TIGEM'den Azerbaycan'a Ikinci Sperma Ihracati

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, geçen yil ilk boga spermasi ihracatini Azerbaycan’a gerçeklestiren Tarim Isletmeleri Genel Müdürlügünün (TIGEM) kisa süre önce dost ve kardes ülkeye 9 bin doz sperma daha ihraç ettigini belirterek Türkiye’nin güçlü baglara sahip oldugu çevre ülkelerde tarimsal üretimin artirilmasi ve gelistirilmesine yönelik is birligi ve desteklerinin sürecegini bildirdi.

Bakan Yumakli, 2024-2028 yillari arasinda uygulayacaklari hayvancilik yol haritasinin en önemli maddelerinden birinin de suni tohumlama ve yerli sperma kullaniminin tesvik edilerek verimliligin artirilmasi oldugunu animsatti.

Türkiye’de yerli sperma üretiminde söz sahibi kuruluslardan birinin de Bakanliga bagli TIGEM olduguna dikkati çeken Yumakli, kurulusun Sultansuyu Tarim Isletmesi Sperma Üretim Merkezi’nde genetik kapasitesi yüksek bogalardan sperma elde edildigini, özel sektör araciligiyla çiftçilere ulastirilan bu dondurulmus spermalarin, hayvansal üretimde kullanilmasi ile et ve süt verimi daha yüksek büyükbas hayvanlarin yetistirildigini aktardi.

Sultansuyu Tarim Isletmesi bünyesindeki Sperma Üretim Merkezi’nde, Türkiye’deki dondurulmus boga spermasi üretiminin yüzde 38’inin gerçeklestirildigini bildiren Yumakli, su degerlendirmelerde bulundu:

“Merkezimiz Türkiye’deki izinli merkezler arasinda en yüksek paya sahip durumda. Ayni sekilde elde ettigi satis rakami ile de bu alanda açik ara lider konumda. Sultansuyu Tarim Isletmemizde yeni bogalarin tedariki amaciyla da Boga Anasi ve Boga Adayi Üretim Tesisi’ni projelendirdik. Böylelikle bu tesiste ülke içerisindeki tüm sperma üretim merkezlerinin boga ihtiyaçlarinin 2026 yilindan itibaren karsilanmasini hedefliyoruz.”

Bakan Yumakli, TIGEM’in, hayvancilik yol haritasinin en önemli enstrümanlarindan biri olan suni tohumlama ve yerli sperma kullaniminin artirilmasina büyük katkilari oldugunun altini çizerek sunlari kaydetti:

“Kurulusumuz ayni zamanda, Türkiye’nin yani sira yurt disinda da gida güvenliginin saglanmasina yönelik önemli çalismalar yürütüyor. 2023 yilinda Azerbaycan’a gerçeklestirdigi 7 bin 200 dozluk satisla ilk ihracatini gerçeklestiren Kurulusumuz, bu yil dost ve kardes ülkeye farkli irklardan 9 bin doz sperma daha ihraç etti. Bu sayede Azerbaycanli yetistiricileri de TIGEM’in üstün özellige sahip genetik materyali ile bulusturmus olduk. Yaptigimiz is birliklerinin, ülkemizin bilgi ve tecrübesinin kardes ülkelere aktarilarak bu ülkelerin tarim sektörlerini güçlendirecegini umut ediyoruz. Bu baglamda, Bakanlik olarak köklü baglara sahip oldugumuz çevre ülkelerde tarimsal üretimin artirilmasi ve gelistirilmesine yönelik is birligi ve desteklerimiz bundan sonra da devam edecek.”

Yilda 1 milyon doz sperma üretiliyor

Sultansuyu Tarim Isletmesi Sperma Üretim Merkezi’nde yilda 1 milyon doz sperma üretiliyor.

Bugüne kadar 7,5 milyon doz dondurulmus boga spermasi üretilen merkezden özel sektöre bugüne kadar 5,5 milyon doz sperma satisi gerçeklestirildi.

Halihazirda 42 bas boga ile faaliyetlerine devam eden TIGEM bünyesindeki tesiste; siyah alaca, simmental, esmer, sarole, limuzin ve Belçika mavisi irklarindan üretim yapiliyor. Kurulus, yetistiricilerin talepleri dogrultusunda irk çesitlendirme çalismalarina devam ediyor.

Merkezdeki üstün vasifli boga sayisinin artirilarak yillik dozun 1,5 milyona çikarilmasi hedefleniyor.

Öte yandan, yüksek kaliteli boga spermasi ihracati, genetik çesitliligin ve hayvan islahinin gelistirilmesine katki saglarken Türkiye’nin tarim ve hayvancilik alanindaki teknolojik ve bilimsel ilerlemelerini yansitarak küresel pazarda rekabet edebilirligini de artiriyor.

Sperma ihracati ayni zamanda, ekonomik büyümeye katkida bulunurken Türk çiftçilerine ve üreticilerine yeni pazarlar ve is firsatlari da sagliyor.
Kaynak: İHA