Bitlis Nemrut'tan Adiyaman Nemrut'a Bisiklet Turu Sona Erdi

Van Gölü Aktivistleri Dernegi tarafindan Bitlis’in Tatvan ilçesi sinirlari içinde bulunan Nemrut Krater Gölü’nde baslayan bisiklet turu Adiyaman Nemrut’ta son buldu.

Bitlis Nemrut'tan Adiyaman Nemrut'a Bisiklet Turu Sona Erdi
“Yeryüzü Cenneti Bitlis Nemrut Krater Gölü’nden Tarihi Adiyaman Nemrut’a Pedalliyoruz 2. Bisiklet Festivali”, Adiyaman’daki tarihi Nemrut Dagi’nda son buldu. Bitlis Valisi Erol Karaömeroglu tarafindan Nemrut Krater Gölü kiyisinda starti verilen festivale katilan sporcular, Bitlis’teki tarihi ve dogal güzellikleri dolastiktan sonra Batman’a gitti. Van Gölü Aktivistleri Dernegi tarafindan organize edilen festival kapsaminda Batman ve Diyarbakir’daki tarihi ve dogal güzellikler ziyaret edildi.

1147 yilinda Artuklular döneminde insa edilmis tarihi Malabadi Köprüsü ile Batman Çayi’ni geçen katilimcilar, daha sonra UNESCO Dünya Kültür Mirasi listesindeki tarihi Diyarbakir Kalesi surlar ile miras alaninin parçasi olan Dicle Nehri üzerindeki On Gözlü Köprü’de halay çekti.

Güneydogu Anadolu Bölgesi’nin bogaz köprüsü olarak nitelendirilen Türkiye’nin en uzun üçüncü asma köprüsü Nissibi Köprüsü’nde pedal çeviren sporcular, Firat Nehri kiyisinda mola verdikten sonra Adiyaman’in Kahta ilçesindeki UNESCO Dünya Mirasi listesinde yer alan 2 bin 206 metre yükseklikteki Nemrut Dagi’na çiktilar.

Nemrut Dagi’nda açiklama yapan Van Gölü Aktivistleri Dernegi Genel Baskani Erdogan Özel, “Yeryüzü Cenneti Bitlis Nemrut Krater Gölü’nden Tarihi Adiyaman Nemrut’a Pedalliyoruz 2. Bisiklet Festivali’nde su anda finaldeyiz. Amacimiz, iki Nemrut arasinda bir yol olusturmaktir. Özellikle tarihine, dogasina ve kültürüne dikkat çeken bir kültür yolu olusturmak amaciyla bu yil ikincisini düzenledigimiz bu projemizi gerçeklestirdik. Geleneksel hale getirdigimiz bu etkinlige her yil katilim artiyor. Yurt içinden ve yurt disindan 70 kisilik bir sporcu kafilesiyle su an Adiyaman’daki tarihi Nemrut Dagi’ndayiz. Bitlis’teki dogal güzellige sahip Nemrut Kalderasi’ndan çiktik ve Ahlat ile Adilcevaz’daki tarihi yerleri dolastik. 8 gün süren bisiklet turu kapsaminda Bitlis’teki tarihi yerleri gezdik. Sonra Batman’daki tarihi yerleri ziyaret ettik ve Malabadi Köprüsü’ne gittik. Daha sonra Diyarbakir’daki On Gözlü Köprü, Ulu Cami, 4 Ayakli Minare, surlar ve diger tarihi yerleri dolastik. Ardindan Firat Nehri’nin güzelligine sahitlik ederek Nissibi Köprüsü’nde geçtik ve Nemrut’a geldik. Gerçekten tarihi ve dogal güzelliklerin yer aldigi harika bir parkur oldu. Bitlis Valiligi himayesinde bu projemizi gerçeklestirdik ve projemize belediyeler ile diger kurumlar destek verdi. Bitlis Valiligi basta olmak üzere Tatvan, Adilcevaz, Ahlat kaymakamliklarina ve Bitlis ile Adilcevaz belediyelerine desteginden dolayi tesekkür ediyorum. Projemize, Tatvan Ticaret ve Sanayi Odasi ile bazi is insanlari da katki sundu” diye konustu.

Gençlik ve Spor Bakanligi, Kültür ve Turizm Bakanligi, Bitlis Valiligi, Dogu Anadolu Kalkinma Ajansi (DAKA), kaymakamliklar, belediyeler ve sivil toplum kuruluslarinin destegiyle gerçeklesen tura katilan sporcular ile dogaseverler, Bitlis Nemrut’tan Adiyaman Nemrut’a kadar 450 kilometre pedal çevirdikten sonra araçlarla geri döndü.
Kaynak: İHA