Söylenenlere Kulak Asmadi, 11 Yilin Ardindan Hasat Etmeye Basladi
Sivas’ta yasayan Eren Korkmaz, ilçede bulunan arazisine 850 adet badem fidani dikti. 11 yil boyunca bakimlarini yaptigi fidanlari büyüten Korkmaz, ‘Sivas’ta yetismez’ denilen bademi yetistirerek verim almaya basladi. 2023’te 5 ton verim alan Korkmaz, 2024’te 10 ton verim almayi hedefliyor.
Sivas’in Gemerek ilçesinde yasayan genç girisimci Eren Korkmaz, bölgede yaygin olmayan badem yetistirmeye karar verdi. Çevresinde bulunanlarin ‘Sivas’ta badem yetismez’ cümlelerine kulak asmayan Korkmaz, 42 bin metrekarelik alana badem agaçlari dikti. 11 yil önce 850 badem fidanini toprakla bulusturan Eren Korkmaz, aradan geçen 11 yilin ardindan hasat etmeye basladi.
Badem agaçlarinda kullanmak üzere solucan gübresi üretimi de yapan genç girisimci Korkmaz, 2023 yilinda 5 ton verim alirken bu yil yaklasik 10 ton ürün hasat etmeyi hedefliyor.
Suyun az olmasi lezzeti artiriyor
Agaçlarinin 11 yasinda girdigini ifade eden Eren Korkmaz, “42 bin metrekarelik bir alan üzerinde yaklasik 850 tane badem agacimiz var. Ürünü geçen sene itibariyle almaya basladik, bu senede verimde artis bekliyoruz. Etrafimizda böyle bir proje yoktu. Bizde biraz arastirma yaptik, iklimi Sivas’a uygun bir bitki. Sadece bunda dogru zamanda ilaçlamalarini yapmak gerekiyor, dogru zamanda toprak islemelerini yapmak gerekiyor. Onun disinda pek bir zahmeti yok su istemiyor, özellikle bizim topraklarimiz gibi suyun az oldugu topraklarda gayet verimli bir sekilde yetisiyor. Suyun az olmasindan dolayi da lezzet bakimindan da gayet güzel bir lezzeti oluyor” dedi.
Badem agaçlarina 10 yil boyunca bakim yaparak verim elde etti
Çevresinde bulunan yakinlarinin kendilerine olumsuz dönüslerde bulundugunu söyleyen Eren Korkmaz, “Biz burada bu isletmeyi kurdugumuzda agaçlarin boyu yaklasik 30 santimetre kadardi. Herkes bize bu agaçlar büyümez, verim alamazsiniz, buralar soguk gibi geri dönüslerde bulundu. Etrafimizda badem agaçlari var ama dogru düzgün bakimlari yapilmadigi için verim alamiyorlar. Bizde bunu deneyecegiz dedik ve 10 yil boyunca sadece biz bu agaçlarin sadece bakimini ögrenmeye çalistik. Her sene bir bakimini ögrene ögrene geçen sene itibariyle de verim almaya basladik, bu sene artti verimimiz seneye de daha da artacagini düsünüyoruz. Geçen sene 5 ton ürün almistik ve bu sene 8 ila 10 ton arasinda bir ürün bekliyoruz. Bizim ayni zamanda solucan gübresi üretme yerimiz var, kendimiz üretiyoruz. Yaklasik 5 milyon adet solucanimiz var. Bunlarin gübreleri ile biz agaçlarimizin ve diger ektigimiz ürünleri tamamen organik yetistirmeye çalisiyoruz. Olmaz diye bir sey gerçekten yok ugrasinca oluyor. Bizim kullandigimiz ilaçlarimiz var ancak bunlar kesinlikle hormon degil. Sadece zararli böceklerden, haseratlardan korumak amaçli ilaçlama yapiyoruz. Ürünlerimiz genel anlamda kuruyemis olarak kullaniliyor, geçen sene Sivas çevresinde sattik. Antalya’dan ve diger illerden de siparisler aldik ve onlara da yolladik” seklinde konustu.