Kayisinin Dalindan 115'Den Fazla Ülkeye Ihracat

‘Günesin altin yumurtasi’ olarak bilinen Malatya kayisisinda hasat devam ediyor. Bin bir emekle dalindan toplanan kayisilar, mesakkatli sürecin ardindan tüm dünyanin damagini tatlandirmak için ihracata hazirlaniyor.

Kayisinin Dalindan 115'Den Fazla Ülkeye Ihracat
Dünya kuru kayisi üretiminde liderligi elinde bulunduran Malatya’da geçtigimiz hafta baslayan hasat dönemi, bunaltici sicak havaya ragmen sürüyor. AB cografi isaret belgesi ile kayisinin dalindan 115’den fazla ülkeye ihracat serüveni ile üreticiler yil boyunca baktiklari agaçlardaki meyveleri gerek teknolojinin nimetlerini kullanarak gerekse insan gücü ile topluyor.

Mevsimlik isçilerin çalistigi bahçelerde toplanan kayisilar, ilk olarak kükürtlü islim damina konulduktan sonra sergene çikarilarak güneste kurumaya aliniyor.

Bir bölümü natürel, bir bölümü ise islenmis olarak hazir hale getirilen kayisilar daha sonra pazarda satisa çikiyor.

Bu sezon kuru kayisida rekolte 107 bin 517 bin ton olarak tahmin edilirken Malatya, Türkiye kayisi üretim alaninin yüzde 62, yas kayisi üretiminin yüzde 38, Türkiye kuru kayisi üretiminin yüzde 90, dünya kuru kayisi üretiminin ise yaklasik yüzde 55’ini karsiliyor. Kentte yaklasik olarak 40 bin aile geçimini kayisi üretimi yaparak saglarken kayisidan ortalama olarak yillik 450-500 milyon dolar üzerinde gelir saglaniyor. Türkiye ve dünyada bir marka olan Malatya kayisisinin ekolojik özelliklerinden dolayi renk, tat, koku, aroma ve kuru madde bakimindan dünyanin en kaliteli kayisisi oldugu biliniyor.
Kaynak: İHA