Singapurlu Sirket Otonom Is Makinalari Projesine Türk Ortak Ariyor

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Türkiye ve Singapur arasinda teknoloji transferi ve isbirligini desteklemek amaciyla önemli bir is gelistirme toplantisina ev sahipligi yapti. Teknoloji Transfer Ofisi tarafindan düzenlenen toplantida, Singapur’lu E&T Intelligence sirketi; otonom is makineleri projesinde yer almak isteyen Türk ortagi ile projeler gelistirecek. Gelistirilecek projelere her iki ülke tarafindan yüzde 65 ila yüzde 70 oraninda destek saglanacak.

Singapurlu Sirket Otonom Is Makinalari Projesine Türk Ortak Ariyor
BEUN Tahir Karauguz Toplanti Salonu’nda gerçeklestirilen toplantiya Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Hakan Kutoglu ve Prof. Dr. Servet Karasu, dekan ve dekan yardimcilari, akademik ve idari personel, E&T Intelligence sirketinin yetkilileri ve davetli sirketlerin temsilcileri katildi.

TÜBITAK tarafindan geçen ay Istanbul’da düzenlenen inovasyon zirvesinde sunum yapan Singapurlu E&T Intelligence firmasi yetkililerini Zonguldak’a davet eden Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Hakan Kutoglu; bunun üzerine bir toplanti düzenlediklerini hatirlatti.

Türkiye ve Singapur hükümetleri arasindaki anlasma geregi, firmalarin ortak bir proje gelistirmesi halinde Singapur’un projenin yüzde 70’ini, Türkiye’nin ise TÜBITAK 1509 projesi kapsaminda yüzde 65 ila 70 arasinda destek sagladigini hatirlatan Kutoglu, Türk sirketlerinin bu firsattan yararlanarak Ar-Ge gelistirme firsati yakalayabilecegine dikkat çekerek söyle dedi:

"Avrupa Birligi’nin Eureka isimli inovasyon proje çagrisi söz konusu. Bununla ilgili geçtigimiz ay TÜBITAK bir inovasyon zirvesi düzenlemisti. Bu kapsamda Singapur’lu E&T Intelligence firmasi otonom araçlarla ilgili gelistirdigi projeleri sunmustu. Bu kapsamda biz kendilerini Zonguldak’a davet ettik. Zonguldak’ta is gelistirme ve ortak arama noktasinda bir toplanti düzenledik. Burada AB Eureka projesi kapsaminda Türkiye ve Singapur hükümetlerinin ortak anlasmasi bulunuyor. Eger firmalar karsilikli bir sekilde ortak proje gelistirme noktasinda anlasirlarsa Singapur tarafi projenin yüzde 70’ini destekliyor. Türkiye’de de TÜBITAK 1509 projesi kapsaminda büyük ölçekli firmalar için projenin yüzde 65’ini küçük ve orta ölçekli firmalar için yüzde 70 proje destegi sagliyor. Bu sirketlerimiz için girisimci kuruluslarimiz için teknoloji üzerine çalismak isteyen kuruluslarimiz için çok güzel bir firsat. Projenin büyük bir maliyeti her iki tarafin hükümetleri tarafindan karsilanirken ayni zamanda sirketlerimiz teknoloji alaninda girisimcilik noktasinda da çok önemli bir teknoloji transferine sahip olacaklar. Biz de üniversite olarak görevimiz bir kismi da kurumlarimiza teknoloji transferi saglamak. Bu gün de böyle bir organizasyon gerçeklestirdik. Umulur ki sirketlerimiz bu firsatlardan yararlanarak teknoloji alaninda Ar-Ge gelistirme firsati yakalarlar."
Kaynak: İHA