Nesli 200 Milyon Yil Öncesine Dayaniyor Açiklamasi Ordu'da Nesli Tehlike Altinda Olan 'Mersin Baligi' Görüntülendi

Nesli tükenmekte olan, 200 milyon yili askin geçmise sahip oldugu tahmin edilen ve yumurtalarinin yaban mersininin meyvelerine benzemesinden dolayi ‘İçel baligi’ olarak adlandirilan balik türü, dalis egitmeni ve su alti fotografçisi tarafindan Ordu’da kendi yasam alaninda görüntülendi. Suyun 10 metre derinliklerinde kaydedilen görüntülerin uzmanlara gönderilmesi üzerine, baligi yasam alaninda gözlemlemek için çok sayida kisinin bölgede dalis yapmak istedigi belirtildi.

Nesli 200 Milyon Yil Öncesine Dayaniyor Açiklamasi Ordu'da Nesli Tehlike Altinda Olan 'Mersin Baligi' Görüntülendi
Yaklasik 200 milyon yildir dünya üzerinde bulundugu tahmin edilen, biyoçesitlilik açisindan da son derece önemli bir tür olan İçel baligi, neslinin tükenme tehlikesi ile karsi karsiya. Bilinin 5 türü olan ve 2’sinin neslinin tükenen balik türü, üniversitelerin marifetiyle yetistirilerek nesli korunmaya çalisiliyor.

“10 metre derinlikte görüntüledik”

Yaklasik 30 santimetre uzunlugundaki yavru İçel baligini kendi dogal alaninda görüntülemeyi basaran Türkiye Sualti Sporlari Federasyonu Dalis Egitmeni ve Su Alti Fotografçisi Hakan Güney, “Denize ve Karadeniz’e gönül vermis birisi olarak su altindaki çalismalarimiza devam ediyoruz. O gün biraz dalgaliydi, 2 yildiz ve üzeri olan dalgiçlarimiz ile birlikte denize daldik. 10 metre gibi bir derinlikte dalis yaparken karsimiza İçel baligi çikti. O gün dev vatozlar falan da vardi, gayet güzeldi. Farkli illerden de dalis için gelen arkadaslarimiz vardi. Sans eseri İçel baligini gördük. Normalde İçel baliklari 1 buçuk ile 2 buçuk metre arasinda oluyor. Nesli tükenmekte olan da bir canli. Bildigimiz kadariyla üniversiteler bunlarin yavrulari getirtip, bölgelerde birakiyor ve çogalmasini sagliyorlarmis. Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize bölgeleri bu hayvanlar için çok iyi. Tatli su baglantilarina, dere ve çay agizlarina gelip, burada üremeler yapiyorlarmis” diye konustu.



“Dünyada bilinen 5 türü var, 2’sinin nesli tükendi”

İçel baligini kendi yasam alaninda görüntülemekten büyük mutluluk duydugunu kaydeden Güney, “Bizim de dalisimizda yavru denk geldi. Orada bizle beraber, hiç kaçmadan bizlere poz verdi, önümüzde seyretti. Dalisimizin bir süresinde onunla oynadik. Sans, su altinda kendi yasam alaninda görüntülemek bize naip oldu. Dünyada bilinen 5 türü var, bunlardan 2’sinin nesli tükenmis, 3 tanesi var. Üniversitelerin su alti bilimleri fakülteleri de bu canlilarin neslinin tükenmemesi için mücadele ediyor” ifadelerine yer verdi.

“Nesli dinozorlar döneminden de öncesine dayaniyor”

Balik türünün geçmisinin dinozorlar döneminden önce de oldugunu bildiklerini aktaran Güney, “Nadir canlilardan birisi. Genelde görüntüler eski kaynaklardan veya havuz ortaminda var. Suyun altinda iken denk gelmesi ve onu fotograflamak nadir olan bir durum. Bunu bir de bizim bölgemizde çekmemiz çok güzel oldu. Karadeniz Bölgesi’nde aktif olarak dalis yapan tek yer Ordu. Bugün Karadeniz’e sahili olan yerlerde aktif dalis faaliyeti yok, insallah oralarda da olur ve onlar da farkli canlilar ile karsilasirlar. Karadeniz’in su altinin ne kadar renkli ve florasinin ne kadar keyifli oldugunu insanlarin görmesi gerekiyor” seklinde konustu.



"Görüntülemek için gelmek isteyenler var"

Görüntüleri uzman isimler ile paylastigini ve İçel baligini görüntülemek için gelmek isteyen çok sayida kisinin oldugunu belirten Hakan Güney, “Ben çok mutluyum, danistigim hocalarimizdan da çok güzel tepkiler aldik. Il disindan buraya sadece İçel baligini görüntülemek umuduyla gelecek bir sürü insan var, bu da bizleri mutlu ediyor” dedi.

Kaynak: İHA