Sultan 2. Abdülhamid'in Yaptirdigi Okul Müze Olacak

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde Sultan 2. Abdülhamid tarafindan “rüstiye” olarak yaptirilan bina “Kalealti Egitim ve Kent Tarihi Müzesi” olarak hizmet verecek.

Sultan 2. Abdülhamid'in Yaptirdigi Okul Müze Olacak
Egitim alanindaki hizmetleriyle de bilinen Sultan 2. Abdülhamid tarafindan 115 yil önce “rüstiye” olarak yaptirilan ve Milli Egitim Bakanligi tarafindan restorasyon çalismasi baslatilan binanin yenilemesi tamamlandi.

Film yönetmeni, senaryo yazari ve yapimci Türker Inanoglu ile siyasetçi eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Baskani Kaya Erdem gibi isimlerin egitim gördügü "Kalealti Ilkokulu" uzun süre hizmet verdikten sonra bos kaldi. Eskiden mezunu olmanin ayricalik sayildigi okul, artik müze olarak hizmet verecek.

Okul tarihi hakkinda Ihlas Haber Ajansi muhabirine bilgi veren Tarihçi-Yazar Mehmet Kütükçüoglu, “1905 yilinda ilkokul olarak 1907 yilinda ise rüstiye olarak faaliyet gösteren okul hakkindaki bilgileri kitabesinden ögrenebilmekteyiz. Ikinci Abdülhamit döneminde Ikinci Abdülhamit’e büyük övgülerin dizildigi bu kitabede Safranbolu Kaymakami Cemal Bey’in bu okulun yaptirilmasinda faaliyet gösterdigini görüyoruz. Tabii bu kitabeyi 1998 yilinda çati araligindan okul müdürü bulmus ve okulun sofasinda da uzun bir süre sergilemisti. Su anda ilgili yerinde bulunmaktadir” dedi.

"Egitim kalitesi bakimindan benzerlerinden biraz ayrisiyordu"

Kalealti okulunun Safranbolu tarihi için çok önemli bir özellik gösterdigini belirten Kütükçüoglu, “Safranbolu’nun önemli birçok ailesinin çocuklari bu okuldan mezun olmuslardir. Hatta ülkeye nam salacak kadar meshur olan ögrencileri vardi. Safranbolu’da vermis oldugu egitim kalitesi bakimindan benzerlerinden biraz ayrisiyordu. Belki daha farklidir. Bu bilgiyi verdigi yabanci dilin Ingilizce olmasi, iyi ögretmenleri barindirmis olmasiyla da zenginlestirebiliriz. Tabii mesela iki arkadas arasinda ihtilafli bir konu çiktiginda arkadaslardan bir tanesi ‘Ben Kalealtinda okudum. Benim hesabimda yanlis olmaz’ diyerek bir digerine üstünlük saglamaya çalistigini hatiralardan ögrenmekteyiz” diye konustu.

Okulun 1944 yilindaki Gerede depreminde hasar gördügünü ifade eden Kütükçüoglu, “Ancak yapim teknigi bakimindan himis özellikleri barindirdigi için sadece alt katinda minik çatlaklar olusmus ama bazi siniflar egitimlerine Gümüs Okulunda devam etmislerdir. 1948 yilinda tekrardan okula dönmüslerdir. 2000’li yillarda ise sandalburun dedigimiz mevkide yer aldigimiz için kayalarin hemen altinda bulunmaktadir. Okulun kaya düsmelerine karsi risk barindirmasi nedeniyle egitim hayatina son verdigini görüyoruz. Geçtigimiz yillarda restore edilen okul Kalealti Egitim ve Kent Tarihi Müzesi açilmasi planlanmaktadir. Bu da Safranbolu’nun hem turizmine hem de egitim geçmisine ve kent tarihine ev sahipligi yapacak olmasi bakimindan da bizim için çok kiymetlidir” seklinde konustu.



’Kalealti Egitim ve Kent Tarihi Müzesi Projesi Toplantisi

Kalealti Egitim ve Kent Tarihi Müzesi Projesi toplantisi Vali Mustafa Yavuz baskanliginda yapildi. Geçmisten günümüze kentin egitim ve ögretim hayatini belgelendirmek, halkin sosyo-ekonomik yasaminda uzun yillardir yer alan çesitli kullanim objelerinin orijinallerini bir envanter düzeninde toplamak amaçlarini benimseyen müzenin olusturulmasina yönelik toplanti Valilik Toplanti Salonu’nda yapildi.

Toplantinin açilisinda bir degerlendirme yapan Yavuz, “Ilimizin egitim ve ögretim tarihine isik tutacak olan ’Kalealti Egitim ve Kent Tarihi Müzesi’ projesinin son asamalarina geldik. Bu müze, egitim ve ögretim geleneklerimizi geçmisten günümüze belgeleme adina önemli bir adim olacak. Ayrica, ilimizi ziyaret eden misafirlerimiz ve halkimiz için, geçmis dönemlerde bölgemizin egitim, tarih ve sosyo-ekonomik yasamina dair çesitli kullanim objelerini bir araya getirerek geçmisimizi gelecek nesillere aktarmayi hedefliyoruz. Müzenin olusturulmasi sürecinde her asamayi dikkatle planliyoruz. Bu proje ile geçmisimizi korumak, gelecek nesillere aktarmak ve kültürel mirasimizi daha genis kitlelere ulastirmak gibi önemli bir görev üstleniyoruz. Bu müze, sadece geçmisimizi anlamamizi saglamakla kalmayacak, ayni zamanda egitim ve ögretim anlayisimizin nasil bir degisim geçirdigini göstererek gelecege daha bilinçli adimlar atmamiza yardimci olacak. Projenin hayata geçirilmesinde emegi geçen herkese tesekkür ederim” dedi.

Kaynak: İHA