirdigimiz sirada ekip arkadaslarimizdan Ibrahim Rehber’in dikkatini çekiyor. Deniz tabaninda ve milin altinda kalmis. Biraz üzerini eseledikten sonra Türk bayragi oldugunu gördük. Çok büyük oldugunu fark edip çalismayi genisletince 8 ay önce firtina sirasinda buradan koparak denize uçan bayragimiz oldugu anlasildi” ifadelerini kullandi.

“30 Agustos’tan bir gün önce yasanmasi duygulandirdi”

Bayragin büyüklügü ve deniz tabaninda bulunmasi nedeniyle yüzeye çikarmak diger dalgiçlarla birlikte tekrar dalis yaptiklarini söyleyen Tug, “Bayragimizi bulundugu yerden çikarmak için bütün ekip arkadaslarimizla beraber tekrar suya girerek parasütlerimizde bayragimizi deniz tabanindan çikardik. Daha sonra güzel bir sekilde toparlayarak karaya çikardik ve yetkililere teslim ettik. 30 Agustos Zafer Bayrami’ndan bir gün önce böyle bir olay yasanmasi bizi çok duygulandirdi ve mutlu etti” dedi.

Dalis merkezi üyeleri bayragin denizden çikarilma anlarini da sosyal medyada paylasti.
Kaynak: İHA