Sicak Kum Ve Sortlar Varisi Tetikliyor Tetikliyor

Kalp ve Damar Cerrahi Uzmani Doktor Müslim Gül, sicak kuma yatmanin ve sort ile gezmenin varis hastaligini tetikledigini söyleyerek agrilarin iki katina çikabilecegini vurguladi.

Sicak Kum Ve Sortlar Varisi Tetikliyor Tetikliyor
Damar duvarlarinin zayiflamasi sonucu olusan ve özellikle uzun süre ayakta kalma, hareketsizlik ile genetik yatkinlik gibi faktörlerle meydana gelen Varis hastaligi, sicaktan da olumsuz anlamda büyük ölçüde etkileniyor. Varis hastalarinin yaz mevsiminde artis gösterdigini vurgulayan Sivas Numune Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Uzmani Doktor Müslim Gül, plajda sicak kumlara uzanmanin, güneslenmenin veya sortla gezmenin varis rahatsizligi olan kisilerde agrilari iki katina çikarabilecegini ifade etti.

“Sicak havalar varisleri tetikler”

Günes ve UV isinlarinin damarlari genisleterek varisleri artirdigini söyleyen Gül, “Sicak havalarin en büyük etkisi kardiyovasküler sistemedir. Çünkü kalp hastalari vücuttaki terlemeyle kaybettikleri siviyi yerine koyamazlarsa hipotansiyon, kanin koyulasmasina bagli beyin felci, kalp krizi, pihti atmasi yasayabilirler. Normalde kalp hastalarinin çok su içmesi lazim. Yaz aylarinda kaybedilen su yerine konulmazsa yogurt seklinde olan kan koyulasarak pihtilasmaya son derece egilimli olur. Buna bagli felçler, kalp krizleri siklasiyor. Kisi eger kan sulandirici kullanmiyorsa, ilaçlarini düzenli almiyorsa ve yeterli sivi tüketmiyorsa bu tip hastaliklarla karsilasabilir. Ayrica varis hastaliklari bu sicak dönemlerde çok artar. Günes ve UV isinlari damarlari daha da büyüttügü ve kan akisi daha çok asagiya indigi için, sicak karsisinda güneslenmek, plajda sicak kumlara yatmak, sort giyerek gezmek hem bacakta sislik ve varislerin iki katina çikmasina hem de agrilarin iki katina çikip uyku bile uyutmayacak kadar siddetli olmasina sebep olur. Bu anlamda sicagin maalesef çok olumlu etkisi yok” seklinde konustu.

“Mercimekten bile küçük bir pihti ömür boyu felce sebep olabilir”

Beyin kanamasinin mercimek tanesinden bile küçük bir pihtidan meydana geldigini belirten Gül, “Günesin en zararli saatleri olan 10.30 ile 14.00 arasinda disari çikilmasini kesinlikle önermeyiz. Çünkü beyin kanamasi, ani bayginliklar bu saatlerde gerçeklesiyor. Beyin kanamasi dedigimiz sey küçük bir pihtidan meydana geliyor. Çok küçük, mercimek tanesinden bile küçük bir pihti. Fakat etkisi insanda ömür boyu felce veya yogun bakimda kalinmasina sebep oluyor. Bunun sebebi sivi kaybiysa siviyi yerine koymak çok kolay. Insanlar kolay yolu degil en zor yollari tercih ediyor. Sivi kaybini azaltmanin yolu sabahlari mümkün oldugunca çok sivi içmek. Çarsiya pazara gidiyorsak elimizde bir su sisesi olmali. Su içmeyi ihmal etmememiz lazim. Caniniz istemese bile sivi kaybini önlemek adina tekrar tekrar su içilmeli” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA