Uyusturucu Tacirlerinin Yeni Adresi 'Telegram'

Sanal ortamda islenen suçlar arasina bir yenisi daha eklendi. Mesajlasma uygulamasi Telegram üzerinden binlerce katilimcisi olan gruplar kuran uyusturucu ve silah satisi yapan tacirlerin, polislerin dikkatini çekmemek için, uyusturucu maddelere ‘Metin Amca Online, Yesilçay Online, Pisi, Çiko’ gibi isimler verdikleri görüldü.

Uyusturucu Tacirlerinin Yeni Adresi 'Telegram'
Rus uyruklu bir programci tarafindan yapilan mesajlasma uygulamasi Telegram, son günlerde uyusturucu ve silah ticareti yapmak için kötü niyetli kisilerce de kullaniliyor. Binlerce takipçisi bulunan gruplarda, zehir tacirleri ve silah saticilari, adlarini da gizleyerek satisa sunduklari uyusturucu ve silahlari platformu bir e-ticaret sitesi gibi kullanarak pazarliyor. Herkese açik halde bulunan ve çogunun herhangi bir istek olmadan katilim saglanan Telegram gruplarina gün geçtikçe ilgi de artarken uyusturucu maddelerin polis takibine takilmamasi için ‘Metin Amca Online, Yesilçay Online, Pisi, Çiko’ gibi isimlerle adlandirildigi da görüldü.

Telefon kullanimlarinin küçük yaslara indigi göz önüne alindiginda ise, çocuklar için tehlikeye davet çiktigi düsünülüyor.

Teknolojinin kötü niyetli kisiler tarafindan da kullanildigi ifade eden Adli Bilisim ve Siber Güvenlik Uzmani Mustafa Sansar, “Telegram isimli chat programi içerisindeki çesitli gruplar var. Bu gruplari yönetenler sosyal medya vasitasiyla insanlari kendi tuzaklarina çekerek özellikle de yasi küçük çocuklarinda erisim imkani olmasi nedeniyle çok riskli bilgiler barindiriyor. Bunlarda birisi, uyusturucu, silah. Çok rahatlikla herhangi birisi buradan silah satin alabiliyor. Ya da ne yazik ki uyusturucuya rahat ulasilabiliyor. Alisveris yapiliyor” dedi.



Sifreli mesajlar kullaniyorlar

Sansar, Telegram gruplarinda uyusturucu maddelerle ilgili kullanilan sifreli isimler ile ilgili de konusarak bu takma isimlerin polis takibinden kaçmak için kullanilabilecek olduguna dikkat çekti. Sansar, “Bu isimleri uyusturucu maddelere eglenceli isimleri vermek niyeti disinda, bu suçlarla ilgili yakalandiklari anlarda, ‘Hayir ben uyusturucu satmiyorum, birisinden bahsediyorum’ demek için kodlar gelistirmisler. Bunlarda genelde ‘Yesil çay geldi, Metin amca geldi’ gibi isimler veriyorlar. Ama bilinmeli ki Türkiye Cumhuriyeti Polis Teskilatlari bu sahislarin üzerinde ve basina yansidigi gibi birçok operasyon yapiyorlar ”diye konustu.

Sansar, ailelere de uyarilarda bulunarak, “Burada en önemli hususlardan bir tanesi çocuklarimizi takip ve kontrol etmektir. Burada görev ailelere düsüyor. Dolayisi ile çocuklara verdigi cep telefonu tableti bilgisayari nasil kullandiklarina bakmak lazim, analiz etmek lazim arada bir kontrol etmek lazim. Buradaki kontrollerde de telefonda arada nerelere giriyor kimlerle yazisiyor mutlaka kontrol etmek gerekiyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA