Yarim Asirdir Aricilik Yapan Çift, 5 Çocuk Büyütüp Evlendirdi

Sivas’ta gezgin aricilik yapan Ordulu Tomakin çifti, yaklasik 200 kovan arida bal üretimi yapiyor. Yaklasik 50 yildir aricilikla ugrasan Tomakin çifti, ariciliktan elde ettikleri gelirle 5 çocuklarini büyütüp, okutup evlendirdi.

Yarim Asirdir Aricilik Yapan Çift, 5 Çocuk Büyütüp Evlendirdi
Ordu’da dogup büyüyen Halit Tomakin, dedesinden gördügü aricilik meslegine çocuk yaslarda merak saldi. 1974 yilinda 10 yasindayken ariciliga baslayan Halit Tomakin, 20’li yaslarda Emine Tomakin ile evlenerek hayatlarini birlestirdi. Zaman içerisinde birçok sehre giderek bal üreten evli çiftin son duragi Sivas oldu. Çiçek florasi anlaminda zengin olan Sivas’a yaklasik 8 yildir gelen Tomakin çifti, 200 kovan ari ile bal üretimini sürdürüyor. 50 yildir aricilik yaparak 5 çocugunu büyüterek okuttugunu söyleyen Halit Tomakin, “Çocuklarimizin kursaginda arinin ekmegi var. Ari olmasaydi ne okutabilirdik, ne de bir is sahibi olabilirlerdi” dedi.



“Aricilik bizde gelenekten geliyor”

Gezgin aricilik yapmakta zorlandigini ifade eden Halit Tomakin, “Göç zorluyor, yaslandikça daha da zorlaniyoruz ama her seye gögüs gerip yapiyoruz. Serüven; dededen babaya, babadan bize halinde. Aricilik bizde gelenekten geliyor. Ilk 1974 yilinda yaylaya çiktim. Ondan bu yana arilarin pesindeyiz. Yaslandikça zorlaniyoruz ama pesimizden gelecek yok. Kimse ragbet göstermiyor biz de zorlaniyoruz ama yapmaya çalisiyoruz. Bu ihtiyaçtan ziyade tutku. Çoluk çocuk herkes gitti ama biz oturup bir kösede ölümü bekleyemiyoruz. O yüzden böyle çalisiyoruz. Ordu’da çok arazimiz yok, doga sartlari bizi ariya zorluyor. Ben bir yil sattim, duramadim Amasya’da tekrar ari yaptim. Çocuklarimizin kursaginda arinin ekmegi var. Ari olmasaydi ne okutabilirdik, ne de bir is sahibi olabilirlerdi. Biz buraya bez çadirlarda geldik. Geceleyin çadirda rüzgâr sesinden uyuyamazdik. Çok sükür su an konforumuz yerinde. 5 ile 7 arasinda uyaniyoruz, gün boyu arilarla ugrasiyoruz” dedi.

Ari ile ugrasmaktan keyif aldigini söyleyen Emine Tomakin, “Ari ile ugrasmak çok iyiydi ama yaslilik ve hastalik biraktiriyor. Ari olmazsa olmaz, biz ari ile meydana geldik. Çok sükür Allah’a çocuklarimizi ari ile büyüttük. Çocuklar okudu, büyüdü, yürüdü gittiler biz de arilara sarildik” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA