Sivas'ta 4 Bin Yillik 'Apartman'in Yok Olmadan Turizme Kazandirilmasi Bekleniyor

Sivas’taki Tödürge köyü sakinleri, köylerinde bulunan binlerce yillik oyma kaya magaralarinda restorasyon çalismalarinin yapilmasini ve turizme kazandirilmasini istiyor.

Sivas'ta 4 Bin Yillik 'Apartman'in Yok Olmadan Turizme Kazandirilmasi Bekleniyor
Sivas’in Zara ilçesine bagli Tödürge köyünde 4 bin yillik geçmisi oldugu düsünülen oyma kaya magaralari, apartman görünümü ile dikkat çekiyor. Kayalarin oyulmasiyla yapilan ve 100’e yakin odanin bulundugu tarih öncesi yerlesim yerinin barinma ve siginma amaciyla yapildigi tahmin ediliyor. 4 bin yil öncesinden günümüze kalmayi basaran bu magara çevresel etkilerle yok olma tehlikesi ile karsi karsiya. Sürekli koparak düsen parçalarla gün gün eriyor. Köy sakinleri dünyada esine az rastlanilabilecek bu yapinin korunarak turizme kazandirilmasini istiyor.

“Köy halki olarak magaralarin turizme kazandirilmasini istiyoruz”

Magara çevresinde isiklandirma ve düzenleme yapilarak turizme kazandirilmasi gerektigini vurgulayan köy sakinlerinden Osman Lafçi, “Bu magaralarin tarihinin dört bin yila dayandigi ve daha öncesinden yerlesim yeri oldugu söyleniyor. Bazi vatandaslarimizda gelip burada zaman geçiriyor. Bu alan turistler için de cazip hale geldi. Tarihi tam olarak nedir bilen yok. Köy halki olarak bu alanin daha cazip hale getirilip magaralarin turizme kazandirilmasini istiyoruz. Magaralarin içi çok serin. Disarisi kaç derece olursa olsun insan üsüyor. Kis aylarinda ise durum tam tersi. Disarisi ne kadar soguk olursa olsun magaranin içinde sicak bir hava oluyor. Ters bir oranti var. Burada yillar önce bir çalisma olmustu merdiven ve korumalik yapilmisti. Fakat zamanla düsen kayaliklar neticesinde zarar görmüs kullanilmaz hale gelmis. Buraya tekrar bir restorasyon yapilir ve etrafina isiklandirilmalar yapilirsa çok iyi olur” seklinde konustu.

Kaynak: İHA