Kastamonu'daki Defne Yapragi Üretimi 3 Yilda 10 Katina Çikartildi

Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ömer Küçük, Kastamonu’nun Cide ilçesinde 300 ton olan defne yapragi üretiminin yaptiklari çalismalar neticesinde, 3 yil içerisinde 3 bin tona kadar çikartildigini söyledi.

Kastamonu'daki Defne Yapragi Üretimi 3 Yilda 10 Katina Çikartildi
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi ile Kastamonu Orman Bölge Müdürlügü tarafindan Kastamonu Orman Bölge Müdürlügünde görevli personele yönelik “ormancilikta üretim ve kesim teknikleri, is güvenligi, çevre bilincinin olusturulmasi ve ilk yardim” konularinda seminer düzenlendi.

Kastamonu Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda gerçeklestirilen egitimlerin açilisinda konusan Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ömer Küçük, “Bölgesel Kalkinma Odakli Misyon Farklilasmasi ve Ihtisaslasmasi kapsaminda 25 ihtisas üniversitesinden biri olup, özellikle ormancilik ve tabiat turizmi alaninda ihtisaslasmis tek üniversite olan Kastamonu Üniversitesi bölgesel, ulusal ve uluslararasi düzeyde sürdürülebilir kalkinmaya öncülük etmektedir” dedi.



“Tabiat turizmi de önemli bir potansiyel olarak görülmektedir”

Kastamonu ekonomisi ve sürdürülebilir çalismalar hakkinda degerlendirmelerde bulunan Rektör Yardimcisi Küçük, “Kastamonu ekonomisinin ormanciliga dayali oldugunu bilinmekle birlikte tabiat turizmi de önemli bir potansiyel olarak görülmektedir. Kastamonu Üniversitesi, ormancilikla ilgili olarak Orman Genel Müdürlügü ve Kastamonu Orman Bölge Müdürlügüyle, ilimizde ihracat yapan iki büyük orman endüstrisi kurulusuyla, odun disi orman ürünleri ve tibbi aromatik bitkileri ekonomiye kazandirilmasi için ilgili sektörlerle ve paydaslariyla çalismalarini sürdürmektedir. Üniversitemiz tarafindan Bölgesel Kalkinma Odakli Misyon Farklilasmasi ve Ihtisaslasma projesi çerçevesinde bölgesel kalkinmaya katki sunan ve katma degeri yüksek, somut çikti potansiyeli olan projeler desteklenmektedir. Nitekim ihtisas odakli girisimcilik yoluyla teknolojik altyapinin ve Ar-Ge çiktilarinin farkli toplum katmanlarinda sürdürülebilir kalkinmaya dönüstürülmesi modeli ile 2024 yilinda KAL-DER ödülüne layik görülmüstür” diye konustu.



“Desteklenen projelerde 4 adet patent/fm basvurusu yapilmis ve 2’si tescillenmistir”

Ihtisaslasmanin bölge için de önemli oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Küçük, “Üniversitemiz ihtisaslasma sahasinda akilli uzmanlasma, nitelikli isgücü egitimleri, Ar-Ge ve inovasyon, üniversite-sanayi Isbirligi, bölgesel, ulusal ve uluslararasi isbirligi, paydas iliskilerini önemseyen ilimiz, bölgemiz ve ülkemizin kalkinmasina katki eksenindeki projeleri önceliklendirmekte ve desteklemektedir. Ihtisas sahamizla ilgili 3 firma kurulmus, 1 kooperatif kurulumu gerçeklestirilmis, kooperatif üzerinden 3 cografi isaret basvurusu yapilmis ve 2 tanesi tescillenmistir. Ayrica desteklenen projelerde 4 adet patent/fm basvurusu yapilmis ve 2’si tescillenmistir. Desteklenen tüm ihtisaslasma projeleri dikkate alindiginda ise 500’den fazla nitelikli isgücü egitimi verilmis, Ar-Ge altyapisi güçlendirilmis ve dijitallesme kapsaminda dijital turizm rehberi gelistirilmis, web tabanli tabiat turizmi rotalari olusturulmus ve ihtisas sahasiyla ilgili katma degerli ürünler üretilmeye baslanmistir. Bunlara ilaveten ihtisaslasma sahasi ile ilgili olarak paydaslarla birlikte bölgesel entegrasyonu saglama adina 36 danismanlik hizmeti verilmis, 29 protokol imzalanmis, 40 isbirligi gelistirilmis, 10 ulusal patent, 2 uluslararasi patent ve 18 tasarim olmak üzere 30 basvuru yapilmis, bunlari 18’i tescillenmistir. Öte yandan 2024 yilinda bölgesel kalkinma ekseninde daha hizli somut çikti elde edilebilecek “Ihtisaslasma Hizli Destek” çagrisina çikilmis olup bu kapsamda 17 projenin süreci devam etmektedir basvurusu alinmistir. Projelerin degerlendirmeleri devam etmektedir. Üniversitemiz, paydaslari ile birlikte bölgesel kalkinmaya somut katkilar sunmak için çalismaktadir” seklinde kullandi.

