Bingöl Üniversitesi Rektörü Çelik, 'Kanal Istanbul Gibi Çilgin Projelerle Üniversiteye Çag Atlatacagiz'
Bingöl Üniversitesi rektörlügüne atanan ve basin mensuplariyla bir araya gelen Prof.Dr. Erdal Çelik, “Bilimsel ve sanat yönü güçlü ‘Kanal Istanbul’ gibi çilgin projelerle üniversiteye çag atlatacagiz. QS skorlarinda üst siralara geçmek bunlara bagli olarak çok daha iyilesecektir. Kirsalda ekonomik çesitlilik ve merkezde is, kültür, sanat, turizm, spor, bilim-teknoloji merkezleriyle, kuruluslariyla birlikte Iskandinav ülkeleri modeli uygulanmasi iyi olabilir” dedi.
Bingöl Üniversitesi rektörlügüne atanan ve basin mensuplariyla bir araya gelen Prof. Dr. Erdal Çelik, çalismalarina dair açiklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Çelik, “Ana bilim dallarinin, bölümlerin, fakültelerin ve diger birimlerin yönetime katilimi yogun bir sekilde saglanacak ve problemlerin anlik çözümü saglanacaktir. Bu durum güçlü rektör yardimcilari, güçlü dekanlar, güçlü bölüm baskanlari ve merkez müdürleri ile saglanacaktir. Buna güçlü daire baskanlari ve müdürleri eklersek problemlerin anlik çözümü ortaya çikacaktir. Ben kosacagiz, ekibimde benimle kosmak zorunda kalacak, enerjisi olmayanlar dogal seleksiyona ugrayacaktir. Halkin, kamu ve özel kurumlarin bilimsel katkilarina çok önem verilecektir. Kisiler degil, kurumlar/birimler önemli olacaktir. Bizzat kendim dahil hiç kimse Bingöl Üniversitesi’nden üstün degildir. Her ögretim üyesinin/elemaninin ve idari personelin üstün oldugu noktalar var. Bunlari ön plana çikartarak, büyük sinerji ortaya çikartacagiz. Disiplinler arasi çalismaya önem vererek bölümlerin, fakültelerin birbirleriyle bilimsel temas kurmalarini saglayacagiz. Ben ve ekibim geçmisle kavga etmeyecegiz. Kavganin kazanani olmaz. Kavga üniversiteye zarar verir. Özlük haklarina riayet edecegiz. Üniversite atama ve yükseltme kriterlerine göre hareket edecegiz. Bu kriterleri sadelestirecegiz. Kadroyu vermek bir lütuf degil, özlük hakkidir. Ne zaman doktorasini verdigine, doçent olduguna, doçentlik süresini bitirerek Prof. olduguna bakilacak, ona göre hareket edilecektir. Bu durum hocalarimizin ve çalisanlarimizin moral ve motivasyonu artiracak ve bilime odaklanmayi saglayacaktir” diye konustu.
Karsiligi olmayan planlamalarin yapilmayacagini belirten rektör Çelik, “Devletin isleri devletin kurallarina göre olur. Devlette belge konusur. Mevzuata aykiri is yapmayacagiz. Mevzuata adaleti ekleyerek yolumuza devam edecegiz. Liyakat süslü kelime olmayacak. Islerimizde gayret, liyakat ve temiz ahlak esasina göre hareket edecegiz. Denk bütçe yaklasimi kullanilabilir. Karsiligi olmayan planlama yapilamayacaktir. Fabrika nasil yönetilirse, aile nasil yönetilirse öyle yönetecegiz. Üniversitenin zarar etmesine müsaade etmeyecegiz. Kar eden üniversite modelini uygulayacagiz. Bölümlerin üretim yapan yerler haline dönüstürecegiz. Elde edilen kar bölümlere geri dönecektir. Tüm imkanlarin kayit altina alinarak mercek altina alinabilir. Mekanlarimizin, binalarimizin, cihazlarimizin ve insan kaynaklarimizin listesini çikartacagiz. Bir tikla imkanlarimizi görmek gerekir. Buna bagli olarak imkanlarimizi verimli kullanacagiz. Mekansal çalismalarimizi yapacagiz. Kampüsü yeniden tasarlayacagiz. Gerekirse yeni kampüs alanlari bulacagiz. 10 yillik master planini çikartip, fakültelere yeni fakülteler ekleyecegiz. Fen-Edebiyat Fakültesini ayiracagiz, fen fakültesi, edebiyat fakültesi kuracagiz. Mühendislik ve Mimarlik Fakültesi ayirarak Mühendislik Fakültesi ve Mimarlik ve Tasarim Fakültesini kuracagiz. Yabanci Diller Fakültesi kuracagiz. Tip Fakültesi çalismalarimiz devam ediyor. Bu fakülteleri alt yapisal olarak güçlendirecegiz. Ilin durumuna göre fakülteler, bölümler, enstitüler, merkezler, meslek yüksekokullari mercek altina alinacaktir. Üniversitedeki cihazlarin listesini çikartacagiz. Bozuk olanlari tamir edecegiz. Yeni cihazlar alacagiz. Cihazlarin nesnelerin internetiyle birbirleriyle konusmasini saglayacagiz. Insan kaynaklarimizla özel çalisacagiz. Üstün taraflarini çikartacagiz. Eksiklerimizi hizmet içi egitimle tamamlayacagiz. Eksiklerimiz ve hatalarimiz olabilir, önemli olan eksiklerimizde ve hatalarimizda israr etmemektir. Ögrencilerimizle özel ilgilenecegiz. Özel yetenekleriyle birlikte bilimsel gelisimini saglayacagiz. Yabanci ögrenci sayisini 5000’e çikartacagiz” seklinde konustu.
Rektör Çelik, “Bilimsel ve sanat yönü güçlü “Kanal Istanbul” gibi çilgin projelerle Üniversiteye çag atlatacagiz. QS skorlarinda üst siralara geçmek bunlara bagli olarak çok daha iyilesecektir. Kirsalda ekonomik çesitlilik ve merkezde is, kültür, sanat, turizm, spor, bilim/teknoloji merkezleriyle/kuruluslariyla birlikte Iskandinav Ülkeleri modeli uygulanmasi iyi olabilir. Nitelikli bilgi ve nitelik insan üretecegiz. Iskandinav Ülkelerindeki üniversite modeli uygulayacagiz. Bilgi üretip, bilgi satacagiz. Üniversitenin patent, faydali model ve copyright sayilarini artiracagiz. Fakültemiz ve Hastanemiz son asamaya gelmistir. 2 ay içinde bitirmeyi hedefliyoruz. Fakülteyi diger dis hekimligi fakültelerinde farki kendi implant ve kompozit malzemelerimizin kendi çalisanlarimiz tarafindan üretilmesidir. Kendi kendini tamir eden eden dislerin üretimi saglanarak çok etkin fakülte olacaktir. Bu fakültemiz hem Bingöl’e hemde civardaki illere hizmet verecektir. Hastanemizde son teknolojileri uygulayacagiz. Içinde laboratuvarlarin ve 102 ünitenin oldugu bilimsel çalismalar yapilacaktir. Matematik, Kimya, Fizik ve Biyoloji çok önemli alanlardandir. Bütün sirlar burada ve nanoteknolojinin ve pikoteknolojinin önemli çalismalari hedefliyoruz. Temel alanlarda know-why ve teknolojik alanlarda know-how üretecegiz. Temel bilimlere çok önem verecegiz. Onlari teknoloji ile birlestirecegiz" dedi.