Yildiz Sarayi'ni 1 Haftada 40 Bine Yakin Kisi Ziyaret Etti

Milli Saraylar Baskanligina bagli Yildiz Sarayi, halka açildigi 20 Temmuz 2024 Cumartesi gününden bu yana ziyaretçi akinina ugradi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in katilimiyla açilan Sarayi, 1 haftada 39 bin 385 kisi gezdi.

Yildiz Sarayi'ni 1 Haftada 40 Bine Yakin Kisi Ziyaret Etti
Uzun yillar devam eden restorasyon, konservasyon ve peyzaj çalismalarinin ardindan ziyarete açilan Yildiz Sarayi’nda, ‘Büyük Mabeyn Köskü’, Çit Kasri, ’Küçük Mabeyn Köskü’ ve ’Has Bahçe’ basta olmak üzere birçok yapi ve alan tarihinde ilk kez görüldü.

Sultan II. Abdülhamid’in hayatina, kisiligine ve liderligine isik tutan eserler, ilk defa ’müze’ olarak sergilendi. Sultan 2. Abdülhamid ile özdeslesen, büyüklügü ve zenginligiyle benzersiz olarak tarif edilen kütüphane de, yerli ve yabanci turistler tarafindan büyük ilgi gördü.

Besiktas’in Yildiz tepesinde kurulan ve asil seklini Sultan 2. Abdülhamid döneminde alan Yildiz Sarayi, bir hafta gibi kisa sürede ‘sehrin en çok gezilenleri’ arasindaki yerini aldi. Kapilarini dünyaya kapattiktan yaklasik 1 asir sonra ziyarete açilan sarayi, her gün ortalama 6 bin kisiyi agirladi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in duyurusuyla 1 Eylül’e kadar ücretsiz gezilebilmesi, ziyaretçi sayisinin artisinda etkili oldu. Sarayi 1 haftada 39 bin 385 kisi ziyaret etti. Yildiz Sarayi’nda ilk defa açilan Büyük Mabeyn Köskü de dikkat çekti.

Zaman zaman uzun kuyruklar olustu

Çit Kasri’nda olusturulan Sultan 2. Abdülhamid Müzesi önünde de zaman zaman uzun kuyruklar olustu. Milli Saraylar koleksiyonlarindan seçilen, Sultan Abdülhamid’e ve dönemine taniklik eden eserler, tarih ve sanat meraklilarinin begenisini topladi. Tarihte ‘Hamid Bahçesi’ olarak adlandirilan, bitki çesitliligi, dogal nehir görünümündeki göleti ve peyzaj tasarimiyla hayranlik uyandiran bahçe de, ziyaretçilere huzur dolu anlar yasatti.

Pazartesi disinda her gün ziyaret edilebiliyor

Sultan 2. Abdülhamid’in kütüphanesine tahsis edilen ’Silahhane’ bölümü de büyük begeni topladi. Tarihinde ilk kez gezilebilen kütüphanede ziyaretçiler, nadir eser arasinda bambaska bir atmosferi teneffüs etme imkani buldu. Osmanli Devleti’nin son sarayi, tarihte derin izler birakan olaylarin tanigi Yildiz Sarayi, pazartesi disinda her gün ziyaret edilebiliyor.
Kaynak: İHA