Ebeveynler Dikkat Açiklamasi Çocugunuz Siber Zorbaliga Maruz Kaliyor Olabilir

Günümüzde internet kullanimi ilkokul çagindaki çocuklarda bile oldukça yaygin. Sanal ortamda bireyleri intihara sürükleyebilen siber zorbalarin hedefi ise siklikla çocuklar oluyor. Uzman Psikolojik Danisman Dr. Ögr. Üyesi Bülent Tansel, “Siber zorbalik vakalari, ülkemizde özellikle orta ve lise dengi okullarda ögrenim gören ögrenciler arasinda en sik karsilasilan vakalar arasinda yer aliyor” dedi.

Ebeveynler Dikkat Açiklamasi Çocugunuz Siber Zorbaliga Maruz Kaliyor Olabilir
Zorbalik eylemlerinin güç, kontrol ya da maddi çikar elde etmek amaciyla genellikle gizli gerçeklestirildigini belirten Istanbul Gelisim Üniversitesi (IGÜ) Iktisadi Idari Ve Sosyal Bilimler Fakültesi (IISBF) Psikoloji Bölümü Ögr. Üyesi Dr. Bülent Tansel, “Internetin dünyamiza girmesi ve her alanda yaygin olarak kullanilmaya baslamasiyla, geleneksel zorbaligin yaninda ‘siber zorbalik (cyber bullying)’ kavrami da literatürde yerini almaya basladi.

Siber zorbalik eylemlerinde, zorba birey, mekân olarak kurbandan uzaktadir ve kurbanla karsilasma ihtimali düsüktür. Bu nedenle, kurbanda meydana gelen olumsuz etkileri görmez, yaptiklarindan dolayi rahatsizlik duymaz” dedi.

“Birini israrla aramak siber zorbalik kapsamina giriyor”

Birini israrla arama, kisisel konusmalari kopyalayip baskalarina gönderme, sanal ortamda bir kisinin hakkinda dedikodu çikarma, kisiye ait resimlerinin üzerinde oynama ve diger insanlara gönderme gibi davranislarin siber zorbalik eylemleri arasinda yer aldigini aktaran Dr. Ögr. Üyesi Bülent Tansel, “Siber taciz ise bir kisiye asagilayici, tehdit içeren, ciddi korku olusturan mesajlarin yogun sekilde gönderilmesi gibi eylemleri içeriyor. Internet ortaminda baskasinin kimligiyle izinsiz paylasimda bulunmak, görüntülü yapilan özel bir görüsmeyi, karsi tarafin haberi olmadan baskasina izlettirmek, internet ortaminda yapilan paylasimlara (yorum, fotograf, video, bilgi) utandirici, kirici yorumlar yapmak siber tacizin davranislari arasinda yer aliyor” ifadelerini kullandi.

Siber zorbaliga maruz kalan çocuk davranislari

Ebeveynleri siber zorbalik konusunda uyaran Dr. Ögr. Üyesi Bülent Tansel, çocuklarda dikkat edilmesi gereken birtakim davranis degisikliklerini siraladi.

Eger çocuk, siber zorbaliga maruz kalmissa ya da maruz kaliyorsa;

“Bilgisayar, cep telefonu gibi sahip oldugu cihazlarin kullanimini beklenmedik bir sekilde birakma veya kullanirken gergin ve sinirli görünme,

Çevrim içi aktiviteler sonrasinda (en sevdigi bilgisayar oyunu sonrasinda bile) gergin ve agresif tavirlar sergileme,

Depresif hissetmek ya da nedensiz aglama,

Gel-git bir ruh hali,

Kendini iyi hissetmemek,

Çevrim içi aktiviteleri ile ilgili bilgi vermekten kaçinma,

Uyku düzeninde bozulma (az veya çok uyuma),

Yemek yeme düzeninde bozulma,

Depresif ruh hali, en sevdigi aktivitelere ilgi duymama,

Arkadaslari ile geçirilen vakitte azalma,

Anti-sosyal olmak,

Ödevlerinde geri kalma davranislari görülür.”

Çocuk, siber zorbalik davranislarini/eylemlerini gerçeklestiriyorsa;

“Bilgisayar veya cep telefonunun ekranini gizleme egilimi,

Bilgisayar veya cep telefonunu gecenin her saatinde kullanma,

Çevrim içi aktiviteleri ile ilgili bilgi vermekten kaçinma,

Çevrim içi olamadigi durumlarda gergin olma,

Kendine ait olmayan birden fazla çevrim içi hesaba sahip olma davranislari görülebilir.”

“Siber zorbaliga maruz kalan bireyler yasal yollara basvurmali”

Dr. Ögr. Üyesi Bülent Tansel, “Bilisim Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafindan bilgi iletisim teknolojileri araciligiyla bir bireyin ya da grubun digerlerine yönelik düsmanlik, korkutma, tehdit, sindirme, taciz amaçli yazili veya görsel iletileri kasitli veya düzenli sekilde göndermesi seklinde tanimlanan siber zorbalik için Türk Ceza Kanunu (TCK)’da birçok madde bulunuyor. Siber zorbaliga maruz kalan bireyler yasal yollara basvurarak suçu bildirmeli” dedi.

Kaynak: İHA