Sivas Sucugunun Lezzetini Bilimsel Çalismayla Kanitladi

Eskisehir’de bir profesör, en lezzetli sucugu tespit etmek için 2 bin 500 ögrenciye Sivas, Kayseri ve Afyonkarahisar sucuklarini tattirdi, Sivas sucugu yüzde 80 begeni ile birinci geldi.

Sivas Sucugunun Lezzetini Bilimsel Çalismayla Kanitladi
Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Isletme Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Behçet Yalin Özkara en lezzetli sucugu tespit etmek için ilginç bir bilimsel çalismaya imza atti. Özkara; Sivas, Kayseri ve Afyon’dan temin edilen sucuklari pisirtip 2 bin 500 ögrenciye tattirdi. Hangi sucugun hangi ile ait oldugunu bilmeyen ögrenciler yüzde 80 oranla Sivas sucugunu begendi. Özkara çalismasini sahsi sosyal medya hesaplarinda paylasti. Video ile Sivas sucugunun lezzetini bir bakima tescilledi. Sivas sucugunun kalitesini tarafsiz bir sekilde kanitlayan Özkara, videosunda deney olarak nitelendirerek Sivas’i tebrik etti.

“Diger sucuklardan ayiran 3 sebebi var”

Sivas’ta sucuk üretimi yapan bir firmanin isletmecisi, Gida Mühendisi Erdinç Hastaoglu, Sivas sucugunu diger sucuklardan ayiran özelliklerden bahsetti. Hastaoglu, “Sivas sucugunu diger sucuklardan ayiran 3 ana sebebi var. Birincisi hammaddesi olan büyükbas hayvanlarimiz. Büyükbas hayvanlarimiz yerli irklardan olup yüksek rakimli ve bitki çesitliliginin bol oldugu meralarda dogal sartlarda yetismektedir. Böyle olunca ürünün tadi ve rehasi digerlerine göre farkli oluyor. Diger bir sebebi de baharat çesitliligidir. Üçüncü sebep de ustalarimiz. Tüm Türkiye’deki isleme tesislerinin sucuk, pastirma ve kavurma bölümünde çalisan maharetli ustalarimizin büyük bir çogunlugu Sivas’tan çikmaktadir” dedi.



“Diger sehirler lezzeti asla yakalayamaz”

Kayseri ve Afyonkarahisar’in sucuk ve pastirma ustalarinin da Sivasli oldugunu söyleyen Hastaoglu, “Et ve et ürünlerini severek tüketen halkimiz; sucuk, pastirma ve kavurmanin Sivas’in oldugunu iyi bilirler. Ancak diger sehirlerde bunu sahiplenmeye çalisiyorlar. Söyle bir durum var bunun lezzeti, kokusu ve rehasini asla yakalayamazlar. Bu noktada 2022 yilinda eski dönem Sivas Ticaret Borsasi Baskani Abdulkadir Hastaoglu bu konuya son noktayi koymus sucuk, pastirma ve kavurmanin ana vataninin Sivas oldugunu cografi tescil ile belirtmistir. Diger sehirlerden Kayseri ve Afyonkarahisar’in sucuk ve pastirma ustalari da Sivaslidir. Asil usta baslari da Sivaslidir” ifadesini kullandi.

“Sivas sucugunda baharat ön planda degildir”

Sivas sucugunun yapim asamasindan bahseden Hastaoglu, “Sivas sucugunda daha çok baharat ön planda degildir. Etin rehasi ön plana çikarilmaya çalisilmistir. Diger bilinen birkaç sehir de onlar daha çok baharatla etin tadini baskilamaktadir. Biz bunu yapmiyoruz ve direkt et tadini müsterilere sunuyoruz. Sivas sucugu 3-4 gün arasinda tamamlanmaktadir. Ilk gün et çekimi yapilir, yag ve baharat karisimi yapildiktan sonra 1 gün dinlendirilir. Ertesi gün bir daha kiyma çekilir ve dolum islemi yapilir. Firinlanmadan önce 1 gün daha bekler. 3 gün de firinlama islemi yapilir ve daha sonrasinda 4 gün de tüketiciye sunulur” dedi.



“Günlük 10 ila 15 ton arasinda üretim yapmaktayiz”

Son olarak Hastaoglu, Sivas’ta günlük 10 ila 15 ton arasinda sucuk üretimi yapildigini da hatirlatarak, “Son zamanlarda Sivas sucugu ve pastirmasinin ön plana çikmasiyla beraber büyüksehirlerdeki marketler, müsterilerimizden büyük bir talep görmektedir. Bununla beraber üretim tonajlarimiz da artmistir. Diger sehirlere göre biz birinci sinif ürün yaptigimiz için yaklasik Sivas’ta tüm üreticilerimizle beraber günlük 10 ila 15 ton arasinda üretim yapmaktayiz” diye konustu.

Kaynak: İHA