Tarim Ve Orman Bakani Yumakli Açiklamasi 'Gida Milliyetçiligi Diye Bir Kavram Ortaya Çikti'

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, ülkelerin artik kendi pozisyonlarini gidalarini güvence altina almak için bir strateji üzerinden yürütmeye basladiklarini belirterek, "Belki duydunuz, gida milliyetçiligi diye bir kavram ortaya çikti. Önce kendisini düsünen, ihtiyaçlarinin tamamini bir sekilde garanti altina alacak politikalarla devam ediyor. Bu sadece gida tarafinda bu sekilde ama bununla da yetinilmiyor" dedi.

Tarim Ve Orman Bakani Yumakli Açiklamasi 'Gida Milliyetçiligi Diye Bir Kavram Ortaya Çikti'
Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, birtakim ziyaret ve açilis için geldigi Bilecik’te Il Genel Meclis Salonu’nda tarim sektöründe faaliyet gösteren isletmeler ve yatirimcilar ile bulustu. Bakan Yumakli yaptigi açiklamada, "Bizler Türkiye’nin dört bir tarafinda en genis teskilata sahip bakanliklardan bir tanesiyiz. Bizler gittigimiz illerde, Türkiye’nin üretiminin ve üreticinin yüzyili olma vizyonunu ortaya koydugumuz bir dönemde bunlari birlikte gerçeklestirdigimiz sektör paydaslarimizla mutlaka bir araya geliyoruz. Dünyaya hükmeden bir imparatorlugun filizlendigi Bilecik’ten tekrar saha programlarimiza baslamis olduk. Türkiye Yüzyili hedeflerimiz büyük, çünkü biz iddiasi olan bir ülkeyiz. Üretim ve üreticinin yüzyili olmasi vizyonuyla çalisiyoruz. Sayin Cumhurbaskanimizin Türkiye’nin ikinci yüzyilina dair ortaya koydugu vizyona biz de Tarim ve Orman Bakanligi olarak kendi sorumluluklarimiz ve görev alanlarimiz itibariyle katkida bulunmak durumundayiz. Ülkenin dört bir tarafini il il, ilçe ilçe geziyoruz. Üreticilerimizle bir araya geliyoruz. Kimi zaman bir salonda oluyor kimi zaman herhangi bir sivil toplum kurulusu bize burada yapalim dedigi bir alanda oluyor mutlaka bir araya geliyoruz. Bizler çok genis bir teskilatin mensuplari olarak sahadan aldigimiz bütün bilgileri degerlendirme kabiliyetine sahibiz " dedi.



"Gida milliyetçiligi diye bir kavram ortaya çikti"

Bakan Yumakli açiklamasinin devaminda, "Bakanligimizin çok önem ve altini çizdigi bir husus var. O da gida arz güvenligidir. Ülkeler artik kendi pozisyonlarini gidalarini güvence altina almak üzerine kurup bir strateji üzerinden yürütmeye basladilar. Belki duydunuz, gida milliyetçiligi diye bir kavram ortaya çikti. Önce kendisini düsünen, ihtiyaçlarinin tamamini bir sekilde garanti altina alacak politikalarla devam ediyor. Bu sadece gida tarafinda bu sekilde ama bununla da yetinilmiyor. Çünkü tarimsal üretim ayni zamanda sanayinin de ham maddesini veren istihdama katkida bulunan çok genis bir alan. Neden ülkeler bu derece kati bir sekilde gida arz güvenliklerine temin etmeye teskil etmeye çalisiyorlar? Çünkü iklim degisikligi denen kavram basta olmak üzere; göçler, konjonktürel degisiklikler, ülkeler arasindaki anlasmazliklar bu dönemde artik bizim hayatimizin tam da göbegine giren degisiklikler oldu" dedi.



"Son 22 yilda Bilecik’te de tarim ve orman alaninda çok ciddi bir altyapi olusturulmus durumda"

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, Bilecik’te bugün bir ayda yagacak yagmurun birkaç saatte yagmasi ile çok yogun taskinlar tarim alanlari gördügü zararlarla ugrastigini, ülkenin baska bir tarafinda orman yanginlari basta olmak üzere çok farkli konularla yüz yüze kaldigini söyledi.

Yumakli, "Biz yaptigimiz her iste yeni normalde dedigimiz bizi etkileyecek hususlara bundan sonra gözetmek durumundayiz. Çünkü basta tarim sektörü olmak üzere sektörler bundan çok hizli ve çabuk etkilenir durumdalar. Biz de burada illerin tek tek özelliklerine göre onlarin altyapilarini güçlendirmek üzere yatirimlarimizi bunlara göre planliyoruz. Son 22 yilda Bilecik’te de tarim ve orman alaninda çok ciddi bir altyapi olusturulmus durumda. Yeterli mi? Hiçbir sey yeterli olmaz. Çünkü sürekli gelisen, degisen, büyüyen bir ülkeyiz. Ihtiyaçlarimiz farklilasiyor, ulasmak istedigimiz hedefler farklilasiyor. Bugünün fiyatlariyla 10.2 Milyar TL Bilecik’teki tarim orman altyapisi için yapilan yatirimin bedelidir. Su alaninda 6.6 milyar TL bunun su alaniyla alakali sulama tesisleri var 80’in üzerindedir. Kirsal kalkinma yatirimlari var. Özellikle yüzde 57’si orman olan bu sehrin ormanla ilgili altyapisi ve bundan elde edecegi kazançlar var. 4 tarimsal ovasi var. Tüm bunlari yaparken yine en basta söylediklerime referans verecegim, gida arz güvenligimizi teminat altina almak bizim temel hedefimiz" ifadelerine yer verdi.

"Sektör paydaslari ile omuz omuza yapmadiginiz hiçbir sey basarili olma sansi yok"

Bakan Yumakli açiklamasinin devaminda, "2023 yilinda tarim kanununda yapmis oldugumuz degisikliklerle hatta devrim niteliginde bu hususlari ortaya koyduk. Çiftçi Kayit Sistemi’ne kaydolunamamasindan tutun da sözlesmeli üretimin problemlerinin çözülerek bunun daha aktif hale getirilmesi üretim planlamasi hususlari artik bundan sonra bizim en çok konusacagimiz hususlar. Dünyada tarimsal üretim açisindan büyükler olarak kabul edilen üretim hacimleri itibariyle büyük ülkelerin gündemi diye baktigimizda bizim gündemimizden hiçbir farki yok. Dolayisiyla onlar da sürdürülebilir bir üretim istiyorlar. Onlar da sularini yönetmek istiyorlar, topraklarini korumak istiyorlar. Onlar da her halükarda tarimsal sanayiyi gelistirmek istiyorlar. Bizlerle onlarin gündemleri arasinda bir fark yok. Bizleri ayiracak tek husus 2023’ten bu yana gelen ve artik bizim gündemimizde üst siralarda olan hususlari ne kadar yapip ne kadar yapamayacagimizla alakali. Bakanlik olarak, siz çok iyi kanunlar, yönetmelikler çikartabilirsiniz. Ama bu tek basina hiçbir zaman yetmez. Sektör paydaslari ile omuz omuza yapmadiginiz hiçbir sey basarili olma sansi yok. Ben buna her zaman için inanan birisiyim. Dolayisiyla bu zamana kadar yapmis oldugumuz ve bundan sonra da yapacagimiz bütün degisikliklerin yeniliklerin mutlaka ve mutlaka sektör paydaslariyla birlikte olmasina özen gösteriyoruz" dedi.



"Hayvan hastaliklari ile mücadele konusu islah konusu ve diger konular bunun en önemli maddeleridir"

