Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Uzun Süre Güneste Kalmak Kanser Riskini Arttiriyor'

Doç. Dr. Mustafa Tosun, uzun süre güneste kalmanin kanser riskini arttirdigini söyledi.

Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Uzun Süre Güneste Kalmak Kanser Riskini Arttiriyor'
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte günes kremi kullaniminda ciddi bir artis yasaniyor. Uzmani yaptigi açiklamada sahte günes kremlerine karsi uyarilarda bulunurken her üç saatte bir kremin yenilenmesi gerektigini vurguladi.

Her yil oldugu gibi bu yil da günesin dik geldigi ve UV isinlarinin en yogun oldugu yaz mevsiminde, günes kremi kullanimi oldukça artti. Gün boyunca disarida çalisanlar, açik havada spor yapanlar veya siradan bir günü günes altinda geçiren herkes, günes kremi kullanmayi ihmal edebiliyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tosun piyasadaki sahte kremlere karsi vatandasi uyararak, “Krem tercihinde bilindik markalar tercih edilmeli. Internette satilan sahte kremlere dikkat edilmeli” dedi.



“Deri kanserinde artis gözlendi”

Çocuklarin günese fazla maruz kaldiklarinda olusan günes yaniklarinin ilerleyen dönemlerde kansere neden olabilecegini vurgulayan Tosun, “Günesle birlikte son yillarda deri kanseri de artti. Günesin deri kanserine etkisi, günese bagli lekelenmeler, hem de günese bagli yaslanma gibi yan etkiler gözükebilir. Kis aylarinda da günesten korunmak önemli fakat yaz aylarinda günesten korunmak önem arz ediyor. Günes isinlari dünyamiza saat sabah 10.00 ile 16.00 arasinda dik açiyla ulasiyor. Bu saat araliginda mümkün oldugunca disari çikilmamali. Disari çikildigi takdirde ise çikmadan yarim saat önce günes kremi kullanilmali ve her üç saatte günes kremi tazelenmeli. Çünkü günes kremlerinin belli bir koruma süresi var. Yaslilar ve çocuklarin günesten kendilerini korumalari lazim. Özellikle çocuklar günese fazla maruz kaldiklarinda olusan yaniklari ilerleyen dönemlerde kansere neden olabilir. Günes kremlerinde dermokozmetik markalar önemli. Internette satilan sahte kremlere dikkat edilmeli. Tabii bununla birlikte cilt tipine uygun krem seçimi de bir hayli önemli. Günes kremleri D vitamini sentezini engellemez. Günes yanigi olduktan sonra bizim önerdigimiz kremler kullanilmali. Halk arasinda bilinen yogurt ve buz sürme durumu ortaya beklenmeyen sonuçlar çikartabilir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA