Göller Sehri Sivas, Göllerinin Güzelligiyle Mest Ediyor

Göller sehri olan Sivas, içerisinde barindirdigi gölleriyle kendine hayran birakiyor.

Göller Sehri Sivas, Göllerinin Güzelligiyle Mest Ediyor
Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle bilinen Sivas, ayni zamanda dogal gölleriyle de ziyaretçilerinin dikkatini çekiyor. Tödürge, Hafik, Akgöl, Karagöl, Vaska, Canova, Sarigöl, Tasligöl ve Çimenyenice gibi göller birbirinden farkli renklerdeki sulari ile adeta bir tabloyu andiriyor. Doga severler için bir yürüyüs rotasi olusturan göller ayni zamanda fotograf tutkunlari için essiz kareler sunuyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Egitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Egitimi Bölümü Cografya Egitimi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi olan Prof. Dr. Gülpinar Akbulut Özpay, Sivas sehir merkezi ile Imranli ilçesi arasinda tanimlayabildikleri 15’in üzerinde göl bulundugunu söyledi.



“Sivas Akdeniz’den sonra ikinci sirada”

Prof. Dr. Gülpinar Akbulut Özpay, Akdeniz’de göller yöresinde oldugu gibi çok sayida gölün birbirine yakin konumda yer aldigini ifade ederek bu özelligi ile ülkede ikinci göller yöresinin Sivas’ta bulundugu belirterek, “Özellikle Sivas sehir merkezi-Imranli ilçemiz arasinda kalsiyum sülfat birimleri içeren Oligosen yasli jipsler içerisinde gelismis çok sayida göl bulunmaktadir. Bu göller Yukari Kizilirmak Jeoparki olarak tanimladigimiz muazzam kalitede, dikkat çekici ve akademik açidan önem arz eden çiplak jips karsti topografyasi içerisinde yer almakta, bu topografyanin önemli bir parçasini olusturmaktadir. Hafik, Tödürge, Bati ve Dogu Lota, Vaska, Sarigöl, Tasligöl, Akgöl, Karagöl ve Canova Gölleri bu jips karsti topografyasinda çökme dolinleri içerisinde gelismis göllere örnek olusturmaktadir. Bu göllerden bazilari Hafik ve Tödürge göllerinde oldugu gibi birden fazla çökme dolininin birlesmesiyle olusurken, bazilari da Akgöl ve Karagöl gibi tek bir çökme dolini içerisinde gelismistir. Sahadaki göl sayisi ve olusumu dikkate alindiginda su ana kadar bilinen bilgilere göre Akdeniz’den sonra ülkemizin ikinci göller yöresi olarak tanimlayabilecegimiz niteliklere sahiptir” dedi.



“Her biri turizm açisindan deger olusturmaktadir”

Akbulut Özpay, göllerin turizm ve jeomiras açisindan birer deger olusturdugunu söyleyerek, “Özellikle göl sayisina baktigimiz zaman sadece Sivas sehir merkezi- Imranli ilçesi arasinda bizim tanimlayabildigimiz 15’in üzerinde göl bulunmaktadir. Bu göllerin bulundugu saha ve yakin çevresi Yukari Kizilirmak Jeoparki ve Yukari Kizilirmak Doga ve Kültür Yolu kapsaminda tarafimizdan akademik, jeomiras ve turizm baglaminda çalisilmaktadir. Bu miras alanlarin korunarak gelecekte turizme açilmasi hem ilimize hem de ülkemizin ekonomisine ve taninirligina katki saglayacaktir” diye konustu.

Kaynak: İHA