Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Sahte Günes Gözlügü Takmayin'

Siirt Egitim ve Arastirma Hastanesi Göz Hastaliklari Uzmani Dr. Muhammed Burak Akkoyun, yaz aylarinda ragbetin arttigi günes gözlüklerine iliskin uyarilarda bulunarak, sahte günes gözlüklerinin gözde kalici rahatsizliklara neden olabilecegini söyledi.

Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Sahte Günes Gözlügü Takmayin'
Günes isinlari içerisinde ultraviyole isinlar denilen göze çesitli zararlari bulunan isinlar oldugunu belirten Göz Hastaliklari Uzmani Dr. Muhammed Burak Akkoyun, "Bu isinlar özellikle yaz aylarinda hele ki Siirt gibi günes isinlarinin çok yogun oldugu, hava sicakliklarinin çok yüksek oldugu illerde gözlere çesitli zararli etkiler verebilmektedir. Gün içerisinde saat 10.00 ile 15.00 arasi ultraviyole isinlarina en fazla maruz kaldigimiz saatlerdir’’ dedi.

Ultraviyole isinlarinin göze zarar verdigini belirten Dr. Akkoyun, "Hem korneada hem retina dedigimiz gözün arka kisminda çesitli etkiler birakabiliyor. Sari nokta hastaligi dedigimiz gözde ilerleyici görme kaybina sebep olabilen, ayni zamanda halk arasinda göz eti denilen pterjium hastaligi, korneada çesitli göz hastaliklari ve görme kaybiyla seyredebilen farkli durumlar ortaya çikarabilir. Nasil korunacagiz bu ultraviyole isinlardan? Bir insan ultraviyole isinlarinin yüzde 70’ini hayatinin ilk 30 senesinde alir. En fazla disariyla muhatap oldugumuz, gezdigimiz, çevreyle etkilesim halinde bulundugumuz bu dönemlerde ultraviyole isinlarina fazla maruz kaldigimiz dönemlerdir. Çocuklarimiza 15’li yaslardan sonra günes gözlügü takma aliskanligini, ayni zamanda sicak havalarda sapka kullanma aliskanligini kazandirmaliyiz. Markasiz, kalitesiz, sirf günes gözlügü görünümlü ama aslinda gözü korumayan günes gözlükleri sirf toplumda fiyati uygun diye tercih edilebilmektedir. Ama bunlar günes isinlarindan korudugu düsünüldügü için aslinda korumadigi için göze daha fazla zarar vermektedir. Ultraviyole isinlarini göz böylece daha fazla alir ve seneler içerisinde çesitli göz hastaliklarina sebep olabilir. Bu yüzden halkimiza, hastalarimiza her zaman tavsiyemiz göz doktoru kontrolünde, optisyenlerle de bu konuda konusarak kaliteli, ultraviyole isinlarina karsi kirici, göze etki olusturabilecek zararli isinlardan koruyucu günes gözlüklerini tercih etmeleridir’’ diye konustu.

Özellikle internet ortaminda satilan gözlüklere dikkat edilmesi gerektigini belirten Optisten Ömer Alkas ise, ’’Özellikle son zamanlarda internet ortaminda satilan günes gözlüklerinde sahte gözlüklerle karsilasma olayi fazla oluyor. Vatandaslarimizi özellikle bu konuda uyarmak istiyorum. Internette satilan gözlüklerin büyük bir çogunlugu sahte ve gerçeginden ayirt etmek neredeyse mümkün degil. Çünkü birebir aynisini yapiyorlar. Garanti belgesini de veriyorlar. Garanti belgeleri de sahtedir. Her gün aç kapa yapilan sirketler, merdiven alti sirketlerdir. Kesinlikle vatandaslarimizi internetten günes gözlügü almamaya davet ediyorum. Çünkü en büyük sermayemizden birisi de gözdür. Çok cüzi bir miktar için gözümüzü risk etmeye degmez. Çünkü gözün telafisi ve yedegi maalesef yoktur’’ ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA