Tarim Ve Orman Bakanligindan Kastamonulu Çiftçilere 151 Milyon Lira Hibe Destegi

Tarim ve Orman Bakanliginca kabul edilen Kastamonu’daki 312 projeye 151 milyon lira hibe destegi saglanacak. Saglanan desteklerle alinan makine ve ekipmanlar çiftçilere düzenlenen törenle dagitildi.

Tarim Ve Orman Bakanligindan Kastamonulu Çiftçilere 151 Milyon Lira Hibe Destegi
Kastamonu’da "Kirsal Kalkinma Destekleri" çerçevesinde, 2024 yilinda Kastamonu Il Tarim ve Orman Müdürlügünün destekleriyle hazirlanan 312 proje, Tarim ve Orman Bakanliginca kabul edildi. Kabul edilen projelerden makine ekipman desteklerinde hazirlanan 299 projeye 79 milyon 660 bin TL ve ekonomik yatirimlar desteklerinde hazirlanan 13 projeye 71 milyon 210 bin TL olmak üzere toplamda 312 projeye 151 milyon TL hibe destegi saglandi.

Tarim ve Orman Bakanliginin hibe destegiyle alinan makine ve ekipmanlar Kastamonu’nun Tasköprü ilçesinde dagitimlari gerçeklestirildi.

Tasköprü Belediyesi Sosyal Tesisleri bahçesinde düzenlenen törende çiftçilere, makine ve ekipmanlari dagitildi.

“68,5 milyar dolar tarimsal hasila ile Türkiye, Avrupa’da birinci, Dünya’da da ilk 10 ülke arasinda bulunuyor”

Törende konusan Kastamonu Valisi Meftun Dalli, “Gida, insanoglunun en stratejik ihtiyacidir. Her seyden önce gida gelmektedir. Tasköprü de basta sarimsak olmak üzere diger ürünlerle de ilimizin tarimsal üretimine çok ciddi katkilar veren bir ilçemiz. Döven ile harman sürmüs, karasaban ile tarla sürmüs bir neslin artik son temsilcileri oluyoruz. O günleri gördükten sonra su anda vatandaslarimizin hibe olarak bakanligimizin de destek verdigi makinelerin ne kadar önemli oldugunu, nereden nereye geldigimizi son derece idrak edebiliyoruz. Insallah çok daha iyi olacaktir. Tasköprü’de dagittigimiz makinelerin 45 milyon lirasi hibe oluyor. Bütün bu dagittigimiz makinelerin çiftçilerimize hayirli olmasini ve üretimlerini daha da arttirmalarini temenni ediyorum. Tarim ve Orman Bakanligimizin da açikladigi üzere 68,5 milyar dolar tarimsal hasila ile Türkiye, Avrupa’da birinci sirada yer alirken dünyada da ilk 10 ülke arasinda bulunuyor. Bu son derece gurur verici. Gida, hem temini hem de saglikli bir ürün tüketimi olarak aslinda bir milli güvenlik konusu haline gelmistir. Kendi kendine yetiyor olmak bir ülke için son derece önemli bir noktadir. Bununla da ne kadar gurur duysak azdir. Elbette bunun sürdürülebilir olmasi için de makinelesme son derece önemlidir. Bundan sonraki yillarda da Tarim ve Orman Bakanligimiz insallah destegiyle bizlerin de çabalariyla daha güzel isler yapilacagina inaniyorum” dedi.



“Disaridan sik sik saman aliniyor gibi kirli siyasete kesinlikle alet olmamamiz gerekiyor”

Programda konusan Kastamonu Milletvekili Halil Uluay ise, “Devletimizin son yillarda bu gelistirmis oldugu hibe destekleriyle hem tarimimiz gelismekte hem göçün önüne bir nebze de olsa geçilmekte. Bu sayede soframiza gelen tarim ürünlerinin de maliyeti bir nebze olsa düsmektedir. Sik sik ’disaridan saman aliyor, yok un aliyoruz, bugday aliyoruz’ gibi kirli siyasete kesinlikle alet olmamamiz gerektigini en iyi çiftçilerimiz biliyor. Çünkü öncelikle biz, gerek devletimizin destekleriyle gerekse çiftçilerimizin özverili çalismalariyla kendi yiyeceklerimizi, kendi hayvanlarimiza yetecek kadar besin bitkisini kendi kaynaklarimizla üretiyoruz” diye konustu.



“Çiftçilerimizin bu aletleri kullanmalari sonucunda verimliligin arttirilmasi önemli”

Kastamonu Milletvekili Serap Ekmekci de, “Kastamonu’nun istedigimiz ekonomik seviyeye gelmesi için kirsal kalkinmanin çok önemli oldugunu ya da en önemli aktörün bu oldugunu düsünüyorum. Bu yüzden Bakanligimiza, Tarim Il Müdürlügümüze özverili çalismalari sebebiyle tesekkür ediyorum. Ürünlerimiz çok kiymetli, gerek sarimsak gerekse diger tarimsal ürünlerimiz çok kiymetliler. Bunlarin daha verimli halde üretilmesi ve pazarlanabilmesi için tarim uygulamalarinin da buna yönelik olmasi gerekiyor. Bence en büyük etken burada da modern tarim tekniklerinin uygulanarak tarimda verimliligin arttirilmasi, çiftçilerimizin modernizasyon dedigimiz tarim aletlerini ulasimlarinin gerek hibelerle gerek diger desteklerle desteklenmesi ve çiftçilerimizin bu aletleri kullanmalari sonucunda da verimliligin arttirilmasi önemli. Iyi tarim uygulamalari ile de çevreci ve sürdürülebilir tarim politikalarinin da bizim hedeflerimizin arasinda olmasi gerekiyor” ifadelerini kullandi.

“Soguk hava deposunun Tasköprü’ye kazandirilmasini ümit ediyorum”

Tasköprü’nün önemli bir tarim kenti olduguna vurgu yapan Tasköprü Belediye Baskani Hüseyin Arslan ise, “Tasköprü, dünyaca ünlü sarimsagiyla ön plana çikan bir bölgemiz. Tarim üretiminde önemli handikaplarimiz bulunuyor. Bunlarin da giderilmesi gerekiyor. Bunlar giderilse daha önemli katkilar sunacak bölgemiz için. Ilk öncelikle bunlardan bir tanesi toplulastirma konusudur. Bu, çiftçilik ve tarimda rekabet açisindan son derece ciddi bir kayba yol açiyor. Önemli ölçüde tarla parselleri verimsiz halde kaldigi, tarimda rekabeti yakalayamadigimizi ortaya koyuyor. Üzerinde durmamiz gereken diger konu da özellikle bölgemizde soguk hava deposunun hayata geçirilmesidir. Bu konuda sarimsak bizlerin için en kiymetlisi oluyor. Çünkü 96 köyümüzün ve 3 bin 500 civarinda ailemizin ürettigi sarimsagi özellikle fazla bir kayba ugramadan pazara sunulacagi ve rekabetimizin ve verimliligimizin artacagi noktasinda fikirlerimi daha önce ifade etmistim. Insallah bu konuda bakanligimizin ve milletvekillerimizin destekleriyle soguk hava deposunun Tasköprü’ye kazandirilmasi konusunda mesafe aliriz diye ümit ediyorum” seklinde konustu.



“Bu yil 312 projemizin tamami kabul edilerek 150 milyon lirasini hibe olarak dagitacagiz”

Tarim ve Orman Il Müdürü Bekir Yücel Tanrikulu da yapilan desteklerle ilgili bilgi vererek, “2006 yilindan beri hem Kastamonu genelinde hem de Tasköprü’de makine dagitim desteklemeleri çiftçilerimiz tarafindan ragbet görmektedir. Özellikle 2024 yilina kadar olan desteklemelerde 250 milyon liraya yakin projede yüzde 50 hibe destegiyle 125 milyon lira katki saglamisken, bu yil 312 projemizin tamami kabul edilerek 300 milyon liralik proje tutarinin 150 milyon lirasini insallah çiftçilerimize hibe olarak dagitacagiz. 2024 yili içerisinde Tasköprü’de 110 çiftçimize 205 makine dagitimi gerçeklestirildi.

Yaklasik 45,5 milyon lira hibemiz olacak, bunlarin proje tutari da 90 milyon lira civarindadir. Simdiden çiftçilerimize dagitacagimiz makinelerin hayirli olmasini temenni ediyorum” ifadelerini kullandi.

Öte yandan program çerçevesinde, Tasköprü’de 110 çiftçiye 215 adet makinelerinin teslimi yapilarak, projelerin uygulama süreci tamamlandiginda çiftçilere 46 milyon TL hibe ödemesi gerçeklestirilecek.
Kaynak: İHA