“Defne yapraginda geçtigimiz yillarda sadece 250-300 ton iken 2-3 yilda 3 bin tona üretimi çikarttik”

Kastamonu Üniversitesi’nin ihtisaslasma faaliyetlerinde ilk siralarda yer aldigini söyleyen Küçük, bu alanda çalismalara hiz kesilmeden devam edildigini belirtti.

Defne yapraginin ekonomiye kazandirilmasi çerçevesinde Kastamonu Üniversitesi ile Kastamonu Orman Bölge Müdürlügü arasinda çalismalarin sürdügünü belirten Prof. Dr. Küçük, “Projeye inanan ve sürdürülmesini saglayan, emekleri geçen herkese tesekkür ediyorum. Çünkü Cide’de defne isletme sahasi artik onaylanmistir. Resmi olarak rehabilitasyon çalismalari yapiliyor. Geçtigimiz yillar içinde üretimden alinan sadece 250-300 tonken 2-3 yil gibi kisa bir sürede 3 bin tona çikan üretim söz konusu. Bu bölgesel kalkinmanin odaginda bir çalismadir. Bu sayinin bizler 10 bin ton ya da 20 bin tonlara çikacagina inaniyoruz. Bu konuyla ilgili çalismalarimiz halen devam ediyor, ilerleyen süreçte bu konuyla ilgili ilimize çok müjdeli bir haber verecegimizden süpheniz olmasin. Bir diger çalisma da tibbi aromatik bilgiler noktasinda, ciddi bir potansiyel bulunuyor Bati Karadeniz Bölgesinde. Kastamonu Üniversitemiz ile Orman Bölge Müdürlügümüzün yürüttügü somut çalismalarin çiktilarini görüyoruz. Hali hazirda Teknokent’te 14 tane ihtisas odakli yani turizm ve ormancilik ile ilgili dogrudan ya da dolayli kurulmus 14 firma ya da sirket bulunuyor” ifadelerini kullandi.

“Ormancilikta üretim ve kesim teknikleri, is güvenligi, çevre bilincinin olusturulmasi ve ilk yardim egitimi verilecek”

Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Korhan Enez ise, “Projemizin amaci, ormancilikta üretim ve kesim teknikleri, is güvenligi, çevre bilincinin olusturulmasi ve ilk yardim egitimi verilerek, beraberinde anilan konularin önemini vurgulamak ve bu alanda yapilacak çalismalarin önünü açmaktir. Bunun için dört arti dört gün sürecek olan programimizda iki ayri 85 ve 73 kisilik gruplarimizla önce teorik ilk gün ve sonra bir gün uygulama olmak üzere projemizi tamamlayacagiz” dedi.



“Ormancilik uygulamalari ve tekniklerine dair pratik bilgiler sunmayi hedeflemektedir”

Ormanlarin ve doganin önemine deginen Kastamonu Orman Bölge Müdür Yardimcisi Meryem Burçin Irmak da, “Dogamizi korumak ve illere çevre birakmak adina son derece önemli bir noktadir. Ormancilik sadece agaç dikmek ve agaç kesmekten ibaret degildir. Ayni zamanda gezegenimizin saglik durumunu, biyolojik çesitliligi sürdürmek ve iklim degisikligi ile mücadele etmek için kritik bir rol oynamaktadir. Bugün baslayacak olan egitim programi, hem is güvenligi ve sagligi konularinda sizleri bilgilendirmeyi, hem de ormancilik uygulamalari ve tekniklerine dair pratik bilgiler sunmayi hedeflemektedir. Bu egitimler, sizlerin isinizde daha yetkin olmanizi saglayacak ve dogal kaynaklarin sürdürülebilir yönetimine katkida bulunmanizi saglayacaktir” diye konustu.

Egitimler, 19 Temmuz tarihine kadar devam edecek.
Kaynak: İHA