SUBÜ Ve CIT Is Birligi Ortagi Oldu

SUBÜ ve Arnavutluk’un baskenti Tiran’da faaliyet gösteren Kanada Teknoloji Enstitüsü arasinda egitim-ögretim, Ar-Ge ve uluslararasi is birligine katki saglamak; bilimsel etkilesim, kültürel degisim ve ortak çalismalardan karsilikli yarar saglamak amaciyla is birligi protokolü imzalandi.

SUBÜ Ve CIT Is Birligi Ortagi Oldu
Sakarya Uygulamali Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) ve Arnavutluk’ta bulunan Kanada Teknoloji Enstitüsü (CIT) arasinda is birligi protokolü imzalandi. Protokol SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saribiyik ve CIT Rektörü Prof. Dr. Ismail Kocayusufoglu tarafindan imza altini alinirken, törende SUBÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Sinan Serdar Özkan ve Dil Egitim-Ögretim Uygulama ve Arastirma Merkezi (SADEM) Müdürü Doç. Dr. Serhat Küçük ile CIT Yöneticisi Ubejd Osmani ve Kalite Güvence Müdürü Bledar Komina da yer aldi.

Protokol ile SUBÜ’nün ön lisans programlarindan mezun olan ve lisans egitimlerini CIT bünyesinde sürdürmek isteyen ögrencilere egitim-ögretim firsati taninacak. Iki kurum arasinda belirli parametrelerde esdegerligin saglanmasi ve ögrencilerin islemlerinin kolaylastirilmasi için bir komisyon olusturulacak. Ortak lisans ve lisansüstü programlar açilarak çift diploma alinmasina imkân taninacak. Erasmus+ ve Mevlana degisim programlari ile akademik ve idari personel ile ögrenci hareketlilik saglanacak ve yeni projeler için akademisyenler, arastirma merkezleri ve ögrenciler arasinda ortak çalismalar tesvik edilecek. CIT tarafindan isteyen SUBÜ akademisyenlerinin Ingilizce dil egitimi için ve ön lisans mezunu ögrencilerin lisans egitimi için yüzde 20 indirim uygulanacak.

Daha önce Sakarya’da CIT yönetimi ile bir araya gelerek birçok alanda is birligi yapma hususunda mutabik kaldiklarini belirten SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saribiyik, “Sözlü olarak ifade ettigimiz niyetimizi bir protokol ile imza altina almanin mutlulugunu yasiyoruz. Balkan cografyasi ve Arnavutluk bizim için oldukça önemli. Ortak bir kültür havzasina ve geçmise sahibiz. Günümüzde de iliskilerimiz oldukça güzel ve sikintisiz bir sekilde devam ediyor. Birliktelikte is yapmanin bereketine ve güzel sonuçlar getirdigine inaniyoruz. Insallah kapsayici maddeleri bulunan bu protokol hayirli islerin ve iliskilerin ortaya çikmasina vesile olacaktir. Ismail hocamiza yaklasimi ve samimiyeti için, CIT yönetimine ilgileri ve misafirperverlikleri için tesekkür ediyorum. Protokolümüz üniversitelerimiz için hayirli olsun” diye konustu.

Egitimlerinin tamamen Ingilizce oldugu ve binden fazla ögrencileri bulundugu bilgisini paylasan CIT Rektörü Prof. Dr. Ismail Kocayusufoglu, “Türkiye ve Arnavutluk kardes ülkeler. Olabildigince fazla is birligi yapmak istiyoruz. Arnavutluk egitim sisteminden ayrisan bir sistemimiz var. Yazilim mühendisligi, iletisim teknolojileri, robotik ve yapay zeka üzerine yogunlasiyoruz. Özellikle laboratuvara ihtiyaç duyuyoruz. Bazi teknolojileri kullanmamiz gerekiyor. Imzaladigimiz bu protokol bize bu imkânlari sunacak. SUBÜ’nün beceriyi ön plana çikarmasi ve Türkiye’de bu anlamda öncü olmasi oldukça önemli. Bundan önemli faydalar elde edebilecegimizi ve çok sey ögrenecegimizi düsünüyoruz. Tavsiyelerden yararlanmak istiyoruz. Genç bir üniversite olarak her yerden bir fayda edinmeye ve dogru iliskiler kurmaya gayret ediyoruz. SUBÜ ile is birligimizin de dogru bir is birligi oldugunu görüyoruz. Mehmet hocama ve beraberindeki heyete ziyaretleri ve ilgileri için tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA