Depremde Hasar Gören Asirlik Zincirli Bedesten Restore Ediliyor

Gaziantep’te, Kahramanmaras merkezli 6 Subat depremlerinde hasar gören ve ziyarete kapatilan tarihi Zincirli Bedesten’de restore çalismalari devam ediyor.

Depremde Hasar Gören Asirlik Zincirli Bedesten Restore Ediliyor
Gaziantep’te, Kahramanmaras merkezli 6 Subat depremlerinde hasar gören Vakiflar Genel Müdürlügü mülkiyeti ve korumasindaki kültürel miras eserlerinin ayaga kaldirilmasi için baslatilan çalismalar devam ediyor. Gaziantep’te, depremde hasar alan 32 tarihi yapinin restorasyonu Kültür ve Turizm Bakanligina bagli Gaziantep Vakiflar Bölge Müdürlügü tarafindan titizlikle sürdürülüyor. Birçok medeniyete ev sahipligi yapan Gaziantep’te hasar alan 32 vakif eserinin restorasyon çalismalari kapsaminda depremlerde hasar gören tarihi Zincirli Bedesten’de de çalismalar devam ediyor.

Içinde cami, türbe, hamam, han, kastel, bedesten ve geleneksel yapilarin bulundugu vakif eserlerinin yeniden ayaga kaldirilmasi için yürütülen restorasyon çalismalari titizlikle devam ederken birçok eserin çalismalarinda sona gelindi.

Darendeli Hüseyin Pasa tarafindan 1718’de L biçiminde yaptirilan 300 yillik tarihi Zincirli Bedesten’in aslina uygun olarak restore edilmesi için baslatilan çalismalar sürüyor. Ihale, sözlesme, yer teslimleri yapilip rölöve projeleri ve zemin etütleri tamamlanan ve 2025 yilinda ziyarete açilmasi hedeflenen tarihi Zincirli Bedesten’de ekipler hummali çalisma yürütüyor. Gaziantep Vakiflar Bölge Müdürü Adem Bozkurt, kuruldugu günden itibaren ticaret merkezi olan ve içinde 73 dükkanin yer aldigi tarihi Zincirli Bedesten’de restorasyon çalismalarinin araliksiz devam ettigini söyledi.



Tarihi Zincirli Bedesten’in kentteki en önemli tarihi yapilardan birisi oldugunu söyleyen Bozkurt, bedestendeki çalismalarin 2025 yilinin sonunda tamamlanmasini hedeflediklerini bildirdi.

Kahramanmaras merkezli depremlerde 11 ildeki tarihi yapilarin büyük bir kisminda orta ve agir hasarin meydana geldigini belirten Bozkurt, Gaziantepte de tarihi Zincirli Bedesten, Gaziantep Kalesi, kastel ve han gibi birçok camide hasarin olustugunu bildirdi.

Tarihi Zincirli Bedesten’in, Gaziantep’te bulunan iki bedesten biri oldugunu bildiren Bozkurt, “Tarihi Zincirli Bedestende toplan 73 tane kiracimiz bulunmaktaydi. Deprem sonrasi yerinde yaptigimiz incelemelerde yapinin temelinde, beden duvarlarinda büyük ayrilmalar tespit edildi. Bu ayrilmalardan kaynakli olarak ivedilikle bedestende tahliyeler yapildi. Daha sonra ise tüm gerekli çalismalar yapildi. Akabinde de yapilacak statik güçlendirmelerle ilgili projelerin hazirligin baslandi. Su anda bu süreçler tamamlanmak üzere ve halihazirda yapinin üzerinde bulunan ahpas ve çati kaplamalarin tamami söküldü” dedi.

Bozkurt, Tarihi Zincirli Bedesten’deki restore çalismlarinin tamamlanmasiyla 2025 yilinin sonunda Gaziantep halkinin hizmetine tekrar sunmayi hedeflediklerini belirtti.

Kaynak: İHA