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, geçtigimiz hafta Türkiye’deki 9 ürün konseyi ile İçel’de bir toplanti yaptiklarini anlatarak, "Bunlarin arasinda hububat, çay, findik vardi. Akliniza gelebilecek Türkiye için önemli olan ürünlerin konseyleri buradaydi. En son 2001 yilinda yapilmis olan tarim sayimiyla biz insallah bunu programa aldik. 2026 yili içerisinde tamamlayacagiz. Yine hayvancilik yol haritasi açikladik. Özellikle bu da ülkemizde tartisma konusudur. Ama bütün onlara kulaginizi tikayarak sektördeki bütün arkadaslarimizla birlikte bundan sonra Türkiye’de kendimiz üretimimizi nasil daha sürdürülebilir nasil daha verimli nasil daha kaliteli kayitli bir sekilde ve tekraren sektöre yatirim yapilir sekilde olabilecek bunlarin üzerinde çalisiyoruz. Bundan sonraki 5 yilda uygulayacagimiz hayvancilik yol haritamizi da açiklamis olduk. Çok kritik iki konuyu söyleyeyim. Hayvan hastaliklari ile mücadele konusu islah konusu ve diger konular bunun en önemli maddeleridir. Kadinlarin ve gençlerin daha pozitif ayrimciligi olacak bir destekleme modelini de su ana kadar mevcut modelin disina çikarmis olduk. Yani bunlari ayristirdik. Artik eskisi gibi sizin bakanlik olarak vermis oldugunuz destekler çok fazla biz bazen bunlari yönetmek de zorluk çekiyoruz. Anlamakta zorluk çekiyoruz diye üreticilerimizin bizzat kendilerinden gelen hususu biz bundan sonra üretim planlamasina yönlendirecek sekilde söyledigim ana unsurlari içerisine barindiracak sekilde Insallah uygulamis olacagiz. Bunlari uygularken bu üretimin içerisinde yer alacak olan gençlerin ve kadinlarin bunlardan fazla faydalanacagina söylemek istiyorum. Bilecik gibi büyük metropollere son derece yakin bir sehrin de bu anlamda ciddi bir avantaji oldugunu buradan söylemek istiyorum" ifadelerine yer verdi.

"Gida güvenilirligi konuda da farkli uygulamalar gelistirdik"

Bakan Yumakli son olarak, "IPARD programlari vardi. Bunu 81 ile yayginlastirdik. Eminim Bilecik’te burada yatirimlarla alakali çok iyi projeler çikaracak. Ama pesinen söyleyeyim burada projeler yarisacak. Illerin arasinda projeler yarisacak. Sadece proje yapmis olmak için degil, biraz önce söyledigim ana unsurlari içinde barindiran projelere biz öncelik vermis olacagiz. Biz genelde bazi seylerde mesafeliyiz. Bunlardan bir tanesi de tarimsal sigortalar. Biraz bunu gereksiz gibi görüyoruz açikçasi. Önümüzdeki dönemde benim bütün ekip arkadaslarimin sizlerle en çok konusacagi konulardan bir tanesi de bu olacak. 1 aylik yagmurun birkaç saat içerisinde hatta belli bir yere yagmasi söz konusu. Bizlerin hiç tahmin etmedigimiz hasarlari yasamasi ve neredeyse bir sene bekledigimiz ürünün o alin terimizin birkaç saat içerisinde yok olmasi söz konusu. Bunlari engelleyecek tek sey tarimsal sigortalardir. Bu konuda da özellikle sizler ileri gelenlersiniz. Bulundugunuz yerlerde mutlaka ama mutlaka diger üreticilerimizi de bu konuda cesaretlendirmenizi özellikle istirham ediyorum. Bizim bakanligimiz birçok disiplinle çalisiyor. Gida güvenilirligi konuda da farkli uygulamalar gelistirdik. Uygulamalarimizi da her geçen gün vatandasimizin uygulamasi için ya da begenisi için sunuyoruz. Bunlardan bir tanesi de özellikle bizim denetimlerimizin yapildigi isletmelerin karekod yöntemi ile sizlerin kullanmis oldugu mobil telefonlarinizdan anlasilabilmesi yani herhangi bir gida satan üreten bir yeri gittiginizde oradaki karekodu okutarak siz bu isletmenin ne zaman denetlendigi ile alakali bütün bilgileri orada görebileceksiniz. Burada biz hiçbir zorlama yapmiyoruz. Neden zorlama yapmiyoruz? Çünkü eger kendisine güvenen isletmeler varsa bu karekodu kullanarak o tüketicilere kendilerini anlatmalarini istiyoruz" dedi.

Kaynak: İHA