Yanlis Sünnet Kayiplara Yol Açabilir

Çocuk Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Mahmut Aluç, hekim olmayan kisiler tarafindan yapilan sünnetlerin erken veya geç dönemde bazi komplikasyonlara yol açabilecegini söyledi.

Yanlis Sünnet Kayiplara Yol Açabilir
Ülkemizde yasaklanmasina ragmen hekim disi personel tarafindan yapilan sünnetlerde erken veya geç dönemde bazi komplikasyonlarla karsilasildigini ileten Medicana Sivas Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Mahmut Aluç, "Uzman olmayan kisiler tarafindan yapilan sünnet islemlerinde kanama, enfeksiyon, peniste kismi veya tam kayip, sünnetin yanlis yapilmasi gibi sorunlar ile karsilasabiliyoruz. Hastanin sünnet öncesi muayenesinde peygamber sünneti denilen hipospadias mevcut ise çocuk asla sünnet edilmeden çocuk cerrahina yönlendirilmelidir. Çünkü bu problemin cerrahi olarak düzeltilmesinde sünnet derisine ihtiyacimiz olacaktir. Sünnet islemi esnasinda sinir dokusundan oldukça zengin olan penis üzerinde yüksek isi yayan ilkel cihazlarin kullanimi önerilmemektedir. Toplum arasinda lazer diye adlandirilan aslinda basit bir koter cihazi olan aletleri biz hastanemizde kullanmiyoruz" dedi.



"Hepatit B ve hepatit C dahil birçok bulasici hastalik kapilabilir"

Uygun sartlarda yapilmayan sünnetlerde hepatit B ve hepatit C dâhil birçok bulasici hastalik kapilabilecegine deginen Dr. Aluç, "Sünnetin toplumumuzda çok sik uygulanmasi nedeniyle aslinda bir cerrahi girisim oldugu göz ardi edilmektedir. Uygun ortamda ve uygun sartlarda yapilmayan sünnetlerde hepatit B ve hepatit C dâhil birçok bulasici hastalik kapilabilir. Bununla birlikte uygun aletler kullanilmadan yapilan islemlerde sünnet derisinin çok alinmasi veya az alinmasi sonucunda da hem estetik hem de ereksiyon problemlerinin yasanilmasi mümkündür. Ayni sekilde sünnet sonrasi olusabilecek cilt yapisiklik ve köprüleri de ileride ereksiyon sorunlarina neden olabilecektir" seklinde konustu.



"En uygun dönem aslinda 0-4 aylik dönemde lokal anestezi ile yapilabilen dönemdir"

Sünnetin uygun yas ve yöntemler ile yapilmasi gerektigini belirten Op. Dr. Mahmut Aluç, "Hatali yöntem ve yaklasim çocuk üzerinde ciddi travmalara neden olabilecek bir süreçtir. En uygun dönem aslinda 0-4 aylik dönemde lokal anestezi ile yapilabilen dönemdir. Kan tahliline her zaman gerek duyulmamasi, çok hizli iyilesmesi, pansuman ve özel bakima ihtiyaç olmamasi ve çocugun hatirlamamasi en büyük avantajlaridir. Sünnet islemi daha büyük yaslarda da lokal anestezi ile yapilabilmekle beraber islemden korkan çocuklar için mutlaka sedasyonla birlikte yapilmasi uygun olacaktir. Günümüzde gelisen teknolojik imkanlar sayesinde bu yöntemden çekinilmesinin hiçbir bilimsel geçerliligi de kalmamistir. Aksine büyük yastaki çocuklar için en konforlu sünnet yöntemi sedasyon ile yapilan sünnettir" diye konustu.

Kaynak: İHA