Bakan Kurum Açiklamasi 'Yil Sonuna Kadar 200 Bin Konutu Teslim Edecegiz'

Deprem bölgesi Malatya’da konusan Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, deprem bölgelerinde yapilan 276 bin konuttan 76 bininin hak sahiplerine teslim edildigini belirterek, yil sonuna kadar toplam 200 bin konutun tesliminin saglanacagini söyledi.

Bakan Kurum Açiklamasi 'Yil Sonuna Kadar 200 Bin Konutu Teslim Edecegiz'
Temaslarda bulunmak üzere Malatya’ya gelen Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, kent merkezinde devam eden çarsi insaati ile Saray Mahallesi’ndeki rezerv alanlarinda incelemelerde bulundu. Bakan Kurum burada yaptigi açiklamada, “Deprem bölgesinde 2 bine yakin santiyede 153 bin isçi kardesimiz ari gibi çalisiyor. Yil sonuna kadar da toplam 200 bin konutu teslim edecegiz" dedi

Ilk ziyaret deprem bölgelerine

2 Temmuz’da göreve basladiklarini ifade ederek ilk ziyaretlerini deprem bölgesine gerçeklestirdiklerini kaydeden Bakan Kurum, "2 Temmuz’da göreve basladik. Göreve gelir gelmez de deprem bölgemizi ziyaret etmek istedik. Gün boyunca Malatya’mizda olacagiz. Yine yarin Maras’imizda, Pazar günü de Hatay’imizda olacagiz. Yine önümüzdeki hafta Adiyamanimiz, Gaziantepimiz, Osmaniye’mizi ziyaret edecegiz. Bu ziyaretleri ekibimizle, arkadaslarimizla birlikte sürdürmeye devam edecegiz. Hem proje alanlarimizi ziyaret edecegiz hem de vatandasimizi dinleyerek kardeslerimizin sorunlarini hep beraber çözmeye gayret edecegiz” ifadelerini kullandi.

“Yil sonuna kadar da toplam 200 bin konutu teslim edecegiz”

6 Subat 2023 depremlerinin ilk anindan itibaren vatandaslarla omuz omuza vererek yaralarin sarilmasi için gayret gösterildigini belirten Kurum, "Cumhurbaskanimizin liderliginde, nasil her depremde, selde her heyelanda ve yanginda milletimizin yaninda olduysak, asrin felaketinde de milletimizle birlikte bir seferberlik suuruyla çalistik. Devletimiz tüm imkanlariyla deprem bölgesinde olacak. Biliyorsunuz 6 Subat depremlerini 11 sehrimiz yasadi. 14 milyon insanimizin hayati olumsuz etkilendi. Yüz binlerce konutumuz ve isyerimiz kullanilamaz hale geldi. Afetin verdigi maddi kayba baktigimizda 104 milyar dolari geçtigini görüyoruz. Bugüne geldigimizde; 276 bin konutun, is yerinin, ofisin ihale süreci tamamlandi. 11 ilimizde insa faaliyetimiz devam ediyor. 4 bin 500’e yakin köyde evlerimizi süratle teslim ediyoruz. Baslamis oldugumuz 276 bin konutun, toplamda 76 bin yuvamizi kardeslerimize teslim ettik. Bugün deprem bölgesinde 2000’e yakin santiyede 153 bin isçi kardesimiz ari gibi çalisiyor. Yil sonuna kadar da toplam 200 bin konutu teslim edecegiz. Gerek sehrin içinde, gerek rezerv alanlarda. Malatya özelinde baktigimizda su ana kadar 7 bin 881 konutumuzu bitirip, depremzede ailemizi evlerine kavusturduk. Bugün halen, Battalgazi’deki Akpinar, Cevherizade, Saray, Yenihamam, Yesilyurt’taki Yakinca, Bostanbasi, Koyunoglu, Akçadag’daki Dogu ve Baspinar, Yine Dogansehir’deki, Dogu ve Yeni Darende’mizdeki Hacidervis ve daha birçok mahallemizde insaatlar devam ediyor. Malatya genelinde 80 bin ev ve isyerimizin insasina da süratle devam ediyoruz" seklinde konustu.



