Sivas'in Can Suyu Kritik Seviyede

Sivas’in içme suyu ihtiyacini karsilayan ve geçtigimiz yillarda adeta tamamen kuruyan 4 Eylül Baraji’ni 52 kilometre uzaklikta bulunan Pusat-Özen Baraji ayakta tutuyor, barajdaki yetersiz su seviyesi Sivaslilari endiselendiriyor.

Sivas'in Can Suyu Kritik Seviyede
Sivas’in içme suyunun bir kismini karsilayan 4 Eylül Baraji yetersiz yagis ve kuraklik nedeniyle zor bu sene de istenilen seviyeye ulasmadi. Eski ihtisamindan eser kalmayan baraj geçtigimiz yillarda adeta tamamen kurumus sehir zor günler geçirmisti. Barajin eski günlerine döndürmek isteyen yetkililer çareyi ise 52 kilometre uzaklikta bulmustu. Hafik ilçesindeki Pusat Özen Baraji’ndan 4 Eylül Barajina su takviyesi yapilmasi amaciyla baslatilan yaklasik 52 kilometrelik iletim hatti projesi tamamlanarak 4 Eylül barajina su takviyesi yapilmisti. Su takviyesinin ardindan bir barajda su seviyesi düserken takviye yapilan barajda ise su seviyesi bir türlü istenilen seviyeye ulasmadi. Adaciklarin olustugu baraj görenleri endiselendirirken 4 Eylül köyü muhtari Ali Pek, Özen Baraji’ndan aktarilan su sayesinde 4 Eylül Baraji’nin su seviyesi belli bir düzeyde tutuldugunu belirtti.

Pek, su seviyesinin korunmasi ve sehrin susuzluk çekmemesi için geçen seneden bu yana Özen barajindan su takviyesi yapildigini söyledi.



“Bu sene yagislar olmadi”

4 Eylül Barajina geçen seneden baslatilan su takviyesinden dolayi sehrin bir nebze de su sikintilarinin hafifleyecegini belirten Sivas Merkez 4 Eylül köyü muhtari Ali Pek, “Bulundugumuz yer Kolluca ve Dörtyol arasindaki 4 Eylül Baraji. Su anda Sivas’in tamamen içme suyu buradan karsilaniyor. Burasi Kolluca Köyü arazisi içerisinde bulunan, temeli 1960’li yillarda atilan 4 Eylül Baraji, 1996 yilinda faaliyete geçip 2006-2007 yillari arasinda da sehre su vermeye baslayan bir içme suyu barajidir. Sehir aslinda bu sene daha çok su sorunu yasayabilir. Eger geçen sene Özen Baraji’ndan buraya takviye su hatti yapilmasaydi su anda sehir susuz kalacakti. Bu sene iklimlerden dolayi yagislar çok olmadi. 4 Eylül Baraji’ni besleyen derelerde de bir artis olmadi. Su an Özen Baraji’ndan gelen su ile sehir su ihtiyacini karsiliyor. Özen Baraji’ndan bu sene de buraya su aktarilmasaydi sehir tamamen susuz kalacakti. Su an Özen Baraji’ndan gelen su burayi belli bir seviyede tutuyor" diye konustu.



“Özen Baraji’ndan dolayi su anda yüzde 15’lik bir doluluk orani var"

Tarimsal sulamanin arttigi bu dönemde, insanlarin da gereksiz su kullaniminin sehre ciddi su sikintilari çektirecegini söyleyen Pek, “Tarimsal sulamanin en çok oldugu dönem, yagislar da fazla olmadi ama yine de sehrin, insanlarin suyu belli miktardan fazla kullanmamalarini tavsiye ediyorum. Sehir daha önceden de bu su sorunlarini yasadi. Barajlarda ne kadar su olsa dahi suyu kullanirken daha özen göstermelerini rica ediyorum. Barajin toplam uzunlugu 4.5 kilometre, kalan kismin tamamen dolmus olsaydi su anda doluluk orani %60 olurdu. Su an gördügümüz su tutmus alan tamamen kurumus durumdaydi. Su anda da zaten yüzde 15’lik bir doluluk orani var, o da zaten Özen Baraji’ndan dolayi. Bu sene bu sekilde giderse su sorunu yasamayiz. Ancak içinde bulundugumuz ay dolayisiyla tarimsal sulamanin en fazla oldugu dönem. Hafik tarafindaki tarimsal sulamalar da bir ay içerisinde biterse sehrin su sikintisi çekmeyecegine inaniyorum. Vatandaslarimiz, özellikle yaz dönemi saniyede, dakikada bir ihtiyaçlari olmadan dus alirlarsa memlekete de devlete de yazik” dedi.

Kaynak: İHA