Konya Ovasindan Lezzetini Alan Kavunlar, Dünya Pazarlarina Da Gönderiliyor

Konya’nin Çumra ilçesinin en büyük gelir kaynaklarindan biri olan ve cografi isaretle tescilli olan Çumra kavunu dünya pazarlarina da gönderiliyor.

Konya Ovasindan Lezzetini Alan Kavunlar, Dünya Pazarlarina Da Gönderiliyor
Konya’nin Çumra ilçesinin en büyük gelir kaynaklarindan biri olan, kendine has tadi, rengi ve kokusuyla talep gören Çumra kavunu yetistiriciligi her geçen yil artiyor. Nisan ayi sonunda ekimi yapilan Çumra kavununda hasat Agustos ayi ortalarinda basliyor. Çiftçiler ise ekiminden hasat zamanina kadar kavuna adeta çocuguna bakar gibi bakiyor. Hasatta ilk olarak sapi kesilerek dalindan ayrilan kavunlar insan gücüyle tek tek tarladan toplaniyor. Daha sonra kavunlar Türkiye’nin dört bir tarafinin yani sira dünya pazarlarina da gönderiliyor.

“Kavunlarimiza körpe çocuga bakar gibi bakiyoruz”

Çumra yöresinde kavun üretimi yapan çiftçi Ramazan Akyol, “Kavun ekmeye Nisan ayinin sonuna dogru basliyoruz. Malç çekiyoruz, malç olarak bilinen bizim bölgede naylon çekme islemi, bunda da damlama sulama yapiyoruz. 70 santim araliklarla ekiyoruz kavunlarimizi. Ekimi bitirdikten sonra 1 hafta ile 10 gün sonra bogaz dedigimiz bölgeleri doldurmaya basliyoruz. Yani bu islem sayesinde hava almiyor, pis ot çikmasi önlenerek daha faydali oluyor. Allah’in izniyle ekimle hasadimizin arasinda 75 gün oluyor. Sulamasini birer hafta arayla, mahsulün durumuna göre takip ediyoruz. Kavunlarimiza körpe çocuga bakar gibi bakiyoruz. Her gün içindeyiz bir gün gelmedigimiz yok araziye, takip ediyoruz. Su, ilaç ve gübre durumuna göre hepsini ölçümlü bir sekilde veriyoruz. Yani gelip de bugün bunu istemiyor demiyoruz. Mahsul ne istiyor ona göre, ne fazla ne eksik hepsini esit bir sekilde veriyoruz” dedi.



“Tarla çikisi 7 lira, tezgahlarda 10-13 lira arasinda gidiyor”

Tarlada kavun fiyatinin 7 lira oldugunu söyleyen çiftçi Akyol, “Kavunlarimiza ilaçtir, baska bir üründür hiç girmiyoruz, sadece atilacak önemli olan ilaçlar var mesela külleme ilacidir yani kurutmaz, mantar ilacidir bu gibi ilaçlar. Tadina gelince bizim bu ovanin, bu yörenin topragindan aliyor. Müsterimizi biz bulmadik, onlar bizi buldu. Kavunumuz güzel, kaliteli, tatli her konuda güzel olunca yani Türkiye’nin hatta dünyanin her yerinden geliyorlar. Adam kalkip bin kilometreden 3 ton kavun almaya geliyor. Çogunun da amaci ticaret falan degil kavun tatli olunca yemek için tüm ülkemizden geliyorlar. Çumra kavunundan baska kavunu hiçbir yerde bulamazlar. Tat, kilo, ebadi ve en önemlisi lezzeti baska bir yerde bulamazlar. O yüzden bizi tercih ediyorlar. Biz de sebepleniyoruz onlar da sebepleniyor. Geçen seneyle bu sene ayni gidiyor fiyatlar. Tonajimiz var Allah’a sükür. Topragin verdigini zaten hiçbir sey vermez, biz sebebini isledik, emegimizin karsiligini da aldik. Su an tarla çikisi 7 lira, tezgahlarda 10-13 lira arasinda gidiyor sükür. Üretici de kazaniyor, araci da kazaniyor, vatandasimiz da rahat bir sekilde aliyor” seklinde konustu.



Kavunlari kurutup yurt disina gönderiyorlar

İçel’in Silifke ilçesinden yurt disina kavunlari kurutma yöntemi ile gönderdiklerini anlatan gida mühendisi Hüseyin Altindas ise, “Bizim tesisimizde dondurarak kurutma, yani teknolojiyle biz bütün suyu olan her seyi kurutabiliyoruz. Ama bölgeden dolayi da meyve ve sebze yogunlukta çalisiyoruz. Biz yillik planlamalarimizi bölgenin ve birçok noktanin meyve ve sebze durumuna göre hareket ederek bu sekilde bir çalisma yapiyoruz. Bu kavunla bulusma durumumuzda tabii ki biz bunun arastirmalarini yapiyoruz. Birazcik da tesadüf oldu. Is seyahati sirasinda bu kavunlari biz gördük ve buraya geldik. Buranin kavunu topragi, yöresi ve havasindan tabii ki çok çok daha önde oldugu için bu da bizim için çok önemli. Çünkü biz ürünleri kurutuyoruz. Ne kadar lezzeti yani sekeri, aromasi yüksekse bu bizim için son tüketicide çok çok önemli bir hale geliyor. Bu görmüs oldugunuz ürünler sadece ülkemize degil Amerika’dir, Almanya’da birçok noktaya aslinda biz buradaki kavunun gönderimini sagliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA