70 Yasindaki Kadinin Kulaginda Hareket Eden Kene Operasyonla Çikarildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde 70 yasindaki kadin hastanin kulagina giren kene basariyla çikartildi.

70 Yasindaki Kadinin Kulaginda Hareket Eden Kene Operasyonla Çikarildi
Tatvan ilçesinin bir köyünde yasayan 70 yasindaki kadin hasta, sabah uyandiginda kulaginda bir seylerin hareket ettigini hissetti. Tatvan Devlet Hastanesi acil servisine basvuran kadin hasta, doktorlarin kulaginda hareket halinde olan keneyi tespit etmesinin ardindan Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Uzmani Operatör Dr. Hakan Tuhan’a sevk etti. Op. Dr. Hakan Tuhan, kisa süreli operasyonla 70 yasindaki kadin hastanin kulaginda hareket halinde olan keneyi basariyla çikartti. 10 gün boyunca takibi yapilan hasta sagligina kavusarak taburcu oldu.

Bir hafta içerisinde 3’üncü kulakta kene vakasiyla karsilastiklarini söyleyen Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Uzmani Operatör Dr. Hakan Tuhan, “70’li yaslarda kirsalda yasayan bir kadin hastamiz sabah saatlerinde ‘kulagima bir sey kaçti ve hareket ediyor’ sikâyetiyle acil servise basvurdu. Acil serviste kulaginda kene oldugu tespit edilen hasta tarafima yönlendirildi. Baktigimizda dis kulak yoluna gömülü ve canli halde oldugunu gözlemledik. Sorunsuz bir sekilde çikardik. Bu sekilde bir haftada gelen 3’üncü kulakta kene vakasiydi. Diger 2 hastanin birisi çiftçi, birisi de hayvancilikla ugrasiyordu. 3 hastamizi 10 gün boyunca takip ettik. Herhangi bir semptom ile karsilasmadik” dedi.

Kenelerin tehlike olusturabilecegini söyleyen Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Uzmani Operatör Dr. Hakan Tuhan, “Dis kulak yolu tüm vücut yüzey alanimizi ele aldigimiz zaman aslinda sinirli bir bölge. 1 hafta içerisinde 3 kulakta kene vakasiyla karsilasmam aslinda ne kadar yaygin olabilecegini bize dolayli yoldan göstermekte ve bu konuda dikkatli olmamiz gerektirmektedir. Kenelerin tutunmasi mutlak hastalikla sonuçlanmak zorunda degil, çünkü bütün keneler hastalik tasimiyor. Öbür yandan hastalik tasisalar bile belirli bir süre tutunmasi ve hastalik yapacak kadar toksini vücuda enjekte etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandi.

Tarim ve hayvancilikla ugrasan vatandaslarin keneler konusunda duyarli olmasi gerektigini söyleyen Hakan Tuhan, “Ilkbahar ve yaz aylarinda karsilasiyoruz. Keneler kisin kis uykusunda oluyorlar. Veterinerler, hayvancilikla ugrasanlar, tekstil fabrikasinda çalisanlar, askerler, tarim isçileri, kamp yapan insanlar, kasaplar ve saglik personelleri en büyük risk grubunu olusturmaktadir. Agri-sizi yapmadiklari için ve küçük olduklari için fark edilmeleri pek kolay degildir” diye konustu.

Uzun kollu ve uzun paçali kiyafetler giyilmesi hususunda uyarilarda bulunan Tuhan, “Çogu zaman hastalar tarafindan vücutlarinda ben ya da leke olarak algiliyor olabiliyorlar. Vücudun açikta kalan bölgelerine tutundugu için uzun kollu ve uzun paçali kiyafetler öneriyoruz. Vücudun açikta kalan kisimlarina sinek kovucu ilaçlar sürülebilir. En güzel yöntem eve gidince soyunup vücuda tutunmus bir kene var mi diye kisinin kendini kontrol etmesidir. Kene tutundugunu algiladigimizda 1-2 saat içerisinde bir saglik kurulusuna basvurabilecek imkân söz konusu ise basvurmalarini, böyle bir imkân söz konusu degilse kendilerinin çikarmasini istiyoruz. Kene çikarma islemi basit ama dikkat gerektiren bir islem. Bu islemdeki en önemli nokta kenenin midesini bulandirmamak ve kusturmamaktir. Üzerine kolonya, tentürdiyot, aseton ve zeytinyagi gibi ürünler sürülmemesi lazim. Bunlar kenenin kusmasina ve muhtemel toksinlerin hastaya enjekte etmesine sebep olabilir. Bir pense, cimbiz ya da bir ip yardimiyla çivi çikarir gibi kenenin gövdesine zarar vermeden çikarmak gerekiyor. Çikardiktan sonra da çiplak elle temas etmemek de önemlidir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA