Malatya'da Dutun Pekmez Yolcugu Basladi

Malatya’da dut yetistiriciliginin önemli merkezlerinden Arguvan’da, dutun pekmeze zahmetli yolculugu basladi.

Malatya'da Dutun Pekmez Yolcugu Basladi
Osmanli döneminde yapragi ipek böcekçiliginde kullanilan dut agaçlarinin meyvesi günümüzde çesitli islemlerden geçirilerek pekmez, pestil, olarak tüketiliyor. Malatya’da, dut yetistiriciliginin önemli merkezlerinden Arguvan’da, hasat mevsimiyle birlikte dutu agaçlardan toplayan vatandaslar, zahmetli bir ugras olan pekmez yapimina basladi.

Üretilen pekmezlerin bir bölümü özellikle kis aylarinda tüketmek için muhafaza eden çiftçiler bir kismini ise satarak ev ekonomilerine katkida bulunuyor. Dutun olgunlasmasiyla, sabahin erken saatlerinde bahçelerin yolunu tutan çiftçiler pekmez üretimi için yogun mesai harciyor. Agaçlardan silkelenen dutlar brandalara aliniyor.

Toplanan dutlar daha sonra özenle ayiklanip yikandiktan sonra pekmeze dönüstürülmek üzere kazanlarda odun atesinde saatlerce kaynatiliyor. Dogal ortamda yetistirilen dutlarin kaynatilmasiyla, hiçbir katki maddesi kullanilmadan hazirlanan geleneksel lezzet pekmez daha sonra tepsilerde sogumaya birakiliyor. Özellikle kis aylarinda kahvalti sofralarini süsleyen besleyici pekmez yapimi için günler süren yorucu ama ekonomik bir kazanç için yogun bir çalisma gerçeklestiriliyor.

Pekmez üreticileri Sultan Erkaya ile Ali Ekber Özdemir, dutun pekmeze dönüsmesinin zorlu bir süreç oldugunu belirterek, kilogramini 200 TL’den satisa sunduklarini söyledi.

Kaynak: İHA