“Sehirlerimizi tarihi ve kültürel dokusuna uygun olarak insa ediyoruz”

Imar, insa ve ihya çalismalarinin bölgelerin tarihi dokusuna göre yürütüldügünü ifade eden Kurum, ”Sehir merkezini, kent meydanini aslina uygun, tarihi dokuyu koruyan, depreme dayanikli, çevreci, sifir atik uyumlu olarak insa ediyoruz. Bakircilar Çarsisinin temellerini Bakanlik olarak atmistik. Diger dükkanlarimizin da yapimi devam ediyor. Sadece konut degil is yerlerimizi de hizla insa ediyoruz. Sehrimizde sosyal hayatla birlikte ticari hayati da canlandiracagiz. Eskisinden daha güçlü hale getirecegiz. Bulundugumuz alan “Yeni ve Sögütlü Cami” olarak bilinen Malatya’mizin kalbi olarak ifade edilen alan. Tescilli bir yapimiz olan Yeni Cami aslina uygun bir sekilde ayni yerine yapilacak. Sögütlü Cami’yi ise Emekliler Parki olarak bilinen yaklasik 7 bin metre kare bir alana bölge esnafini da gözeterek magdur etmeyecek sekilde insa edecegiz. Projeler tamamlandiginda Malatya’miz eskisinden daha güçlü bir hale gelecek” dedi.



“Verilen sözlerin hepsi tutuldu”

Depremler sonrasi verilen tüm sözlerin tutuldugunu kaydeden Bakan Kurum, ”Malatyali hemserilerime sesleniyorum. Biz, birçok afette oldugu gibi depremin ilk anlarinda da milletimize sözler verdik. Görev süremiz boyunca bu sözleri tuttuk. Simdi yine bu sözleri tutmanin gururuyla buradayiz. Ben bugün sadece bir bakan olarak burada degilim. Malatya’nin bir evladi, deprem bölgesinin kardesi ve bölgenin ihtiyacini giderecek kisi olarak buradayim. Oglunuz, kardesiniz olarak buradayim. Santiyede baret takip yuvalar insa etmis bir emekçi olarak karsinizdayim. Milyonlarca vatandasimiza yeni yuva kazandirmis, milletimizin zor anlarinda hep yaninda olmus bir kardesiniz olarak yaninizdayim. Bizim tek motivasyonumuz, milletimizin ihtiyaçlarini karsilamak ve dualarini almaktir. Kardeslerimizin bitmis evlerinde çay içmek en büyük istegimizdir. Dün nasil depremlerde, sellerde, yanginlarda milletimizin hemen yanina kosup hizlica yeni yuvalarina kavusturduysak; bugün de deprem bölgemizin tamaminda ayni askla, azimle, gayretle çalisacagiz. Malatya’da yeni yuvalarina kavusmayan tek bir depremzede kardesimizi birakmayacagiz. Bu evler teslim edilene kadar da arkadaslarimla birlikte sürekli deprem bölgesinde olacagiz. Elimizi bir an bile depremzede kardeslerimizin elinden çekmeyecegiz. Allah’in izniyle, Malatya’mizi ve medeniyetler kurmus tüm bu sehirlerimizi, sanina yarasir sekilde ihya edecegiz. Bu noktada devletimiz, tüm çalisma arkadaslarimiz yeniden insa yeniden ihya” konusunda son derece kararli ve dirayetlidir. Yillardir, istisnasiz dünyanin her yerine yetisen devletimiz, afetin yaralarini sarmak konusunda elbette büyük bir deneyime sahiptir. Cumhurbaskanimizin liderliginde sartlar ne olursa olsun, deprem bölgesinin ikinci plana düsmesine asla müsaade etmedik, etmeyecegiz. Deprem bölgesi tek ve en önemli gündemimiz olacak” diye konustu.

Kaynak: İHA