'Sahte Takipçili Habercilige 'Tokat' Sart'

Bilisim Uzmani Hakan Topuzoglu, sahte takipçili sosyal medya hesaplarinin kendilerini çok büyük bir mecra gibi gösterdigini söyleyerek, “Site kurulumunda bilgi verme zorunlulugu olmadigi için mantar gibi çogaliyorlar” dedi.

'Sahte Takipçili Habercilige 'Tokat' Sart'
Hesaplarin takipçilerine bakildigi zaman sahte oldugunun anlasilabilecegini söyleyen Bilisim Uzmani Hakan Topuzoglu, “Teknolojinin de gelismesi ile birlikte geleneksel medya kadar sosyal medya da daha önemli hale geldi. Hatta sosyal medya kullanimi daha da artti. Bunu bilenler de daha önceden geleneksel medyada da benzeri sorunlar oluyordu ama bunu manipüle etmeye çalistilar. Bunu nasil yapiyorlar? Bot hesaplar dedigimiz yani bir program vasitasi ile e-mail adresleri açiliyor ve bu adresler üzerinden de hesap olusturarak bu sosyal medya hesabi da bunlari takip ettiriliyor. Girildigi zaman 100-200 bin takipçi görülüyor ama gerçekte aslinda böyle bir takipçi yok. Kullanicilar da bunu su sekilde anlayabilirler; ilk olarak takip edenlerin listesine baktiklarinda genelde sifir takip sifir takipçi ve sifir ya da 3-5 paylasim görürler. Bu bot oldugunu anlamamizi saglar. Ayni sekilde 100 bin takipçinin oldugu bir hesapta da etkilesimin daha yüksek olmasi beklenir. Bu oran yüzde 1 ile 5 arasinda söyleniyor uzmanlar tarafindan. Yani eger 100 bin takipçiniz varsa burada en azindan yaptiginiz paylasimlarin bin begeni almasi gerekir ama eger bu 50-100 ise geri kalanin aslinda bot takipçi oldugunu anlayabiliriz” dedi.

Topuzoglu, site kurarken herhangi bir yere haber verilme zorunlulugunun olmamasinin mantar gibi çogalmaya sebep oldugunu söyleyerek, “Burada da söyle bir yol izleniyor. Ilk basta bir haber sitesi kuruluyor ki haber sitesi kurmak gerçekten çok kolay. Bununla ilgili ücretli ve ücretsiz yazilimlar var. 1 gün gibi kisa bir sürede haber sitesini kurabilirsiniz. Ne yazik ki herhangi bir yere de haber sitesi kurdum diye haber vermek zorunda degilsiniz su anda. Hatta çok fazla sayida künyesi olmayan haber sitesi bulunmakta. Biz de yine birçok haber sitesinin altyapisini kurmakta hizmet veriyoruz ama özellikle burada bir künye, telefon ya da muhatap bulunmasinin da önemli oldugunu söylüyoruz. Ancak ne yazik ki yasal bir zorunluluk olmamasi sebebi ile künyesi dahi olmayan çok fazla haber sitesi var. Haber sitesi bu sekilde kurulduktan sonra bir sosyal medya hesabi açiliyor ve bu hesaplarda da bahsettigimiz bot takipçilerle adetler arttiriliyor. Tabii ki kullanici dikkat etmedigi için de çok büyük bir haber sitesi gibi ya da çok büyük bir sosyal medya hesabi gibi görüp buradaki haberlere güvenebiliyor. Ne yazik ki sinav zamaninda ve seçim zamaninda da yasadik. Bu sekilde manipülasyonlarla yanlis olan bilgilerin aktarilmasina sebebiyet veriyor. Dezenformasyon Yasasi çikmis dahi olsa bu kisileri bulma, ulasmak ya da cezalandirmak bir süreç aldigi için de her geçen gün ne yazik ki mantar gibi daha fazla sayida bu tarz sosyal medya ve haber sitelerine rastliyoruz” ifadelerini kullandi.

Son dönemlerde de tiklanma almak için basliklarin dikkat çekici olarak atildigini söyleyen Topuzoglu, “Aslinda internette teyit amaçli siteler de var. Yani anahtar kelimeleri yazarsak çikabilir. Yanlis haberleri yayinlayan ya da bunlari paylasan siteler de var. Arastirma yapmak önemli ya da bilinen, gerçekten de bir ofisi olan, bununla ilgili bir takim basvurularini yapmis, Iletisim Baskanligi ya da cemiyet gibi yerlere kayitlarini yaptirmis resmi bir sekilde bu isi yapan sitelere güvenip oradan takip etmeleri gerekir. Bir de son dönemde ne yazik ki insanlari kandirarak tiklama almaya çalisan sitelerin de sayilari çok artti. Dikkat çekici bir baslik yapiyor ve bunun binlerce kisi tarafindan tiklanmasini sagliyor. Bunu da ne için yapiyor? Buradan da Google ve benzeri reklamlar alabilmek için yapiyor. Bizim bu sitelerden uzak durmamiz gerekiyor. Eger bir kurumla ilgili bilgi alacaksak direkt o kurumun sitesinden bilgi almayi da tercih etmemiz bir yöntem olarak da karsimiza çikabilir” dedi.

Kaynak: İHA