Sicak Havalarda Isilige Dikkat

Yaz sicaklarinin iyice kendini gösterdigi bu günlerde uzmanlardan ’isilik’ ile ilgili uyari geldi.

Sicak Havalarda Isilige Dikkat
Dr. Aysegül Yalçinkaya Iyidal, havalarin isinmasiyla birlikte özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda isilik görülme sikliginin arttigini belirterek, uyarilarda bulundu.

Yaz mevsiminin keyfinin çikartilmasi gereken bu günlerde günes ve sicaktan korunulmasi gerektiginin de altini çizen Dr. Iyidal, “Isilik sikayetleri artmaya basladi.

Her yasta görülebilen bir deri hastaligi olan isilik özellikle bebek ve küçük çocuklarda daha sik olarak izlenmektedir” dedi.

“Yaz aylarinda toplumda yaygin olarak görülür”

Hastalik hakkinda bilgiler veren Dr. Iyidal, söyle devam etti:

“Tip dilinde miliare olarak adlandirilan isilik ter kanallarinin tikanmasi sonucu olusan bir deri döküntüsüdür. Genellikle sicaklik ve nemin yüksek oldugu yaz aylarinda toplumda yaygin olarak görülür. Bunun disinda yeterli siklikta dus alinmamasi, asiri egzersiz yapma, yüksek ates, asiri dar ve hava geçirmeyen giysilerin giyilmesi, bebeklere kalin kiyafetlerin giydirilmesi ve kullanilan bezin pamuklu dokuya sahip olmamasi gibi nedenlerde isilik olusumuna zemin hazirlamaktadir. Isilik ter kanallarinin tikanmasinin olustugu seviyeye göre farkli görünümlerde izlenir. En yüzeysel olan tipinde deri yüzeyinde 1-2 mm çapinda, içi berrak sivi ile dolu, çiy damlasi seklinde kesecikler gözlenir. Deride herhangi bir kizariklik izlenmez. Hastanin belirgin bir yakinmasi da yoktur. Bu kistlerin ömürleri kisadir, çok küçük travmalarda bile hemen patlarlar. Yaz aylarinda sicak ve nem maruziyeti sonrasi görülebilecegi gibi, atesli hastaliklarla birlikte olan yogun terlemelerde de izlenebilir. Genellikle kendi kendini sinirlar. Deri tabakasinin daha derin alaninda olan tikanmada kizarik kati kabartilar ve kesecikler görülür. Yanma, batma ve kasinti gibi sikayetler eslik eder. Ter kanallarinin daha da derin alanda tikanmasinda ise 1-3 mm çapinda açik renkte veya ten renginde kati kabartilar görülür. Bu tipte de yanma, batma ve kasinti gibi ek sikayetler yoktur. Isilik çogunlukla karin, sirt, gögüs, boyun, kol ve bacaklarda görülür. Ayrica vücudun kivrimli ve bogumlu yerlerinde de yaygin olarak izlenebilir.”

Özellikle bebek ve çocuklarda isiligin önlenmesi için dikkat edilmesi gerekenlerin altini çizen Iyidal, “Isiligin önlenmesi için; düzenli olarak ilik su ile dus alinmali. Pamuk ve benzeri ipliklerden yapilan iç çamasir ve giysiler tercih edilmeli. Asiri dar ve hava geçirmeyen kiyafetler yerine rahat ve bol kiyafetler giyilmeli. Yatak ve yastik kiliflari pamuklu ürünlerden kullanilmali. Bebekler yaz aylarinda kat kat giydirilmemeli, sik sik bezleri degistirilmeli. Terli kiyafetler hemen çikarilmali. Deri gözeneklerini tikayan deri bakim ürünleri ve makyaj malzemeleri kullanilmamali” dedi.

Kaynak: İHA