Türkiye'nin Somut Olmayan Kültürel Mirasi Fotograflarla Belgelenecek

Bursa UNESCO Dernegi tarafindan somut olmayan kültürel miras unsurlarina dikkat çekmek ve farkindaligi artirmak hedefiyle düzenlenen ’Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) Ulusal Fotograf Yarismasi’nin basvurulari basladi.

Türkiye'nin Somut Olmayan Kültürel Mirasi Fotograflarla Belgelenecek
Kültür ve Turizm Bakanligi’nin destekleri, Geleneksel Sanatlar Dernegi, Görsel Kültür Dernegi ve Türkiye Fotograf Sanati Federasyonu (TFSF) isbirliginde gerçeklestirilecek yarismanin basvurulari 21 Agustos Çarsamba gününe kadar devam edecek.

Türkiye’nin UNESCO listelerine giren ve girmek üzere aday listelerde yer alan tüm somut olmayan kültür miraslarinin yasatilmasi için önemli çalismalar gerçeklestiren Bursa UNESCO Dernegi, SOKÜM Ulusal Fotograf Yarismasi düzenliyor. Geleneksel hale gelmesi hedeflenen yarisma çerçevesinde Türkiye’nin somut olmayan kültürel miras listesinde olan basliklarda üretilen fotograflar yarisacak. Türkiye sinirlarinda çekilmek kaydiyla her kentten ve bölgeden fotograflarin kabul edilecegi yarismada renkli veya siyah-beyaz tüm fotograflar tek kategoride degerlendirilirken, her bir katilimci en fazla 4 adet eserle yarismaya katilabilecek.

Bursa UNESCO Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Ilker Özaslan, 2024 yilinda çok önemli basarilar elde ettiklerini söyledi.

Özaslan, “11-12 Haziran tarihlerinde Paris UNESCO Genel Merkezi’nde 70 ülkeden akredite olan 270 dernek arasina girdik. Bu akreditasyon ile Türkiye’deki 8 sivil toplum kurulusu arasinda kendimize yer bulduk. Tüm bunlar çerçevesinde bu sene de çok önemli bir organizasyona imza attik. Bursa UNESCO Dernegi olarak ‘Ulusal Somut Olmayan Kültürel Miras Fotograf Yarismasi’ni düzenledik. Bu yarisma kapsaminda el ve göz becerisi ile eserini icra eden sanatçilarin degerini ortaya çikaracagiz. Bunu da Türkiye Fotograf Sanati Federasyonu (TFSF) çatisi altinda yapiyoruz. Yarismamiza 21 Agustos’a kadar 200’e yakin fotograf sanatçisinin basvurmasini bekliyoruz. Su anda olarak basvurular online olarak devam ediyor. Yarisma sonunda ortaya çikan degerli eserleri ödüllendirecegiz. Devaminda ise arsivleyip bir kitap haline getirmeyi amaçliyoruz. Bu kitap da Türk kültürüne bir armagan olacak” ifadelerini kullandi.

Türkiye’nin en kapsamli ikinci Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’nin Bursa’da açildigini belirten Özaslan, kültürel birikimin korunmasi, tanitilmasi, yasatilmasi ve gelecek kusaklara aktarilmasini saglayan en önemli kurumlardan birinin de müzeler oldugunu vurguladi. Özaslan, “Müzemiz, somut olmayan kültürel mirasin bes ana alanini da kapsiyor. Müzede ayni zamanda, gölge oyunlari, atölye çalismalari, egitim programlari gerçeklestiriyoruz. Amacimiz yasayan bir müze olmak. Türkiye sahip oldugu 30 kültürel miras ile 145 ülke arasinda ikinci sirada yer aliyor. Önümüzdeki yillarda liderligi alacagimizi umuyorum. Biz de Türkiye’deki somut olmayan kültürel mirasa katki koymak adina somut olmayan kültürel mirasi arastirmak, ortaya çikarmak, onu yasatmak ve gelecek nesillere aktarmak için çesitli faaliyetlerde bulunuyoruz. Burada bizimle olan sanatçilarimiz gelen ziyaretçilere uygulamali olarak icra ettikleri sanatlari tanitiyorlar. Igne oyasi, ipek dokuma, çini, kozadan taki, ahsap oymaca gibi alanlarda uzman olan birçok sanatçiyla birlikte çalisiyoruz. Türkiye’deki somut olmayan kültürel miras müzeleri arasinda en zengin ve profesyonel kadroya sahip müzelerden biriyiz. Gençlerimizin, çocuklarimizin ve tüm halkimizin buraya daha sik gelmelerini bekliyoruz” diye konustu.

Yarisma sonunda yapilacak jüri degerlendirmesi ile birinciye 30 bin TL, ikinciye 20 bin TL, üçüncüye 10 bin TL ödül verilecek. Ayrica 5 bin TL mansiyon ödülü ve katilimcilara bin TL sergileme ödülü verilecek. Yarismaya katilmak isteyenler basvurularini web sitesinden gerçeklestirebilecek.
Kaynak: İHA