Maymun Çiçegi Hastaligi Hakkinda Önemli Açiklamalar

Gaziantep Medical Point Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Vuslat Keçik Bosnak, Maymun Çiçegi (Monkeypox) hastaligi hakkinda önemli açiklamalarda bulundu.

Maymun Çiçegi Hastaligi Hakkinda Önemli Açiklamalar
Doç. Dr. Bosnak, Maymun Çiçegi’nin genellikle Afrika’nin tropikal bölgelerinde bulunan ve nadiren Avrupa ile Amerika kitalarinda görülen bir zoonotik virüs hastaligi oldugunu belirtti.

Bu hastaligin, özellikle maymunlar ve diger hayvanlardan insanlara geçebilecegini ifade etti.

“Maymun Çiçegi virüsü, insandan insana da geçebilir”

Maymun Çiçegi virüsü, insandan insana da geçebilecegini belirten Doç. Dr. Bosnak, “Maymun Çiçegi virüsü, insandan insana da geçebilir. Ancak bu geçis genellikle yakin fiziksel temas, salgilarin paylasilmasi veya kontamine olmus yüzeyler araciligiyla olur. Bu nedenle, hijyen kurallarina dikkat etmek hastaligin yayilmasini önlemek açisindan oldukça önemlidir. Hastaligin belirtilerinin grip benzeri semptomlarla basladigini ve genellikle yüksek ates, bas agrisi, kas agrilari, lenf bezlerinin sismesi ve ciltte döküntüler ile kendini gösterdigini açiklayan Bosnak, döküntülerin siklikla kabarciklar seklinde oldugunu ekledi. “Döküntüler, vücudun çesitli bölgelerinde ortaya çikabilir ve genellikle kasintilidir. Bu belirtileri fark eden kisilerin bir saglik kurulusuna basvurmalari önemlidir” dedi.

“Erken teshis ve tedavi, hastaligin yayilmasini önlemek açisindan kritik öneme sahiptir”

Doç. Dr. Bosnak, “Erken teshis ve tedavi, hastaligin yayilmasini önlemek açisindan kritik öneme sahiptir. Bu nedenle, hastaligin belirtilerini fark eden kisilerin derhal bir saglik profesyoneline basvurmalari gerekmektedir. Halkimizin, hastaligin yayilmasini önlemek ve sagligini korumak için resmi saglik otoritelerinin ve saglik profesyonellerinin tavsiyelerine uymasi büyük önem tasiyor. Ayrica hijyen kurallarina dikkat edilmesi, hastaligin yayilmasini engellemede etkili bir yöntemdir” diye konustu.

Kaynak: İHA