Izmir'in Kadin Müzisyenleri Klasik Türk Müzigini Günümüze Uyarladi

Izmir’de bir araya gelen ve kendilerine Ervah-i Zenan ismini veren kadin müzik grubu, klasik Türk müzigini günümüze uyarlayarak gençlerin ilgisini çekti, binlerce kisiye ulasti. Izmir’in müzisyen kadinlari, yeni nesil klasik Türk müzigini daha fazla genis kitlelere ulastirmak için destek bekliyor.

Izmir'in Kadin Müzisyenleri Klasik Türk Müzigini Günümüze Uyarladi
Izmir’de bir araya gelen ve müzige gönül veren kadinlar, Ervah-i Zenan; yani “kadinlarin ruhu” adini vererek müzik grubu kurdu. 1,5 yildir çalismalarini sürdüren kadinlar, klasik Türk müzigini yeni nesille bulusturdu. Bu sekilde gençlerin ilgisini çeken kadinlar, çalismalariyla herkese örnek oldu. Çogunlugu konservatuvar mezunu kadinlar; keman, ud, kanun, ney, tanbur gibi müzik aletlerini ustaca çalarak dinleyenleri adeta mest ediyor.

Türkiye’nin sayili, Izmir’in ise tek kadin müzik grubu, gelen talepleri de geri çevirmeyerek konserler düzenlemeye basladi.

Günümüze uyarlanan konserler, özelikle de gençlerin ilgisini çekti.

"Kadinin elinin degdigi, ruhunun degdigi her seyin güzellestigini düsünerek yola çiktik"

Grup üyesi Emine Basates, gruptaki kadinlarin çogunlugunun konservatuvar mezunu oldugunu söyledi.

Basates, iki kez konser düzenlediklerini ifade ederek, “Son konserimiz gayet güzeldi ve çok ses getirdi. Farkli konseptlerle yürüdügümüz için Türk müzigi diyemeyiz. Yaptigimiz aslinda klasik Türk müzigi; ama Türk müzigi adi altinda farkli formlar, farkli konseptler. Onlara yer vermeye çalisiyoruz. Ervah-i Zenan kadinlarin ruhu demek. Kadinin elinin degdigi, ruhunun degdigi her seyin güzellestigini düsünerek yola çiktik. Ayri bir naiflik, ayri bir incelik katti” dedi.



“Kanunu hem eskiye hem yeniye uyarlamaya çalisiyorum”

Grubun en genç üyesi ise Selin Çayhan. Kanun çalan Çayhan, küçük yaslardan itibaren müzikle ugrastigini söyledi.

Klasik Türk müziginin zamanla kendisinin ilgisini çektigini ifade eden Selin Çayhan, “Müzisyen bir ailede dogdum, büyüdüm. Babam müzikle ugrasiyor. Isin içine girene kadar aslinda, Türk müziginin; inceligini, naifligini bu kadar yakindan bilmiyordum. Biraz daha gençlere örnek olmak adina, kanunu biraz daha modern bir çalgi olarak hem eskiye hem de yeniye uyarlamaya çalisiyorum” ifadelerine yer verdi.

“Kadin grubu olarak destek görmeye çok ihtiyacimiz var”

Daha genis kitlelere ulasmak için destek beklediklerini aktaran Selin Çayhan, “Bir konser düzenlemek istedigimizde veya konuk sanatçi davet etmek istedigimizde, konuk sanatçinin; yol masrafini, uçak biletini, konaklamasini, yemesini ve içmesini grubumuz kendi çabalariyla bu maliyetleri karsiliyor. Bu bizim için büyük bir külfet olusturuyor. Kadin grubu olarak destek görmeye çok ihtiyacimiz var. Eger bir destek görürsek, icra etmeye çalistigimiz müzigi daha büyük kitlelere ulastiracagimizi düsünüyoruz” diye konustu.

Türk müziginin çok eskiye dayandigini ve toplumun gittikçe uzaklastigini ifade eden Safiye Çayhan da sunlari söyledi:

“Farkli konseptlerde gençlerin daha çok ilgisini çekebilecek sekilde devam edecegiz. Türk müzigimiz, çok eskiye dayandigi için gençlerin çok ilgisini çeken bir müzik tarzi degil. Gittikçe de uzaklasan bir toplum. Biz genç bir grup olarak Türk müzigimizi onlara yakinlastirmak ve bu çagin modernize sekliyle birlestirip onlari sunmak hedefindeyiz.”
Kaynak: İHA